Πολλοί εκπρόσωποι του νομικού κόσμου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ακαταδίωκτο που προωθεί μέσω τροπολογίας η κυβέρνηση για τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και όχι μόνο. Ανάμεσά τους και ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου, ο οποίος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του σε παρέμβασή του στο “Στίγμα της ΜέΡΑς¨”:
Η θέσπιση ασυλίας είναι γενικότερα προβληματική γιατί κανείς δεν θα σκεφτόταν να ασκήσει μήνυση σε κάποιο πρόσωπο για άποψη που εξέφρασε στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων του. Αυτό είναι αυτονόητο. Οι εισαγγελικές αρχές όταν εξετάζουν μηνύσεις που αφορούν διατύπωση νόμων για μέλη επιτροπών που έχουν δημόσια εξουσία πάντα πρέπει να κάνουν ένα φιλτράρισμα και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Έτσι, συχνά έχουμε άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μελών συλλογικών οργάνων για γνώμες που έχουν εκφράσει.
Αυτό είναι προβληματικό, όμως δεν μπορείς να πεις ότι δεν είναι κατανοητό. Δεν μπορείς να θεσπίσεις ειδικά προνόμια σε ένα δημοκρατικό καθεστώς σε μέλη συλλογικών οργάνων, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό αφορά σε όλα τα αδικήματα, πλην εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης. Γιατί μπορεί να προκύψουν θέματα πολύ βαριάς αμέλειας κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων. Αυτό πως μπορεί να παρακαμφθεί;
Είναι κατανοητό το δύσκολο έργο της επιτροπής και το γεγονός ότι κινούνται σε ένα ευμετάβλητο τοπίο, όπου τα δεδομένα αλλάζουν κάθε στιγμή, όμως δεν μπορεί να συστήνεται ακαταδίωκτο. Διότι αφενός παραβιάζει τη συνταγματική απαίτηση για ισότητα και έλεγχο των πράξεων των πολιτών από όλες τις πλευρές, αφετέρου κλονίζει την ίδια την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην επιτροπή. Γιατί αυτό που καταλαβαίνει ο πολίτης για την προώθηση αυτής της διάταξης είναι ότι κάτι πάει να συγκαλυφθεί.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παπαστεργίου εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.