Το ΜέΡΑ25 στηρίζει κοινοβουλευτικά τα κινήματα και τους πολίτες προστατεύοντας τους από Στρατηγικές Μηνύσεις – Slapp

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Δεκ, 2021

Οι Τομείς αφενός Νησιωτικότητας και αφετέρου Προστασίας Περιβάλλοντος-Δημόσιου Χώρου όπως και Δικαιοσύνης, χαιρετίζουν την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 για προστασία και εξασφάλιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των πολιτών και των κινημάτων στον δημόσιο λόγο, μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που πήρε σάρκα και οστά με την τροπολογία κατά των Slapp Στρατηγικών Μηνύσεων Μεγαλοεπιχειρηματιών και Μεγαλοσυμφερόντων σε βάρος πολιτών, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 στο σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προεργασία για μια αντι slapp νομοθετική πρωτοβουλία,είχε ήδη ξεκινήσει μετά τις πολλές διώξεις και την τακτική SLAPP που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα από εταιρείες που δρουν στον τομέα της «μαύρης» Ανάπτυξης, όπως η ΟΝΕΧ η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον πολιτών, ζητώντας με εξώδικο να ανακαλέσουν έγγραφο που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον βουλευτή Δυτικής Αττικής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, και κατόπιν από περισσότερους βουλευτές. Συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, εμμένοντας στο ερώτημα και την ανάγκη να απαντηθεί η ανησυχία των πολιτών για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βάρος του νησιού είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί από την ΟΝΥΧ αγωγές άνω των 2.000.000€. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τον τομέα Νησιωτικότητας να προτείνει στους τομείς Προστασίας Περιβάλλοντος-Δημόσιου Χώρου και Δικαιοσύνης να εισηγηθούν στο 1ο Διαβουλευτικό συνέδριο του ΜέΡΑ25 την θέσπιση αντι-slapp νομοθεσίας.

Η βουλευτής Α’ Αθηνών του ΜέΡΑ25, η Αγγελική Αδαμοπούλου είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον τεράστιο κίνδυνο των στρατηγικών μηνύσεων SLAPP με αφορμή την μήνυση που κατέθεσε εναντίον της η Ένωση Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας για τοποθέτησή της από το Βήμα της Βουλής και που οδήγησε στην άρση ασυλίας της στις 16.12.2020. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει τα εξής στην αρμόδια Επιτροπή Κοινοβουλευτικής δεοντολογίας: «Η έγκληση της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικής έγκλησης κατά τα πρότυπα των γνωστών διεθνώς strategic lawsuits against public participation (SLAPP), οπότε και ένδικες αξιώσεις και διωκτικά αιτήματα κατατίθενται και υποβάλλονται με σκοπό τη φίμωση της δημόσιας κριτικής σχετικά με ζητήματα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος. Πραγματικός απώτατος σκοπός τέτοιων μηνύσεων δεν είναι η δικαίωση στη δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός και στιγματισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους. Η άρση ασυλίας μου αποτελεί παρακολούθημα αυτής της λογικής. Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μια αδιανόητη εκτροπή με σαφείς σκιές μεθόδευσης, για ένα βαρύ πλήγμα στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και στη θεσμική αποστολή των μελών του κοινοβουλίου».

Το ΜέΡΑ25 σταθερό στην υπεράσπιση των κινημάτων και των πολιτών και στην καταπολέμηση της ποινικοποίησης της συμμετοχής τους στον δημόσιο διάλογο, στα κοινά και στην δημόσια ζωή, αξιοποιεί την κοινοβουλευτική του δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας και καταθέτει τροπολογία στο σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για εισαγωγή αντι-SLAPP νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η πρωτοβουλία αυτή των βουλευτών του ΜέΡΑ25 είναι ζωτικής σημασίας καθώς λαμβάνει χώρα σε μια καθημαγμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, όπου οι μηνύσεις SLAPP πλέον θα αποτελούν μια πρακτική που έρχεται να συμπληρώσει τις εκατοντάδες ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δραστηριότητες με τις ευλογίες της Μητσοτάκης Α.Ε και με αποτέλεσμα ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές. Όλο αυτό το σχέδιο είναι σε συνδυασμό με τις καθόλου τυχαίες αποψιλώσεις σημαντικών υπηρεσιών ελέγχου σε πολλούς τομείς του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος αλλά και με πολλαπλές νομοθετήσεις που αφήνουν περιθώρια για παρεκβάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Το ΜέΡΑ25 λέει ΟΧΙ στην ποινικοποίηση του Δημόσιου λόγου και στην ποινικοποίηση της Συμμετοχής στα κοινά από τις Στρατηγικές Μηνύσεις – Slapp των Ολιγαρχικών συμφερόντων!

Το ΜέΡΑ25 εισηγείται την νομοθετική προστασία της Συμμετοχής στον δημόσιο λόγο, πολιτών και κινημάτων!

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο