Παγκόσμια ημέρα για το AIDS η 1η Δεκεμβρίου και σήμερα έχει ίσως μεγαλύτερη αξία να δούμε τι γίνεται με το θέμα τον καιρό της πανδημίας.
Η αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής θεραπείας έχει μετατρέψει τη νόσηση από HIV σε χρόνιο νόσημα από θανατηφόρο. Όμως η μεγάλη ανεπάρκεια του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την πανδημία του covid 19 έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αντιμετώπιση και παρακολούθηση της νόσου στους ασθενείς καθώς δεν υπάρχει οι δυνατότητα να γίνουν οι προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα πολλοί οροθετικοί να τις αναβάλλουν για αργότερα με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Σήμερα η συνεχής υποβάθμιση του συστήματος υγείας και η έλλειψη προσωπικού, καθώς και η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας υγείας συνεχίζει να απειλεί τους οροθετικούς ασθενείς. Η ανυπαρξία προγραμμάτων χορήγησης της prep (προφύλαξη πριν την έκθεση), όπως συμβαίνει σε μια σειρά χώρες του εξωτερικού, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των οροθετικών ατόμων καθώς αδυνατεί να ελέγξει ακόμα περισσότερο την μετάδοση του ιού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά καινούργια κρούσματα. Η αντιμετώπιση του ιού στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς και στους αλλοδαπούς που διαβιούν στη χώρα μας δεν είναι επαρκής, ενώ δηλώνεται και πρόβλημα από τις οροθετικές μετανάστριες από την Αφρική, καθώς δεν γίνονται δεκτές να γεννήσουν στα νοσοκομεία.
Ενώ η εμβληματική δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου βρίσκεται σε εξέλιξη είναι σαφές ότι η συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας απειλεί τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων και αυξάνει το κοινωνικό στίγμα. Σήμερα, εν μέσω της πανδημίας του covid 19 οι παραπάνω καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια συνδυασμένη και στοχευμένη καμπάνια με κρατική στήριξη. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματική πολιτική για μια πανδημία, που ακόμα και σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά το αρχικό της ξέσπασμα, και παρά τις ιατρικές εξελίξεις στο μεταξύ, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.