Βαρουφάκης προς Γεωργιάδη: Είστε Υπουργός Υπανάπτυξης & Ακρίβειας ώστε οι βασικοί μέτοχοι της «Μητσοτάκης ΑΕ» να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μαρ, 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Υπουργείο Ανάπτυξης φέρνει ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να περνάει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο «Ελλάδα 2.0», στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα ταμείο, το οποίο εδώ και δύο χρόνια μας το παρουσιάζετε όπως οι παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που μιλούσαν για τον «θείο από την Αμερική»! Έτσι είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης για εσάς! Θα μας σώσει από όλα τα προβλήματα που έχουμε.

Εμείς μιλάγαμε από την αρχή -και το ξέρετε- για τη γύμνια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ουσιαστικά διακόσιες εταιρείες θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τις τράπεζες. Μιλήσαμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά είναι μακροοικονομικά ασήμαντο σε σχέση με το μέγεθος της καθίζησης της συνολικής ζήτησης λόγω της πανδημίας και τώρα είναι ακόμα πιο γυμνό αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα ούτε για το δημόσιο χρέος των ιδιαίτερα πιεσμένων χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, και προφανώς δεν μπορεί να στηρίξει τις κυβερνήσεις, ώστε να στηρίξουν τους πολίτες, κάτι που προσπαθείτε να κάνετε, αλλά δεν έχετε και δεν θα έχετε τη δυνατότητα να βασιστείτε σε αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί δεν ήταν ο στόχος του αυτός και δεν ήταν η αρχιτεκτονική του.

Και βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τα μέτρα που θα πρέπει να έρθουν από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τον απλούστατο λόγο ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2018, το οποίο εμείς το ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο, εσείς το ονομάζετε μεταμνημόνιο -δεν έχει καμία σημασία- είναι μια συμφωνία μέχρι το 2060. Όμως απλά τα νούμερα δεν βγαίνουν ιδίως μετά την πανδημία. Θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να βρει τρόπους να πάρει και νέες πιστωτικές κάρτες, γιατί αυτό είναι το ακάνθινο μαξιλαράκι, πιστωτικές κάρτες είναι.

Μιλάμε για νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να λέγεται Υπερυπουργός Υπανάπτυξης και Ακρίβειας. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε με αυτήν την Κυβέρνηση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Εχθές παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον την ομιλία του Πρωθυπουργού, όπως και σήμερα τις εξειδικεύσεις αυτών των μέτρων που ανακοίνωσε.

Κοιτάξτε, εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα: Το ένα είναι το μέγεθος του ποσού το οποίο είναι πραγματικά πολύ ισχνό, δεδομένης της έκτασης του προβλήματος. Εγώ καταλαβαίνω ότι το ταμείο είναι μείον και δεν υπάρχουν χρήματα. Η δική μας κριτική είναι πολύ πιο έντονη από την κριτική όσων λένε ότι δεν δώσατε αρκετά και δώσατε ψίχουλα. Εμείς λέμε ότι και αυτά που δώσατε είναι ακριβώς το αντίθετο από τη χρήση την οποία θα έπρεπε να έχουν. Όχι μόνο ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανακόλουθος, αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ταλαντούχος στο να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνει.

Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος: Η ακρίβεια χτυπάει τα βασικά αγαθά πολύ πριν ο επίσημος πληθωρισμός αρχίσει να ανεβαίνει εν μέσω πανδημίας και οι μη προνομιούχοι έχουν ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Δεν μιλάμε για όλους τους μισθούς, μιλάμε για τον κατώτατο μισθό και μιλάμε για τα κοινωνικά επιδόματα. Ξέρουμε ότι ακόμα και όταν ο επίσημος πληθωρισμός μειωνόταν τα βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ ανέβαιναν 10%, 15%. Λέμε ότι αυτός που παίρνει ένα επίδομα αναπηρίας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο κύριος Υπουργός το γνωρίζει πολύ καλύτερα γιατί έχει μελετήσει τα ποσοστά της φτώχειας στην Ελλάδα. Έχουμε δουλέψει και μαζί σε αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όποιος ζει με επίδομα αναπηρίας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή αυτού του επιδόματος, του κατώτατου μισθού; Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Αντί για μόνιμες και αυτόματες αυξήσεις σε αυτά τα επιδόματα και στον κατώτατο μισθό, δίνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή ένα φιλοδώρημα.

Ακόμα χειρότερα, γνωρίζουμε ότι για όσους ζουν αυτήν τη στιγμή στα όρια της φτώχειας οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι το τελικό χτύπημα. Το ξέρουμε όλοι αυτό. Και τι κάνει η Κυβέρνηση; Αντί να καταργήσει την οριακή τιμολόγηση και να εφαρμόσει αυτά που εμείς προτείνουμε εδώ και βδομάδες τώρα, λέει ότι θα επιδοτήσει μερικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θα δανειστείτε, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από εκεί δανείζεστε, αυτό κάνετε τώρα. Έχουμε αυξήσει το χρέος μας κατά 50 δισεκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια και όλο αυτό το χρέος είχε καταλήξει στα βιβλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα δανειστείτε για να επιδοτήσετε τους ολιγάρχες.

Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος: Τα μέτρα που προτείναμε εμείς -και τα έχουμε καταθέσει κιόλας στη Βουλή- θα είχαν επιφέρει τουλάχιστον 50% μείωση στα τιμολόγια της τέως ΔΕΗ.

Από πού βγαίνει αυτό; Να τα πάρουμε από την αρχή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το 56% -δεν βάζω τις εισαγωγές- της ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και παράγεται από υδροηλεκτρικά, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από λιγνίτη. Το κόστος αυτό δεν αυξήθηκε. Όμως κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου για τη χονδρική τιμή αυτού του 56% της ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουμε περισσότερα, πληρώνουμε σαν να είχε παραχθεί από φυσικό αέριο. Τι άλλο χρειάζεται για να σας εξηγήσουμε ότι αυτό είναι παράλογο;

Και επιτρέψτε μου, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το πλαφόν δεν είναι η λύση. Δεν φτάνει ένα πλαφόν. Χρειάζεται ένα πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής. Τι εννοώ με αυτό; Έχουμε έναν πόλεμο αυτήν τη στιγμή εναντίον της ακρίβειας, τουλάχιστον ο κόσμος εκεί έξω ζει έναν πόλεμο με την ακρίβεια, τον οποίο τον χάνει, ηττάται καθημερινά.

Εσείς, η Κυβέρνηση, θα σταθείτε μαζί με τον κόσμο σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της ακρίβειας ή απέναντί του, μαζί με τους ολιγάρχες;

Τι εννοώ με αυτό; Στη διάρκεια του πολέμου -ας χτυπήσουμε ξύλο, δεν θα έρθει εδώ- τι κάνει η κυβέρνηση όταν θέλει να εφοδιάσει το στρατό με σιτηρά, με τρόφιμα; Πηγαίνει σε κάθε παραγωγό και του λέει: Θα σου δώσω τόση τιμή που να είναι λίγο πάνω από το κόστος σου για να μην κλείσεις, και θα μου δώσεις όση ποσότητα μπορείς να παράγεις. Σε κάθε παραγωγό ανάλογα με το κόστος του δίνει διαφορετική τιμή, διαφορετικό πλαφόν, και απαιτεί ελάχιστη ποσότητα. Μέγιστη τιμή, ελάχιστη ποσότητα, διαφορετική μέγιστη τιμή και διαφορετική ελάχιστη ποσότητα ανά αγρότη, ανά παραγωγό.

Όταν έχεις, λοιπόν, ένα υδροηλεκτρικό έργο, βρέχει, κυλάει το νερό, γυρνάει η τουρμπίνα, δεν υπάρχει αύξηση του κόστους παραγωγής αυτής της κιλοβατώρας. Πας στην τέως ΔΕΗ, στην ΙΕΗ, στην Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρικού, που ανήκει τώρα σε ένα hedge fund -γνωρίζουμε ποιο είναι- και λες: Ποιο είναι το κόστος σου; Είναι πολύ χαμηλό. Το πλαφόν για σένα, για τη χονδρική σου είναι τόσο και ελάχιστη ποσότητα παραγωγής θα είναι αυτή. Ο επόμενος έχει φωτοβολταϊκά: Ποιο είναι το κόστος σου; Εσύ θα πάρεις τόσο, ελάχιστη ποσότητα αυτή, αλλιώς θα χάνεις την άδειά σου.

Είμαστε ή δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον της ακρίβειας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης; Διαφορετικό, λοιπόν, πλαφόν, λίγο πάνω από το μέσο κόστος για κάθε μονάδα παραγωγής.

Αν το κάναμε αυτό, θα είχε μειωθεί η τιμή στα επίπεδα του συνολικού μέσου κόστους, όχι του οριακού κόστους, χωρίς να χρειαστεί ούτε επιδότηση από τη μεριά του κράτους, δανεικά δηλαδή από την τρόικα. Θα είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική ανακούφιση των καταναλωτών.

Δεν το κάνετε. Και δεν το κάνετε για τέσσερις λόγους: Μυτιληναίος, Περιστέρης, Βαρδινογιάννης, ΛάτσηςΑυτοί είναι οι ιδιοκτήτες των επτά εταιρειών που μέσα στο ψευτοχρηματιστήριο – καφενείο που εσείς στήσατε το 2018 προσποιούνται ότι λειτουργούν με κανόνες αγοράς. Με κανόνες καφενείου ολιγαρχών λειτουργούν και εσείς είστε οι ατζέντηδές τους.

Αυτή τη στιγμή αν πραγματικά υπάρχει πόλεμος με την ακρίβεια, κάντε αυτό που θα κάνατε σε έναν πραγματικό πόλεμο: Προμηθευτείτε εκ μέρους του ελληνικού λαού ηλεκτρική ενέργεια από κάθε παραγωγό σε μια τιμή -δώστε τους, εγώ δεν λέω να χάσουν οι άνθρωποι- 5% πάνω από το μέσο κόστος, όχι το οριακό κόστος όμως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρω τι θα πείτε. «Μα, δεν λειτουργούμε μόνοι μας. Έχουμε Ευρωπαϊκή Οδηγία. Μπορεί η Ελλάδα να καταργήσει το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας;» αυτό θα μου πείτε. Για άλλη μια φορά οι Έλληνες μαυραγορίτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι κρύβεστε πίσω από τις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα του ΜέΡΑ25 είναι απολύτως συμβατά με εκείνα που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία για το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είναι έξω από το χρηματιστήριο. Εσείς γιατί βάζετε το 100% μέσα, γιατί το κρατάτε το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας; Στην Γερμανία είναι 20%. Αυτό το 80% στη Γερμανία που είναι εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας πώς λειτουργεί; Για πηγαίνετε να το κοιτάξετε. Θα δείτε ότι υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια με την κάθε παραγωγική μονάδα, με διαφορετικό πλαφόν τιμής, διαφορετική τιμή, και ελάχιστη ποσότητα παραγωγής του καθενός. Δηλαδή ακριβώς αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25, ισχύει για το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύβεστε πίσω από τις Βρυξέλλες με μοναδικό σας στόχο την εξυπηρέτηση του κ. Μυτιληναίου, του κ. Λάτση, του κ. Περιστέρη και του κ. Βαρδινογιάννη!

Είμαστε εδώ για να καταδεικνύουμε ότι η ακρίβεια τουλάχιστον στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι επιλογή της ολιγαρχίας και πως φθηνό, επαρκές ρεύμα είναι εφικτό τώρα, ακόμα και με τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων. Το καταδείξαμε αυτό πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Σας τα λέγαμε αυτά. Έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και βρήκατε άλλοθι, νέο άλλοθι, όπως κρύβεστε για το γεγονός ότι δεν ενισχύσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας πίσω από το γεγονός ότι ο covid-19 είναι ξενόφερτος. Ναι, ξενόφερτος είναι ο covid-19. Δεν φταίτε εσείς που ήρθε ο covid-19. Εσείς φταίτε που δεν ενισχύσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν φταίτε εσείς που αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου, φταίτε για το γεγονός ότι πληρώνουμε τις κιλοβατώρες που βγαίνουν από τα υδροηλεκτρικά έργα της τέως ΔΕΗ σε τιμές φυσικού αερίου. Γι’ αυτό φταίτε εσείς, δεν σας φταίει κανένας, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε ο Πούτιν, ούτε η Ουκρανία.

Ερχόμαστε όμως στην Ουκρανία, γιατί εδώ έχουμε μια πραγματική τραγωδία. Πέραν της τραγωδίας για τους Ουκρανούς πολίτες που έχουν δεχτεί αυτή τη βάναυση, βαναυσότατη εισβολή από έναν εγκληματία πολέμου, όπως τον έχω χαρακτηρίσει από το 2001, έχουμε και μία Ευρώπη η οποία παραπαίει, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ο Πούτιν, υπάρχει ο Ζελένσκι βεβαίως, και υπάρχει κι ο Μπάιντεν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει φωνή, δεν έχει άποψη, σέρνεται πίσω από τον κ. Μπάιντεν και το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά να λειτουργεί ως μαζορέτα του ΝΑΤΟ. Αυτό κάνει.

Εμείς από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη μέρα και από αυτό το Βήμα εδώ, αλλά και εκτός της Βουλής είχαμε πει το εξής: Όποιοι νοιαζόμαστε για τον ουκρανικό λαό ο οποίος βομβαρδίζεται, σκοτώνεται, τραυματίζεται, ο οποίος αντιμετωπίζει έναν στρατό που τον έχει στείλει ένας κύριος Πούτιν που αμφισβητεί την εθνική υπόσταση των Ουκρανών, όσοι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν τι πρέπει να κοιτάμε; Ρεαλιστικά να κοιτάμε την πραγματικότητα στα μάτια. Τι σημαίνει αυτό; Υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα: Η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από έναν συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός δεν μπορεί να γίνει μεταξύ του κ. Ζελένσκι και του κ. Πούτιν, θα πρέπει να γίνει μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Μπάιντεν. Είναι οι μοναδικές δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν μία λύση. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να την εγγυηθεί από μόνη της. Μακάρι να μπορούσε.

Είχαμε προτείνει, λοιπόν, από την αρχή ότι ο στόχος πρέπει να είναι μία ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία, η οποία θα βγάλει από το Σύνταγμα αυτή την ανοησία ότι θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ -αυτά δεν πρέπει να μπαίνουν σε κανένα Σύνταγμα- με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Ήταν η πρότασή μας.

Κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό -δεν θα έρθει να την απαντήσει, ποτέ δεν έρχεται έτσι κι αλλιώς, δεν σέβεται το Κοινοβούλιο ο κ. Μητσοτάκης– στην οποία λέω: «Διαφωνείτε, κύριε Μητσοτάκη, ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός, που εξασφαλίζει στους Ουκρανούς την ανεξαρτησία και το δικαίωμα στη δημοκρατία και την προκοπή, είναι εφικτός μόνον εφόσον η Δύση είναι έτοιμη ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Μόσχα, να εγγυηθεί -η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθούν από κοινού- την ουδετερότητα της Ουκρανίας και ειδικό καθεστώς προστασίας των ρωσόφωνων της Ουκρανίας; Παραδείγματος χάρη μια συμφωνία αντίστοιχη εκείνης που εξασφαλίζει τις δύο κοινότητες της Βόρειας Ιρλανδίας.».

Συνέχιζα ως εξής: «Θεωρείτε, κύριε Μητσοτάκη, ότι αρκούμενος στον ρόλο του ένθερμου χειροκροτητή των θέσεων και ανακοινώσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βελτιώνετε ή περιθωριοποιείτε την ελληνική διπλωματία, ιδίως στην περιοχή μας;». Ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να με διακωμωδήσει, να με παρουσιάσει ως τον «χρήσιμο ηλίθιο» του κ. Πούτιν. Το ίδιο έκανε και ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να απαντάνε στην ερώτηση «ποια είναι η δική σας λύση;». Εσείς τι προτείνετε; Να πέσει ο Πούτιν; Θα πρέπει ο ουκρανικός λαός να περιμένει και να υποφέρει και να σκοτώνεται μέχρι να πέσει ο Πούτιν; Και πώς θα τον ρίξετε τον Πούτιν όταν δηλώνετε ότι δεν θα μπει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και καλά κάνετε και το δηλώνετε;

«Η μόνη λύση είναι μία λύση τύπου Αυστρίας, τύπου Σουηδίας, τύπου Φινλανδίας» έλεγα. Κορόιδευε ο κ. Γεωργιάδης, παρέα με τον ακροδεξιό κ. Stubb, τον Φινλανδό, που τον γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά, κύριε Τσακαλώτε, μέσα στα Eurogroup που ερχόταν και γέλαγε για τους Έλληνες και έλεγε «εντάξει, τι το θέλετε το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους; Κόψτε το». Αυτός είναι ο κύριος με τον οποίο ο κ. Γεωργιάδης τα βρήκε τόσο πολύ ευχάριστα για να διακωμωδήσει τη λύση της ουδέτερης Ουκρανίας.

Χτες στους «Financial Times» -πάρτε και διαβάστε τους, μας τους μοιράζουν κι εδώ, στα γραφεία της Βουλής- ο κύριος Μικαΐλο Ποντόγιακ, ανώτατος αξιωματούχος και αντιπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, είπε το εξής, το οποίο το μετέφρασα εγώ, αλλά είναι verbatim -πιστέψτε με- από τους «Financial Times»: «Με αντάλλαγμα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» λέει ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι «και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Μόσχα η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί ότι η χώρα θα μείνει εκτός στρατιωτικών συνασπισμών τύπου ΝΑΤΟ και ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ξένων βάσεων στην επικράτειά της». Και συνεχίζει -για ακούστε το, κύριε Γεωργιάδη- ως εξής: «Μια λύση ουδετερότητας τύπου Αυστρίας ή σκανδιναβικών χωρών θα ήταν μια καλή λύση». Αυτό, δηλαδή, που προτείναμε εμείς από την πρώτη μέρα, για το οποίο τολμήσατε να προσπαθήσετε να μας παρουσιάσετε ως «χρήσιμους ηλίθιους» του Πούτιν.

Ποιοι είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» σήμερα του πολέμου; Ποιος γελάει με εσάς, κύριε Άδωνι Γεωργιάδη, αυτή τη στιγμή; Εσείς μας λοιδορούσατε όταν προτείναμε αυτό που σήμερα προτείνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας και που αποτελεί την ιδανική λύση τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη. Αλλά έχουμε έναν «υπερυπουργό υπανάπτυξης», τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της έξαλλης ακροδεξιάς υστερίας και εκεί παραμένει ο συγκεκριμένος Υπουργός μαζί με τον Πρωθυπουργό του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτούς εδώ της Κυβέρνησης τους παρακολουθούμε. Είναι εμφανές ότι ενοχλεί τους ιδιοκτήτες της Μητσοτάκης Α.Ε. η φωνή μας, γιατί εμείς μιλάμε με ονόματα ολιγαρχών. Ξέρετε, τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Λάτση δεν τους ενοχλεί ούτε να μιλάμε για αστική τάξη ούτε για ολιγαρχία. Δεν τους αρέσει να ακούγεται το όνομά τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Λοιπόν, εμείς είμαστε για αυτό εδώ, για να ακούγονται τα ονόματά τους. Δεν φταίνε οι άνθρωποι. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Εσείς φταίτε, που τους δίνετε τη ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά, να έχουν ποσοστά κέρδους 1.000%.

Ο επιχειρηματίας θα πει «όχι, δεν θα πάρω το κέρδος του 1.000%»; «Ναι» θα πει. Εσείς όμως είστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

Και εμείς είμαστε εδώ για να αποκαλύπτουμε ποιοι, τι, πώς και γιατί και να προτείνουμε τις δικές μας ρεαλιστικές, ανθρωπιστικές λύσεις για τους δικούς μας ανθρώπους εκεί έξω, για όλους τους λαούς της Ευρώπης, για τους Ουκρανούς, για τους Ρώσους, για τους Παλαιστίνιους, για τους ανθρώπους που ζουν στην Υεμένη δέκα χρόνια τώρα βομβαρδιζόμενοι με δυτικά όπλα.

Και γι’ αυτό να μην έχετε καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην επόμενη Βουλή θα είμαστε εδώ, περισσότερες και περισσότεροι, για να σας χαλάσουμε την μετεκλογική αριθμητική των συγκυβερνήσεων που μόνο στόχο έχουν να συνεχίσει η λεηλασία των πολλών από τους πολύ λίγους στους οποίους εσείς λογοδοτείτε.

Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο