Τροπολογία κατέθεσε το ΜέΡΑ25 για την στήριξη των νοσηλευόμενων ασθενών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Ιαν, 2022

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση αποκάλυψε προβλήματα και ελλείψεις στο σύστημα υγείας που ως τώρα ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως υπάρχουν. Οι περιορισμοί εξαιτίας του φόβου της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης στέρησαν από τους ασθενείς κάθε νόσου το πλέον πολύτιμο αγαθό, συνοδευτικό της θεραπείας τους, αυτό της ανθρώπινης στήριξης και επαφής, με άλλα λόγια, ενός ελάχιστου συναισθήματος ασφάλειας της παρουσίας κάποιου προσώπου που υπάρχει εκεί για να συνδράμει κατά αποκλειστικότητα τον ασθενή. Ασθενείς σε κλινικές Covid-19, παιδιά, ανήμποροι άνθρωποι και ηλικιωμένοι μεταξύ άλλων, βρέθηκαν απομονωμένοι πλήρως, συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς τη δυνατότητα κάποια να τους επισκεφτεί, κάποιος να τους συνδράμει, κάποια να τους παρέχει το απαραίτητο ψυχολογικό στήριγμα, τόσο ευεργετικό για την ομαλή έκβαση της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας, από τη στιγμή που η μεταδοτικότητα του Covid 19, οδήγησε, και ορθώς, στην απαγόρευση των επισκεπτηρίων.

Η σημασία, η αξία και ο ρόλος του επισκεπτηρίου και της συμπαράστασης αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για τους ίδιους τους ασθενείς, αφού οι επισκέψεις προσφιλών τους προσώπων/συμπαραστατών στην δύσκολη στιγμή/ασθένειά τους, ενισχύει το ηθικό τους, γεγονός σημαντικότατο και για την αποθεραπεία τους, είδος φροντίδας που το εναπομείναν – και μη επαρκές ελέω κυβέρνησης – προσωπικό των νοσοκομείων, δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρει. Η συγκεκριμένη συνέπεια της πανδημίας οδηγεί τους ασθενείς στην απελπισία, τους βυθίζει στην πλήρη ιδιώτευση, την απομόνωση και εν τέλει αποκοινωνικοποίηση. Οφείλει λοιπόν η ίδια η Πολιτεία να παρέμβει άμεσα, έχοντας ήδη καθυστερήσει, ώστε να αποκαταστήσει αυτή τη τρομερή στρέβλωση.

Αναγνωρίζοντας πως η παροχή ουσιαστικών και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις τεχνοκρατικού τύπου ιατρικές πράξεις αυτές καθαυτές, αλλά περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, που όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες δικαιούνται, το ΜέΡΑ25 καταθέτει τροπολογία για την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων προς συνδρομή των αποκλεισμένων από τα προσφιλή τους πρόσωπα ασθενών του ΕΣΥ.

Διαβάστε την τροπολογία ΕΔΩ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο