Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να πιστεύουμε, γιατί πια, ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού δεν αφορά μόνο τους Παλαιστινίους. Αφορά κάθε ελεύθερο άνθρωπο πάνω στον πλανήτη. Θα συνεχίσουμε, γιατί αρνούμαστε να γίνει κανονικότητα η επιβολή και η επιβουλή του ισχυρού πάνω στον καθένα μας. Γιατί αρνούμαστε να αποδεχθούμε σαν οριστικό αυτόν τον κόσμο, γιατί μας συνεπαίρνουν ακόμα τα λόγια του ποιητή. «Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει».
Με τα λόγια αυτά η αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και τιμής ένεκεν Παλαιστίνια πολίτης, Σοφία Σακοράφα συμπύκνωσε τα κίνητρα όσων βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στον κινηματογράφο «Αθηνά», στο Χαλάνδρι, για το μίνι-φεστιβάλ «Στον καθρέφτη της Παλαιστίνης» που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέτα) και ο πρέσβυς του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.
Στον δικό του, συγκινησιακά φορτισμένο χαιρετισμό, καθώς επίκειται τοποθέτησή του σε νέα καθήκοντα, ο πρέσβυς Τουμπάσι στάθηκε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που προσέλαβε από τον ελληνικό λαό κατά την εδώ θητεία του και δεσμεύθηκε να επανέρχεται συχνά, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος υπενθύμισε ότι η πόλη του έχει αδελφοποιηθεί με την Νάμπλους της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη και ότι Χαλανδραίοι δημότες έχουν συμμετάσχει αποφασιστικά σε κινήσεις για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της αιματοβαμμένης αποστολής του Στολίσκου Ελευθερίας το 2010.
Η εικαστικός και πρόεδρος του Δ.Σ. του mέta Δανάη Στράτου εξήγησε το σκεπτικό της διοργάνωσης που με τη διπλή γλώσσα της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος επιχειρεί να αναδείξει το παλαιστινιακό ζήτημα ως κεντρικό κόμβο του δυστοπικού κόσμου που ζούμε. Σε εικονογράφηση αυτής της λογικής προβλήθηκε στο πλαίσιο του διημέρου και το έργο της The Globalising Wall (2012), οπτική εγκατάσταση βασισμένη σε κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη, με εικόνες διαχωρισμού και αποκλεισμού από την Παλαιστίνη, την Κύπρο, το Κόσοβο, την Βόρεια Ιρλανδία, την Αιθιοπία, το Κασμίρ και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, οι πρέσβεις της Βενεζουέλας, της Ιορδανίας, του Μαρόκου, της Σαουδικής Αραβίας και του Σουδάν, ο πρόξενος της Αιγύπτου, ο δήμαρχος Σαρωνικού και πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών, ενώ η πρώτη βραδιά του διημέρου έκλεισε με ήχους της ανατολικής Μεσογείου από τον Αλέκο Βρέτο στο ούτι και την Αθηνά Κουκή στο κανονάκι.
Στον πυρήνα του φεστιβάλ βρέθηκε η προβολή τριών ντοκυμανταίρ μικρού έως μεγάλου μήκους, παρουσία των δημιουργών.
Η ταινία «Liwan: A history of Cultural Resitance» (2021), πρώτη κινηματογραφική δουλειά της Ελληνο-Παλαιστίνιας εικαστικού και μέλους της ομάδας του mέta Ντόρις Χακίμ αποτυπώνειm με αφορμή την ιστορία ενός πολιτιστικού κέντρου στην παλαιά πόλη της Ναζαρέτ. την διαπλοκή των εθνοτικών διακρίσεων με την gentrification, αλλά και τις αντιστάσεις που αυτή γεννά.
Η «Roshmia» (2015) του προερχόμενου από τα Υψώματα του Γκολάν δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Salim Abu Jamal μετατρέπει την υπό κατεδάφιση παράγκα ενός ηλικιωμένου ζεύγους Παλαιστινίων στα περίχωρα της Χάιφα και τις συγκρούσεις τους με τον ισραηλινό κρατικό μηχανισμό και μεταξύ τους σε μια ισχυρή συμπύκνωση του μεσανατολικού προβλήματος, της οικολογικής του διάστασης, αλλά και των παλαιστινιακών αντιφάσεων,
H «Enquête personnelle» (2002) της γεννημένης στη Ναζαρέτ και εγκατεστημένης στο Παρίσι Ula Tabari με το πρόσχημα της αυτοβιογραφικής αναζήτησης εστιάζει στο ερώτημα των παραπλανητικώς αποκαλούμενων “Ισραηλινών Αράβων”, δίνοντας εντέλει τον λόγο στον καταλυτικό λόγο των μικρών παιδιών.
Η ζωηρή συζήτηση των δημιουργών με το κοινό έδωσε την ευκαιρία να φωτιστούν λιγότερο γνωστές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως η περίπλοκη θέση των Παλαιστινίων ισραηλινής υπηκοότητας, η έμφυλη διάσταση των αντιστάσεων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παλαιστινιακή καλλιτεχνική παραγωγή κ.ά.
Το mέta εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συντελεστές αυτού του μίνι-φεστιβάλ και την ελπίδα για ανάλογες διοργανώσεις στο μέλλον.
Για την Παλαιστίνη και τον παλαιστινιακό λαό τίποτε που μπορούμε να πούμε και να κάνουμε δεν είναι εκ του περισσού. Η στάση όλων μας απέναντι στο απαρτχάιντ, την κατοχή και τον εποικισμό της Παλαιστίνης είναι ο γνώμονας της αξιοπιστίας των όποιων τοποθετήσεών μας στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο αγώνας των Παλαιστινίων για συλλογική αξιοπρέπεια είναι ο καθρέφτης της δικής μας αξιοπρέπειας.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.