Τροπολογία του ΜέΡΑ25 για την κατάργηση της Σύμβασης Παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Απρ, 2023

Τον Ιούνιο του 2022 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και την Κοινοβουλευτική της Πλειοψηφία ο Ν.4949/2022. Με τα άρθρα 5 έως και 13 του εν λόγω νομοθετήματος, με τα οποία παραδίδονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή κ.Προκοπίου, δημιουργούνται καταστροφικές προοπτικές για την περιοχή, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Στις 28 Μαρτίου ο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, ψέλλισε απλώς ότι δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο του! Μα πως άραγε να έχει κατατεθεί, αρχές Μαρτίου, στις 6 του μήνα συγκεκριμένα, έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την μεταβίβαση του ενεργητικού των Ναυπηγείων στον νέο επενδυτή.

Η πραγματικότητα είναι πώς ήδη από τον Γενάρη του 2023 έχουν καταγγελθεί από τον ειδικός εκκαθαριστής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι συμβάσεις εργασίας ωστέ να παραδοθούν στον νέο ιδιοκτήτη «καθαρά από τα βάρη των εργαζομένων». Οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ετών, βρίσκονται υπό καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας, τους παρέχονται ατομικές δίμηνες συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ πρόσβαση στα Ναυπηγεία έχουν μόνο οι «έχοντες εργασίαν».

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ της κοινωνικής μας οικονομίας, αποτελώντας κομβικό κομμάτι ενός δημοκρατικού, κεντρικά σχεδιασμένου προγράμματος βιομηχανικής ανασυγκρότησης, με το βλέμμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με επίκεντρο αειφορία, την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος, και όχι πηγή οπισθοδρόμησης όπως συνιστούν η μονάδα αποθήκευσης και ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτό καύσιμο, η υψηλή επικινδυνότητα για την ευρύτερη περιοχή και για το περιβάλλον, η ρευστοποίηση της εργασίας, και δυνητικά, η χρήση της υποδομής για την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Για αυτούς τους λόγους, το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από την κατάργηση των άρθρων 5 έως και 21.

Το ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κατέθεσε σχετική τροπολογία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο