Η νέα υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των σωμάτων ασφαλείας απαιτεί την παράμετρο του δημοκρατικού ελέγχου για να ολοκληρωθεί

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μάι, 2019

Ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΜέΡΑ25 παρακολουθεί κριτικά τη σύστάση Ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με συγχώνευση των υπηρεσιών Αστυνομίας – Λιμενικού (με ενσωμάτωση ελέγχου και στο Πυροσβεστικό Σώμα) στην οποία προχωράει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή*

Καλή τη βούληση πληροφορούμαστε στο ΜέΡΑ25 την εκ του νόμου αποστολή της νέας υπηρεσίας: «διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη των εγκλημάτων και ζητημάτων διαφθοράς των ένστολων και όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς και υποθέσεων που αφορούν σε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και πρόκλησης ναυτικών ατυχημάτων, που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά το αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό σκοπό, που μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους. Η συνεργασία άλλωστε των σωμάτων (ΕΛΑΣ, Λιμενικού-Ακτοφυλακής, Πυροσβεστικής) και σε αυτό το επίπεδο κρίνεται εκ τις πράγμασι απαραίτητη, λόγω των περισταστικών που έχουν ανακύψει στην πράξη, και πρόσφατα. Μας προβληματίζει ωστόσο αφενός η έντονη διασταύρωση των εξουσιών, αφετέρου η σύγκρουση καθηκόντων που μπορεί να ανακύψει λόγω της ατυχούς πρόβλεψης να ορίζεται ως Διοικητής της νεοσύστατης υπηρεσίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για θητεία τριών ετών, ένας ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.Προβληματικό επίσης ο πρώτος Υποδιοικητής της Υ.Ε.Σ.Α. να ορίζεται από τους ίδιους τους “ελεγχόμενους”, Λ.Σ και ΕΛ.ΑΚ. συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και ο  δεύτερος Υποδιοικητής της να ορίζεται επίσης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη -ένας ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός σε κοίνη απόφαση με το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα, επίσης με τριετή θητεία.

Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε μια τέτοια δομή να λειτουργεί ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης που την ορίζει. Ακόμη ποιο δύσκολο μας φαίνεται τα ίδια τα σώματα να ψηφίσουν αυτούς που θα πατάξουν τη διαφθορά τους. Ωστόσο καταρχήν η ιδέα μίας Ενιαίας Υπηρεσίας που θα έχει αρμοδιότητα για όλα αυτά τα “βαρύθυμα” στη συνεργασία τους σώματα,όπως το Λιμένικο-Αστυνομία και η Πυροσβεστική, είναι καλή.

Αξιοπερίεργο είναι όμως το πώς στο ίδιο όργανο, με την παραπάνω σύνθεση από ένστολους και μάλιστα, επιλεγμένο από πολιτικά πρόσωπα ή τους ίδιους τους ένστολους, ανατίθεται από την τροπολογία της κυβέρνησης το δρακόντειο έργο να κληθεί να εξερευνήσει και να διώξει και τη διαφθορά όλων των ζητημάτων διαφθοράς όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ή ακόμη και όσων εργάζονται για νομικά πρόσωπα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχουμε πλέον να κάνουμε, με καμία πιθανή ερμηνεία, με διασταύρωση των εξουσιών, αλλά με εξόφθαλμη καταπάτηση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μείγμα, καινοφανές, αστυνομοκρατίας και πολιτικοποίηση του ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων, για τον οποίον υπήρχε ήδη άλλωστε ο Γενικός  Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και η μόνες αρμόδιες για τη δίωξη (και) των εγκλημάτων διαφθοράς, οι εισαγγελικές αρχές, στο έργο των οποίων δεν επιτρέπονται παρεμβολές.

*Η Υ.Ε.Υ.Σ.Α., που θα στελεχωθεί από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος ,δεν είναι μια νέα ιδέα. Πρόκειται για συγχώνευση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η οποία έχει ήδη αρμοδιότητα για θέματα διαφθοράς σε όλοκληρο τον δημόσιο τομέα με την αντίστοιχη υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και με τη “Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου του Πυροσβεστικού Σώματος”, η οποία ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Η νεοσύστατη Υ.Ε.Υ.Σ.Α. θα έχει έδρα την Αττική αλλά αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο στοιχεία της παλαιάς διάρθρωσης παραμένουν, καθώς στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει, υπαχθείσα στην Υ.Ε.Σ.Α., η υφιστάμενη της καταργηθείσας Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, αλλά ως «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος» μόνο, πλέον.

Τομέας Προστασίας του Πολίτη ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο