Τομέας Εξωτερικών & Άμυνας: Τυχοδιωκτική η Eμπλοκή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Υεμένης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Απρ, 2021

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Ριάντ να στείλει μία συστοιχία Patriot με μια πυροβολαρχία Ελλήνων χειριστών στην Σαουδική Αραβία αποτελεί απαράδεκτη εμπλοκή της Ελλάδας στον πολυετή Πόλεμο της Υεμένης (2014-2021).

Καθώς το σύστημα Patriot αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών σαουδαραβικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν δεχθεί αρκετές φορές επίθεση από τους Σηίτες Χούτι της Υεμένης, η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που δεν είναι δικός της.

Η εν λόγω εμπλοκή της κυβέρνησης Μητσοτάκης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διότι η Ελλάδα συστρατεύεται με την Σαουδική Αραβία που αποτελεί δύναμη εισβολής στην Υεμένη. Η ενέργεια του Μαξίμου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διότι η σαουδαραβική εισβολή έχει προκαλέσει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πολύπαθης Υεμένης από τον υπόλοιπο κόσμο με αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένου λιμού και γενικότερης ανθρωπιστικής καταστροφής του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης εν τω μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να αναλάβει πολιτική ίσων αποστάσεων μετριοπαθή κι εποικοδομητικό ρόλο στα διεθνή φόρα για την άρση του αποκλεισμού της Υεμένης, την τροφοδοσία της με τρόφιμα, φάρμακα και πρώτες βοήθειες κι εν τέλει τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, τάσσεται με τις δυνάμεις που υποδαυλίζουν τον πόλεμο.

Η εν λόγω συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή αλλά θέτει την Ελλάδα προ αχαρτογράφητων γεωπολιτικών κινδύνων, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινότητας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο