ΒΟΛΟΣ – ΑΓΕΤ: Θα πολεμάμε πάντα! Και θα νικήσουμε…

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Οκτ, 2023

Απόφαση σταθμός από το ΣτΕ για τους πολίτες του βόλου έναντι της ΑΓΕΤ. – Τα κινήματα πέτυχαν όσα δεν θέλησαν να κάνουν οι κ.κ. Μπέος και Αγοραστός

Μια σημαντική νίκη, μια ιστορική στιγμή για την πόλη του Βόλου και για ολόκληρη τη Θεσσαλία συνιστά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κλείνει τον δρόμο στην υποβάθμιση της ζωής τους από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 1111/2023 το ΣτΕ απαγορεύει στην ΑΓΕΤ να μεταφέρει στο εργοστάσιο της σκουπίδια με πλοία δια θαλάσσης για την παραγωγή SRF ως πρώτη ύλη για το τσιμέντο καθώς και την αύξηση του παραγόμενου οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/Nm3 σε 40 mg/Nm3, την οποία επεδίωξε η εταιρία.

Είναι μια ξεκάθαρη επιτυχία του πολύχρονου αγώνα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και χιλιάδων ανθρώπων που αγωνίστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα είναι μια νίκη για τον Βασίλη Μάγγο, τον άνθρωπο που δέχτηκε σκληρή αστυνομική βία μετά από διαδήλωση εναντίον του εργοστασίου της ΑΓΕΤ τον Ιούνιο του 2020. Του ανθρώπου που αν και νεκρός πλέον βρέθηκε ξανά κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στους αγώνες αυτούς.

Ως ΜέΡΑ25 δεν ξεχνάμε ποιοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για τα κέρδη της ΑΓΕΤ από την καύση σκουπιδιών, εις βάρος της υγείας των κατοίκων του Βόλου:
– Το 2017 ο υπουργός Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επέτρεψε τη μεταφορά σκουπιδιών δια θαλάσσης με 1-2 πλοίο το μήνα
– Το 2021 ο διάδοχός του της ΝΔ Κώστας Σκρέκας αύξησε το όριο σε 4-5 πλοία το μήνα.
– Και φυσικά ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Τα σκουπίδια της ΑΓΕΤ θα τα ξεφορτωθούν οριστικά οι κάτοικοι με τους αγώνες τους, με αλληλεγγύη, με μαχητικότητα και με αυτοοργάνωση από τα κάτω. Ξέρουν καλά πια πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση της ζωής τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο