Γ. Μαυρής στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η ικανοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από την διαχείριση της πανδημίας έχει υποχωρήσει σημαντικά

Συνεντεύξεις - videos
12 Μάι, 2021

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες, υπάρχει μια ανοδική τάση της δυσαρέσκειας των πολιτών της ΕΕ απέναντι στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που ασκούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Για τις τάσεις που διαμορφώνονται, αλλά και για τη χρήση που επιφυλάσσουν στα στοιχεία αυτά οι κυβερνήσεις, μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο Γιάννης Μαυρής, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος & διευθ. σύμβουλος της Public Issue:

Η δυσαρέσκεια των πολιτών που αποτυπώνεται στο Ευρωβαρόμετρο και σε άλλες δημοσκοπήσεις δεν είναι συγκυριακή, αλλά διαχρονική, αφού καταγράφεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ και αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2020 με τα πλέον πρόσφατα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, στο ερώτημα για την ικανοποίηση από τα μέτρα που λαμβάνει κάθε κυβέρνηση κατά της πανδημίας παρατηρούμε μια σημαντική αντιστροφή της κοινής γνώμης, η οποία κατρακύλησε από το 75% στο 39%.

Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δοκιμάζονται στη διαχείριση της πανδημίας και αναλόγως των πεπραγμένων τους εισπράττουν την ευμένεια ή τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Ο φόβος που έχει δημιουργήσει η πανδημία επικαθορίζει όλα τα θέματα και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει ασφαλώς και τις πολιτικές εξελίξεις.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή γενικότερων ανακατατάξεων και η πανδημία ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από ζητήματα που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, στη Δύση και αλλού.

Στο σύνολο της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, μόνο το 43% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους. Βέβαια, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις: έχουμε χώρες όπου η κοινή γνώμη είναι ικανοποιημένη, όπως η Δανία με ποσοστό ικανοποίησης της τάξης του 79%, ενώ στον αντίποδα βρίσκουμε χώρες όπως η Γαλλία, με τα ποσοστά να μην ξεπερνούν το 36%. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39%.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το Ευρωβαρόμετρο δεν είναι μια δημοσκόπηση σαν τις υπόλοιπες με τις οποίες είναι εξοικειωμένος ο κόσμος, με την έννοια ότι δεν μετρά πρόθεση ψήφου και δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Πραγματοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 70 και εστιάζει σε θέματα όπως η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ. Αυτό που έχει μια ιδιαίτερη σημασία είναι ότι έχει τις ίδιες βασικές ερωτήσεις και κατά συνέπεια μπορούν να γίνονται διαχρονικές συγκρίσεις και να αποτυπώνονται τάσεις.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο