Γ. Βαρουφάκης: Το 55% της αύξησης στο ρεύμα προέρχεται από τα υπερκέρδη των παραγωγών – Μείωσε τώρα την τιμή του ρεύματος, μην επιδοτείτε τα κέρδη των ολιγαρχών

Δραστηριότητα
17 Μαρ, 2022

Παρέμβαση έξω από σουπερμάρκετ γνωστής αλυσίδας στην Αθήνα πραγματοποίησαν μέλη του ΜέΡΑ25 και της νεολαίας του κόμματος με την παρουσία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, του βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού απευθύνθηκε πρώτα στα μέλη του ΜέΡΑ25 που διαμαρτύρονταν ενάντια στην τεράστια ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά και ιδίως τους φτωχότερους πολίτες στο πλαίσιο της Πανελλαδικής ΜέΡΑς Δράσης του ΜέΡΑ25 για την ακρίβεια δήλωσε:

«Όλοι γνωρίζουμε πως όσα είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, περαστικά του κατ’ αρχάς, όμως έχει ένα καταπληκτικό ταλέντο να κάνει ακριβώς τα αντίθετα εκείνων που απαιτούνται. Δεν του κάνω κριτική, δεν τον κατηγορούμε ότι δεν έδωσε αρκετά. Η κριτική μας είναι ότι κάνει τα αντίθετα από αυτά που πρέπει να κάνει. Σε μια περίοδο που χρειάζονται μόνιμες αυξήσεις ανάλογα με τον τιμάριθμο, του κατώτατου μισθού, αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή, τι κάνει; Δίνει επιδόματα. Δίνει ένα δωράκι και λέει ότι όταν εκείνος αποφασίσει θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό όσο εκείνος αποφασίσει.

Εμείς τι λέμε; Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή. Ανεβαίνει 5% ο πληθωρισμός, 6%; Τον ίδιο μήνα να ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός και τα κοινωνικά επιδόματα.

Ηλεκτρική ενέργεια: Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη ανάλυση, ως ΜέΡΑ25, θα το κάνω και στη Βουλή σε λίγο, γιατί αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός που πληρώνετε είναι 55% πιο ψηλός από ότι το μέσο κόστος. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σας “γδύνουν”. Οι κερδοσκόποι, παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστοί -θα τους πω και στη Βουλή- ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Λάτσης, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Περιστέρης, αυτή τη στιγμή για κάθε 100 ευρώ που δίνετε τα 55 είναι αύξηση του κέρδους τους. Συγκεκριμένη πρόταση, ανά μονάδα παραγωγής, ανά εργοστάσιο είτε είναι φυσικό αέριο, είτε είναι υδροηλεκτρικό ένα πλαφόν τιμής, λίγο πάνω από το μέσο κόστος να μην χάνουν οι άνθρωποι και μία ελάχιστη ποσότητα παραγωγής, έτσι ο λογαριασμός σας θα έπεφτε 50-60% χωρίς καμία επιδότηση. Τι σημαίνει η επιδότηση;

Δανείζονται τα παιδιά σας από την τρόικα για να επιδοτούν αυτούς τους κυρίους. Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ, έξω από το σούπερ μάρκετ όπου, ξέρετε τα σούπερ μάρκετ είναι ένα καρτέλ, σας καταληστεύουν και αυτά.. Αυξάνει 5% το κόστος των προϊόντων, εκείνοι αυξάνουν τις τιμές 10%. Αν είχαμε μια σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τους είχε κλείσει. Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να λέμε την αλήθεια για εσάς».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ακόμα ρωτήθηκε για την σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός από τους αρμόδιους Υπουργούς και απάντησε: «Η εξειδίκευση επιβεβαίωσε ότι είναι λάθος η κατεύθυνση των μέτρων, όχι τόσο το μέγεθος, γιατί το ταμείο είναι μείον, το ξέρουμε.. αλλά κάνουν τα λάθος πράγματα. Δίνουν επιδότηση για το ρεύμα; Γιατί; Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος. Όταν Εμείς έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το 55% της αύξησης προέρχεται από υπερκέρδη των παραγωγών γιατί να επιδοτήσεις για ένα μικρό ποσοστό αυτής της κερδοσκοπικής πλεονεξίας των παραγωγών. Μείωσε την τιμή, να μη χρειάζεται ούτε να δανείζεται ο καθένας

Αλλά γιατί δεν το κάνει. Δεν το κάνει για έναν απλό λόγο. Η Μητσοτάκης Α.Ε είναι θυγατρική αυτών των κυριων ολιγαρχών που εμείς λέμε με το όνομά τους, για αυτό δε μας συμπαθούν και η αντιπάθειά τους είναι τιμή μας».

Αφού ολοκληρώθηκε η παρέμβαση με πανό έξω από το σουπερμάρκετ τα μέλη του ΜέΡΑ25 μοίρασαν φυλλάδια και ενημέρωσαν τον κόσμο για τις προτάσεις του κόμματος για την ακρίβεια.

Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις της χώρας, με μέλη του ΜέΡΑ25 να πραγματοποιούν παρεμβάσεις και ενημέρωση του κόσμου έξω από σουπερμάρκετ στις γειτονιές όλης της χώρας.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο