Απαιτείται μια συνεκτική, ανθρώπινη πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στην Ευρώπη φρούριο που ευνοούν οι Βρυξέλλες και η ακροδεξιά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Φεβ, 2019

Με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής τον προηγούμενο μήνα για τον απολογισμό του υπουργείου του το 2018 και τις προτεραιότητες του 2019, το ΜέΡΑ25 επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση παραμένει ανέτοιμη να προσφέρει επαρκείς, συνεπείς και οργανωμένες υπηρεσίες υποδοχής και ασύλου στους πρόσφυγες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην υπόλοιπη χώρα και η ανετοιμότητα αυτή πρέπει να χρεωθεί πλέον ως επιλογή της κυβέρνησης να αφήνει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες υποδοχής και διανομής στα νησιά καθώς οι τεράστιες ροές του 2015 είναι παρελθόν και κάθε σχετική δικαιολογία έλλειψης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού έχει προ πολλού εκλείψει. Πιο χαρακτηριστική έλλειψη η ανυπαρξία οργανισμών λειτουργίας σχεδόν όλων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα και η ανικανότητα του υπουργείου να οργανώσει μία σοβαρή Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης που προβλέπει ο νόμος, η οποία δεν έχει ακόμα αναλάβει τη διοίκηση των παραπάνω κέντρων, πολλά εκ των οποίων διοικεί ακόμα ο στρατός!

Στην Υπηρεσία Ασύλου εκκρεμούν 59.000 αιτήσεις ασύλου στο τέλος του 2018 και στην Αρχή Προσφυγών (δεύτερος βαθμός) πάνω από 11.000 προσφυγές, εκκρεμότητες που όλες έχουν δημιουργηθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου σε προσωπικό και πόρους, το προσωπικό αυτό είναι προσωρινό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ενώ απαιτείται μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό σε μία περίοδο που οι εκκρεμείς υποθέσεις βαίνουν και θα βαίνουν αυξανόμενες. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην Αρχή Προσφυγών με την απονομή καθεστώτων στο β’ βαθμό να είναι στο 3-4% ενώ ο μέσος όρος για τον β’ βαθμό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι το 2017 στο 35%! Την ίδια στιγμή οι επιστροφές στην Τουρκία με βάση της συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι λίγο πάνω από 1700 από τον Μάρτιο 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ, μέχρι το τέλος του 2018 ενώ την ίδια περίοδο έχουν εισέλθει  στην Ελλάδα πάνω από 90.000 αλλοδαποί μόνο από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το αδιέξοδο και η αποτυχία τη συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας ακόμα και στους επίσημους στόχους της, είναι παραπάνω από προφανής.

Το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πρέπει να καταστρώσουμε μια αφήγηση, αναδεικνύοντας την υποκρισία και τα αδιέξοδα της ηγεμονικής πρότασης της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για πάση θυσία αποτροπή της εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και για την εξωτερίκευση των υποχρεώσεων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων είτε σε «χώρες-αποθήκες», όπως η Ελλάδα είτε σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Η σημερινή κυβέρνηση συνυπέγραψε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Παράλληλα στρατιωτικοποίησε τα σύνορα της χώρας με την πρόσκληση του ΝΑΤΟ και της Frontex. Το προσφυγικό ρεύμα και οι μικτές  μεταναστευτικές ροές, δεν είναι εθνικό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της. Και κυρίως δεν μπορεί να το λύσει με καταστολή. Οι φράχτες, το λιμενικό, η Frontex δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα, ούτε καν ο θάνατος. Ούτε η φήμη των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Ελλάδας ή των άλλων χωρών της Ευρώπης, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Ούτε η κρίση και η ανεργία, πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, που επιλέγεται, από τους πρόσφυγες λόγω των συνόρων της και όχι ως επιλογή διαμονής. Η φρίκη του πολέμου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Όσο πιο γρήγορα συμφιλιωθούμε με αυτή την πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να αποκτήσουμε μια μεταναστευτική πολιτική, που θα λύνει προβλήματα και δεν θα δημιουργεί νέα.

Κεντρική θέση του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής είναι  η ριζική αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο III στο πλαίσιο του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Βασικό εργαλείο μιας εναλλακτικής πολιτικής είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας Ε.Ε.-Ελλάδας, σε αντικατάσταση τη υπάρχουσας, για την αναλογική κατανομή, εγκατάσταση και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας καθώς δεν εξασφαλίζει ότι οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας/αιτούντες άσυλο θα εξαιρούνται ρητά από την επανεισδοχή στην Τουρκία, η οποία δεν προσφέρει επίπεδο διεθνούς προστασίας, αντίστοιχο με τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως βεβαιώνουν όλες οι ανεξάρτητες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι πρόσφυγες πρέπει να αναγνωριστούν, όσοι δικαιούνται, άμεσα ως πρόσφυγες και να αναβαθμιστούν επαρκώς και σταθερά σε υπηρεσίες με μόνιμους υπαλλήλους και πόρους η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών. Οι πρόσφυγες πολέμου τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και πρέπει να τους απονέμεται άσυλο ή επικουρικό καθεστώς προστασίας, στο μεταξύ, δε, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που είναι η αιτία της υποχρεωτικής συγκέντρωσής τους στα νησιά αυτά και των συνακόλουθων άθλιων συνθηκών υποδοχής και διαμονής τους, σε αρκετές περιπτώσεις επί πολλούς μήνες. Όλοι οι αιτούντες διεθνή προστασία πρέπει  να φιλοξενούνται σε κέντρα που εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής μέχρι να αποφασιστεί το μέλλον τους ώστε να αποφεύγεται η συμφόρησή τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας, ταυτόχρονα πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Στους μετανάστες που έχασαν τα δικαιώματα τους, σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, που στερούν από όλους βασικά δικαιώματα, να ανανεωθεί η άδεια παραμονής τους στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που αποδεδειγμένα βρίσκονται στη χώρα μετά το 2005, εργάζονται και έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα, να νομιμοποιηθούν και γι’ αυτό απαιτείται ένας νέος νόμος νομιμοποίησης αυτών των κατηγοριών μεταναστών.

Το ΜέΡΑ25 θα επιδιώξει, επίσης, την εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης εγγράφου παραμονής υπό ανοχή, με βεβαίωση αδυναμίας απέλασης και προσωρινής άδειας για εργασία για όσους δεν υπάγονται στις προηγούμενες κατηγορίες αλλοδαπών αλλά δεν μπορούν να απελαθούν για αντικειμενικούς λόγους (μη συνεργασία χώρας καταγωγής, μη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για την επιστροφή κλπ).

Βασική διεκδίκησή μας είναι η διαρκής διαδικασία τακτικής νομιμοποίησης των μεταναστών υπό προϋποθέσεις, ώστε να αρθεί το καθεστώς ομηρίας, που γεννάει συνεχώς κοινωνική περιθωριοποίηση  και αλλεπάλληλες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Επιδίωξή μας είναι η υιοθέτηση ανάλογης θέσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι στις προτεραιότητες, ούτε καν στις σκέψεις, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για το 2019, όπως τις έχει ανακοινώσει. Η κυβέρνηση, δέσμια, πλέον της επιλογής της ηγεσίας της να υποτάσσεται χωρίς ουσιαστικό και παραγωγικό αντίλογο στις επιλογές της ευρωπαικής ελίτ επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική που προκαλεί περισσότερο πόνο και δυστυχία στους πρόσφυγες και περιστέλλει δραστικά τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία με την προσφυγοκτόνα συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Γι’ αυτό απαιτείται η ανάδειξη του ΜέΡΑ25 σε ισχυρή δύναμη με κοινοβουλευτική παρουσία ώστε να αγωνιστεί για την προώθηση και εφαρμογή των προαναφερόμενων θέσεών του, που είναι οι μόνες ωφέλιμες αλλά και απόλυτα εφικτές τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους έλληνες και τους ευρωπαίους.

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο