ΜέΡΑ25 Κρήτης: Σε αντιδημοκρατικό κατήφορο, με σπασμένα φρένα η κ. Κεραμέως και η «Μητσοτάκης Α.Ε.»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
18 Ιούν, 2022

Δίπλα στους διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης
Μνήμες μαύρων εποχών από τις κλήσεις της Ασφάλειας Χανίων
σε εκπροσώπους Φοιτητικών Συλλόγων

Η κυρία Κεραμέως και η κυβέρνηση χάνουν κάθε έλεγχο καταφεύγοντας καθημερινά σε αντιδημοκρατικές μεθόδους καταστολής στα Πανεπιστήμια. Στον πανικό τους από την εντεινόμενη αντίδραση της φοιτητικής νεολαίας στις επιλογές τους για την Παιδεία, μεταχειρίζονται μεθόδους διώξεων και τρομοκρατίας που το φοιτητικό κίνημα αντιμετώπισε σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας, απειλώντας με ποινικές διώξεις τους φοιτητές για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Η υπουργός Παιδείας έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα Χανίων για ένα περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τον περασμένο Οκτώβριο και η Ασφάλεια Χανίων ανέλαβε να υλοποιήσει τις εντολές της.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Η Κοσμητεία της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) επιχείρησε να απαγορεύσει την αφισοκόλληση και συνδικαλιστική δράση των φοιτητών στον χώρο του Πολυτεχνείου. Εξ αυτού του λόγου σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο όταν καθηγητές έσκισαν αναρτημένες αφίσες των φοιτητών. Στη συνέχεια η Κοσμητεία απείλησε με πειθαρχικές διώξεις τους εκπροσώπους των φοιτητών, κίνηση που απαντήθηκε με δυναμική κινητοποίηση στο γραφείο του Κοσμήτορα, η οποία όμως τεχνηέντως βαφτίστηκε «ομηρεία και εγκλεισμός» του Κοσμήτορα στο γραφείο του.

Και τότε η υπουργός – διώκτης της νεολαίας ήρθε να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, σε μία κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και των καθηγητών του Πολυτεχνείου και ενώ η Πρυτανεία του Ιδρύματος με ανακοίνωσή της έπαιρνε αποστάσεις από την Κοσμητεία αναφέροντας ότι «η πολιτική δράση και έκφραση μπορούν και πρέπει να αναπτύσσονται ελεύθερα χωρίς τον φόβο πειθαρχικών» ενώ ο ίδιος ο πρύτανης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνιζε πως «το επεισόδιο θεωρείται λήξαν».

Σήμερα, 8 μήνες μετά, τα αντιδημοκρατικά όνειρα της κυρίας Κεραμέως παίρνουν σάρκα και οστά, ανάβοντας νέα «φωτιά» στο Πολυτεχνείο. Σε μια άνευ (δημοκρατικού) προηγουμένου ενέργεια η Ασφάλεια Χανίων έχει ξεκινήσει την αποστολή κλήσεων για προανάκριση – παροχή εξηγήσεων σε 8 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη ΔΣ και τους προέδρους του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου και των ΦΣ ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με βάση το αίτημα της κ. Κεραμέως. Μάλιστα, για να θυμίσουν τις εποχές του «Φοιτητικού» της Ασφάλειας, οι αστυνομικές αρχές δεν τηλεφώνησαν στους ίδιους τους (ενήλικους) φοιτητές αλλά στους γονείς και τις οικογένειές τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, επιχειρώντας να σπείρουν φόβο και τρομοκρατία.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι σε… διαβούλευση ένας αντιδημοκρατικός νέος νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις διοικούμενες από μάνατζερς υποβαθμίζοντας τον ρόλο των πρυτανικών αρχών, την ώρα που φοιτητές δέχονται δολοφονικές επιθέσεις με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης από τα ΜΑΤ, την ώρα που επιχειρείται (μάταια) η εγκαθίδρυση της καταστολής μέσα στους χώρους των ΑΕΙ με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η κυρία Κεραμέως και η κυβέρνηση της «Μητσοτάκης Α.Ε.» βρίσκονται με σπασμένα φρένα σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο, που δεν έχει τέλος. Το τέλος θα το βάλει το φοιτητικό κίνημα και ο ελληνικός λαός που δεν ανέχονται επιστροφή σε μαύρες εποχές.

Το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στους διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, στους φοιτητικούς τους Συλλόγους και γενικότερα δίπλα στο φοιτητικό κίνημα της χώρας μας που αντιστέκεται και θα σαρώσει τους υβριστές της δημοκρατίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο