Το κόστος Βαρουφάκη σύμφωνα με τους Τζέφρι Σακς, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Χανς Βέρνερ Ζιν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Απρ, 2018

Τους βγάζω το καπέλο όταν, χωρίς να ερυθριάζουν, ζητούν Ειδικό Δικαστήριο για μένα επειδή στενοχώρησα την τρόικα και τίμησα την λαϊκή εντολή. Δύο χρόνια τους προκαλώ να το στήσουν το ειδικό δικαστήριο αλλά τώρα κρύβονται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας ότι υπάρχει παραγραφή, την ώρα που εξαπολύουν διάφορους γραφικούς τύπους να υπερθεματίζουν για το Κόστος Βαρουφάκη. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια.

 

Πόσο κόστισα στην ελληνική οικονομία; Κάποιοι, και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν για 40 δις, ο Στουρνάρας το ανέβασε στα 86 δις – το ύψος του 3ου μνημονιακού δανείου που εκείνος επέμενε να πάρουμε –, ο Ρέγκλιγκ πλειοδότησε στα 100 δις και, τέλος, ο αρχι-εκτελεστής της τρόικας, ο Βίζερ, το τερμάτησε στα 200 δις πριν η ντόπια τρόικα αρχίσε να μιλά με σιγουριά για πάνω από 200 δις. Ποιο είναι το πραγματικό Κόστος Βαρουφάκη; Μηδέν! Ναι, μηδέν. Ούτε ένα ευρώ νέων φόρων δεν εισήχθη όσο ήμουν στο υπουργείο. Ούτε ένα ευρώ νέου χρέους δεν φορτώθηκε στο κράτος. Εθνικό εισόδημα: λίγο-πολύ ίδιο όταν παραιτήθηκα με αυτό που έβαζε η χώρα όταν ανέλαβα. Ταμειακά του κράτους: λίγο καλύτερα από εκείνα που βρήκα. Τα πράγματα είναι απλά φίλες και φίλοι. Επιτρέψτε μου να μην σας πω εγώ τί συνέβη αλλά να επικαλεστώ τα λόγια τεσσάρων επιφανών ξένων οικονομολόγων:

 

Ξεκινώ με τον Jeffrey Sachs, καθηγητή στο Columbia και τον Jamie Galbraith, καθηγητή στο Τέξας: Σε πρόσφατο σχόλιό τους για τους ισχυρισμούς Βίζερ γράφουν: «Όπως γνωρίζει ο κ. Βίζερ – καθώς ήταν από τους αρχιτέκτονες των πολιτικών της τρόικας – η ελληνική οικονομία στραγγαλίστηκε το 2015 από τους δανειστές. Οι δανειστές κατέφεραν σοβαρή ζημιά από την πρώτη μέρα: υπονόμευσαν την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, επέμεναν σε σκληρή λιτότητα και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκαν κάθετα να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν καλή τη πίστη». 

 

Αυτό είναι το λεγόμενο «Κόστος Βαρουφάκη»: η κυνική προσπάθεια της τρόικας να φορτώσει το μνημονιακό δάνειο με το οποίο επέκτειναν άλλη μια φορά την Χρεοδουλοπαροικία μας στον υπουργό οικονομικών που έλεγε «όχι» στο… νέο μνημονιακό δάνειο εμμένοντας στην αναδιάρθρωση χρέους που ήταν η μόνη εναλλακτική. Πραγματικός τους στόχος είναι να λοιδορήσουν τον λαό που τους είπε ΟΧΙ  στοχοποιώντας όποιον τίμησε, και τιμά, εκείνο το ΟΧΙ.

Ως κατακτητές από άλλες εποχές, οι εκπρόσωποι της τρόικας Ρέγκλιγκ, Μοσκοβισί, Στουρνάρας και Βίζερ, χρησιμοποιούν τα κανάλια της ολιγαρχίας για να  θριαμβολογούν. Ουσιαστικά μας λένε:

«Ερημοποιήσαμε την χώρα σας, κάναμε την επίσημη Αριστερά συνένοχό μας, και τώρα ρίχνουμε το κόστος που σας φορτώσαμε σε εκείνους που μας είπαν ΟΧΙ – επιδιδόμενοι σε μια μεταξύ μας άμιλλα για το ποιος θα φουσκώσει περισσότερο το κόστος του ΟΧΙ.»

Ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγλιτζ, σε πρόσφατο email του, μου μήνυσε: «Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Τόμας Βίζερ είναι άλλη μια προσπάθεια της τρόικας να παρέμβει στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην δυνατότητα του ελληνικού λαού να αμφισβητεί, ως οφείλει, τις πράξεις της τρόικας της οποίας οι πολιτικές ήταν κακοσχεδιασμένες, αντανακλώντας μεταξύ άλλων τις τεράστιες και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της όσον αφορά τις οικονομικές τους προβλέψεις

Και για να μην κάποιος ότι αυτοί είναι οι γνωστοί αριστεροί αμερικανοί οικονομολόγοι, ο πιο διακεκριμένος, και  μάλιστα συντηρητικός, γερμανός οικονομολόγος, και για δεκαετίες οικονομικός σύμβουλος γερμανικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων στις οποίες ηγήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, ο Χανς Βέρνερ Ζιν, δήλωσε τα εξής: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των ελληνικών συμφερόντων με μεγάλη σύνεση και σοφά… Ο αντίθετος ισχυρισμός, ότι δηλαδή οι πολιτικές του κόστισαν χρήματα στο ελληνικό κράτος, δεν είναι παρά μια παράλογη διαστρέβλωση της αλήθειας

Από την μια λοιπόν έχουμε τους Πορτοσάλτε, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Στουρνάρα, Ρέγκλιγκ και Βίζερ να μιλούν περί Κόστους Βαρουφάκη. Από την άλλη Τσόμκσι, Στίγκλιτζ, Σακς, Γκάλμπρεϊθ, Ζιν να καταδεικνύουν το τεράστιο Κόστος της Τρόικας το οποίο πασχίζουν να το χρεώσουν, μέσω εμού, στον ελληνικό λαό που είπε ΟΧΙ το 2015. Ας διαλέξει ο ελληνικός λαός ποιον πρέπει να πιστέψει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο