Η συζήτηση με τους πολίτες των Δυτικών Προαστίων κράτησε πάνω από δύο ώρες.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι δύο εκ των συντονιστών της Ομάδας ΜέΡΑ25 Β2 (Δυτικού Τομέα Αθηνών) Κώστας Χουλιάρας και Δημήτρης Δρόσος, καλωσορίζοντας τους πολίτες και καλώντας τους να συμπράξουν με το ΜέΡΑ25 στον κοινό μας αγώνα για έξοδο από τη χρεοδουλοπαροικία που έχει καταστεί η Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων που υποτίθεται ότι τελείωσαν αλλά είναι πάντα εδώ.
Τον λόγο στη συνέχεια πήραν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και η Ευρωβουλευτής του κόμματος Σοφία Σακοράφα, κάνοντας ολιγόλεπτες τοποθετήσεις πριν περάσουμε στο κύριο μέρος κάθε εκδήλωσης του ΜέΡΑ25, στον διάλογο με τους πολίτες.
Γιατί ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25;
“Ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 επειδή βιώνουμε μια τριπλή κρίση: Κρίση Χρέους, όπου μέσω της επιβαλλόμενης λιτότητας με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγεί σε Κρίση Μετανάστευσης, σε ερημοποίηση της Ελλάδας, και αυτά σε ένα καθεστώς βαθιάς Κρίσης της Δημοκρατίας”.
Έχουμε βγει από τα μνημόνια;
“Υπάρχει μια κραυγαλέα αναντιστοιχία πραγματικότητας και μιντιακής προπαγάνδας. Είμαστε στο πιο βαθύ, πιο τοξικό μνημόνιο αλλά μας βομβαρδίζουν καθημερινά με το ψέμα ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Ζούμε στο μύθευμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Χωρίς την ύπαρξη εναλλακτικών όμως δεν υπάρχει δημοκρατία”.
Απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας
“Όταν η ΑΑΔΕ, οι εφορίες δηλαδή, και η ΕΛΣΤΑΤ ελέγχονται από τους δανειστές, δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική κυριαρχία. Έχει εκχωρηθεί πλήρως στη Τρόικα. Με το 2ο μνημόνιο, οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας, διέπραξαν έγκλημα κατά της εθνικής κυριαρχίας, υπογράφοντας την υπαγωγή του δημόσιου χρέους στο αγγλικό δίκαιο”.
Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα
“Το σπουδαιότερο μάθημα από το ’15 είναι ένα: δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση. Θα νομοθετήσουμε αυτά που κρίνουμε ως τα απολύτως αναγκαία για τη χώρα μας, τις Επτά Τομές, χωρίς πρότερη έγκριση των δανειστών”.
Τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη
“Λέμε για τη μετατροπή της Ευρώπης από πηγή προβλημάτων, λιτότητας και μισανθρωπισμού, σε πηγή λύσεων. Βιώνουμε 4 κρίσεις: Δημοσίου Χρέους, Ιδιωτικού Χρέους, εξαιρετικά χαμηλές επενδύσεις και τέλος, την συνεχή αύξηση της φτώχειας.
Προτείνουμε λοιπόν:
1. Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων €500δισ το χρόνο για πέντε χρόνια στην Πράσινη Μετάβαση στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη βιομηχανία και στη γεωργία. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ομολόγων που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την ΕΚΤ να δηλώνει πως θα παρεμβαίνει, αν χρειαστεί, στις δευτερογενείς αγορές στηρίζοντας τα. Γνωρίζουμε ότι αρκεί απλώς η δήλωση από τη μεριά της ΕΚΤ.
2. Χρέος. Διχοτόμηση του δημόσιου χρέος σε εκείνο που καλύπτει το όριο του Μάαστριχτ, δηλαδή χρέος που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ, που θα ανακυκλώνεται με τη βοήθεια της ΕΚΤ, δηλαδή με πολύ χαμηλά επιτόκια, με το υπόλοιπο, υπερβάλλον του 60% χρέος, να αποπληρώνεται από την κάθε χώρα με τις ίδιες δυνάμεις. Αυτόματα αυτό σημαίνει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
3.Τραπεζικό Σύστημα. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε στην Τραπεζική ενοποίηση. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να μη βαραίνουν κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά να πραγματοποιούνται κεντρικά.
4.Καταπολέμηση της φτώχειας. Η ΕΚΤ είχε πέρυσι €91δισ κέρδη. Εμείς προτείνουμε αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν ένα πανευρωπαϊκό ταμείο καταπολέμησης της φτώχειας. Φανταστείτε φτωχές οικογένειες από όλη την Ευρώπη να λαμβάνουν κάθε μήνα μια επιταγή από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει πραγματική Ένωση.
Και οι τέσσερις αυτές πολιτικές που προτείνουμε μπορούν να πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στις Συνθήκες της ΕΕ”.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.