Έρικ Έντμαν στο ethnos.gr: Η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ απειλεί την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως

Αναδημοσιεύσεις
18 Ιούν, 2022

Το μήνυμα ότι η απόφαση για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας πολύχρονης σκευωρίας στέλνει μέσω του ethnos.gr ο Έρικ Έντμαν, πολιτικός διευθυντής του Diem25 στις Βρυξέλλες και μέλος της καμπάνιας για την Ελευθερία του ιδρυτή του Wikileaks, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για δίωξη εναντίον του αλλά για κάτι που απειλεί την Ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως ενώ προαναγγέλλει σειρά κινητοποιήσεων με στόχο όπως εξηγεί, την τελική νίκη που δεν είναι άλλη από το να απελευθερωθεί.

Αντρέας Βάγιας, Αρχισυντάκτης

Το τελευταίο κεφάλαιο μιας σκευωρίας που κρατά μια δεκαετία

Σχολιάζοντας την απόφαση υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, ο κ. Έντμαν επισημαίνει ότι «είναι ουσιαστικά το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορίας η οποία δεν ξεκινά με τη φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ στη Βρετανία αλλά αρχίζει πολύ πριν με την καταδίωξη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, δηλαδή μιλάμε για μία ιστορία δεκαετίας πλέον. Στην καρδιά της μάλιστα υπάρχει μια μεγάλη σκευωρία και δολοφονία χαρακτήρα – αν συνυπολογίζει κανείς και την υπόθεση του υποτιθέμενου βιασμού γυναικών στη Σουηδία, η οποία εξαφανίστηκε αφού φυλακίστηκε – με στόχο να βρεθεί σε μια φυλακή τύπου Guantanamo στην Αμερική».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση σημειώνει ότι «δεν είναι κάτι το οποίο μας προκαλεί κάποια έκπληξη, ωστόσο είναι κάτι τραγικό διότι ουσιαστικά αυτό το οποίο πραγματικά καταδιώκεται δεν είναι ο Ασάνζ αλλά είναι η Ελευθερία του Τύπου ειδικά σε μία εποχή που καταδικάζονται καθημερινά τα εγκλήματα που βλέπουμε στην Ουκρανία από τη Ρωσία και μάλιστα από τις ίδιες τις ΗΠΑ και τους νατοϊκούς συμμάχους της, ενώ συγχρόνως ο άνθρωπος που αποκάλυψε παρόμοια εγκλήματα της Αμερικής και των συμμάχων της στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν καταδιώκεται. Εδώ λοιπόν υπάρχει μία τρομακτική υποκρισία σε μία εποχή που μάλιστα είναι πολύ επικίνδυνη».

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Έντμαν σε σχέση με την εξέλιξη της διαδικασίας, «θα υπάρξει προσπάθεια από τη νομική ομάδα του Aσάνζ για να ανατραπεί η απόφαση της υπουργού αν και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι θετικά αλλά στο κάτω – κάτω ποτέ δεν ήταν καθώς επρόκειτο για μια προδιαγεγραμμένη πορεία».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πολιτικός διευθυντής του DiEM 25, «αυτό το οποίο έχει αποδειχθεί να έχει αντίκτυπο είναι τα κινήματα και οι καμπάνιες από την κοινωνία των πολιτών πανευρωπαϊκά και παγκόσμια και γι’ αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή οργανώνουμε και εμείς μια μαζική αποστολή επιστολών στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με την ιδιότητα του πολίτη. Δηλαδή δίνουμε την ευκαιρία σε πολίτες παγκοσμίως να ζητήσουν τη μη έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Αμερική και με αυτόν τον τρόπο καλούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να υπερασπιστεί την Ελευθερία του Λόγου όχι μόνο για τους Βρετανούς αλλά για όλους, γιατί αυτή η υπόθεση και ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείρισή της έχει τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως, τόσο για τους δημοσιογράφους αλλά και για όλους τους δημοκράτες πολίτες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως εξηγεί στο ethnos.gr, θα υπάρξει συντονισμός για κινητοποιήσεις έξω από τις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και αυτοματοποιημένο σύστημα μέσω της ιστοσελίδας του DiEM25 για την αποστολή των επιστολών προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Η μόνη μάχη είναι αυτή που δεν έχει δοθεί

Ο Έρικ Έντμαν επισημαίνει την «περίεργη συνεργασία» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ στην υπόθεση, αναφέρει ότι θα κλιμακωθούν οι προσπάθειες για την ακύρωση έκδοσης ακόμα και αν η κατάσταση δεν είναι υπέρ του, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η μόνη μάχη που χάνεται πραγματικά είναι η μάχη που δεν έχει δοθεί».

Μάλιστα μέσω του ethnos.gr προαναγγέλλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ασχέτως της έκδοσης, δηλαδή ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι την τελική νίκη όπου δεν είναι άλλη, από το να απελευθερωθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Πηγή: ethnos.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο