Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας απεικονίζεται στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Μάι, 2019

Την Τετάρτη 8 Μαϊου ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση στο opengov πάνω στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία που κατέθεσε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός. Το νέο νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη», έρχεται να ρυθμίσει ένα σημαντικό ζήτημα μετά την καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό. Οι ρυθμίσεις που εισάγει είναι καταρχήν στη σωστή κατεύθυνση, με την επιφύλαξη ότι θα μείνει κατ’ ουσίαν ανεφάρμοστο, λόγω, κυρίως, του ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην ανάπτυξη πρωτοβάθμιων Δομών Ψυχικής Υγείας. Δεν υπάρχουν Κέντρα αναφοράς για την κάλυψη των αναγκών, αφού δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο Ψυχικής Υγείας.

Η διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας αποτελεί όνειδος για την χώρα μας αφού με την εφαρμοζόμενη πρακτική εκμηδενίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του ψυχικά πάσχοντος, έχοντας ως αποτέλεσμα τον κοινωνικό στιγματισμό του. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε και η καταδίκη της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ένα ελάχιστο πρώτο βήμα θα είναι οι ακούσιες νοσηλείες να διενεργούνται μέσω του ΕΚΑΒ με την συνεπικούρηση άοπλων αστυνομικών με πολιτική περιβολή.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να επισημανθεί ότι αυτή την οδυνηρή στέρηση κατ’ ουσίαν της ελευθερίας, υφίστανται καθημερινά τουλάχιστον 25 πάσχοντες μόνο στο Δαφνί, χωρίς να υπολογιστούν αυτές στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Η όλη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό του πάσχοντός και στη συνέχεια, λόγω της έλλειψης πρωτοβάθμιων μονάδων, την απομόνωσή του.

Σημειώνουμε ότι το ύψος των κονδυλίων του Υπουργείου Υγείας που προορίζονται για την ψυχική υγεία δεν επαρκούν ούτε κατ’ελάχιστο για την υλοποίηση των ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο με τρόπο άρτιο και αποτελεσματικό. Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα μαξιμαλιστικό ευχολόγιο της κυβέρνησης, που έρχεται λίγες μέρες πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές και λίγους μήνες πριν τις Εθνικές, με την ουσία του, δηλαδή την πρακτική εφαρμογή του, να βρίσκεται παντελώς στον αέρα από άποψη χρηματοδότησης.

Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως ο δείκτης πολιτισμού μιας χώρας απεικονίζεται στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών και την κατάσταση στις φυλακές της. Και στα δύο έχουμε, ως κράτος, αποτύχει.

Τομέας Υγείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο