Ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019 – Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μάι, 2019

Σε λίγες ημέρες καλούμαστε να ψηφίσουμε  για τις  ευρωπαϊκές εκλογές. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλεγεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019 στις χώρες της Ε.Ε. Η εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείται δυστυχώς ως μια «παράλληλη ψηφοφορία» με γενικά χαμηλή συμμετοχή. Πραγματοποιείται σε ένα τρίγωνο έλλειψης ενδιαφέροντος μεταξύ των κομμάτων, των μέσων ενημέρωσης και των ψηφοφόρων. Η αρνητική στάση απέναντι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αυξάνει επίσης αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει στις ζωές των πολιτών στις χώρες μέλη της, θεωρείται αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα – η συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ως μη ιδιαίτερα σημαντικό και πολλοί πολίτες απλά δεν δείχνουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον. Το 2014, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν ανησυχητικά χαμηλή, ιδίως στους νέους. Είναι η Ευρώπη για τους νέους κάτι εξωπραγματικό; Ή μήπως πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία αυτών των εκλογών; Ασφαλώς υπάρχουν νέοι που συμμετέχουν ενεργά και είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη έχει βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων τους. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – επειδή φοβούνται για την εθνική τους ταυτότητα ή είχαν κακές εμπειρίες: τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης ή τις βάναυσα επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» – ιδίως στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ.

Επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προοπτική ότι οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες των σκεπτικιστών και δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων της Ε.Ε. θα συνεχιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν τα κόμματα αυτά καταφέρουν να διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική ομάδα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ατζέντα του Κοινοβουλίου και να θέσει υπό αμφισβήτηση την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις. Οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου  του 2019 είναι μια σημαντική στιγμή για να δείξουμε πόση σημασία έχει η Ευρώπη και ότι το μέλλον της δεν πρέπει να διαμορφωθεί από τους λαϊκιστές.

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δέσμευση για την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη διαπολιτισμική ανταλλαγή, περισσότερη κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και των πολιτών της. Η Ευρώπη χρειάζεται μια κριτική εξέταση των σημαντικών θεμάτων του μέλλοντος. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα οράματα για το μέλλον.

Στις 26 Μαΐου 2019 η Ευρώπη χρειάζεται κάθε ψηφοφόρο:

  • Αυτή τη φορά δεν αρκεί να ελπίζουμε μόνο σε ένα καλύτερο μέλλον.
  • Αυτή τη φορά πρέπει να αναλάβουμε κάθε ευθύνη.
  • Αυτή τη φορά οφείλουμε όχι μόνο να ψηφίσουμε, αλλά και να παρακινήσουμε άλλους να ψηφίσουν.
  • Αν ψηφίσουμε όλοι, τότε θα κερδίσουμε όλοι.

του Βασίλη Α. Πανταζή, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποψήφιου Ευρωβουλευτή Μέρα25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο