Γ. Βαρουφάκης: Καρτέλ, Ακρίβεια & Υποανάπτυξη – οι κερδισμένοι του 2022

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Ιαν, 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρόνια πολλά, δεν τα έχουμε πει.

Κύριε Χατζηδάκη, χάρηκα που μιλήσατε πριν από μένα, γιατί σας άκουσα να μιλάτε για τη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Είπατε ότι θα γίνει γρήγορα, ότι είναι μια διαδικασία κ.λπ. Εμένα θα μου επιτρέψετε να σας πω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 πως θεωρούμε απαράδεκτο ότι υπάρχει διαδικασία. Δεν έπρεπε να υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και εάν πραγματικά σας ενδιέφερε να μην υπάρξει μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος των ανθρώπων που ζουν με τον κατώτατο μισθό, υπάρχει τρόπος μιας αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στη βάση ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών που ξέρουν οι άνθρωποι της ΕΛΣΤΑΤ. Εάν ήθελαν, θα μπορούσαν να έχουν έναν ειδικό δείκτη για το τι αγοράζει ο μέσος εργαζόμενος που ζει με τον κατώτατο μισθό, ποια είναι η αυτόματη τιμαριθμική αύξηση αυτών των αγαθών, αυτού του καλαθιού και αυτομάτως κάθε μήνα -στην ψηφιακή εποχή ζούμε, άλλωστε!- να αυξομειώνεται ο κατώτατος μισθός.

Δύο πράγματα είπατε, κύριε Χατζηδάκη. Είπατε για τη διαδικασία και ότι θα πάρουν, λέει, κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης. Όμως, η ανάπτυξη είναι αρνητική, το ταμείο είναι μείον. Έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, έτσι δεν είναι; Θα έχουμε κάποια στιγμή ισοσκελισμό του ταμείου. Όμως, το ταμείο είναι μείον. Πείτε μου, πόσο είναι σήμερα το ΑΕΠ; Τον Δεκέμβριο του 2019 μας είπε ο κ. Σταϊκούρας στον προϋπολογισμό ότι ήταν 187 δισεκατομμύρια. Σήμερα πόσο είναι; Εγώ σας λέω ότι είναι λιγότερο. Πού είδατε το κοινωνικό μέρισμα; Το κοινωνικό μέρισμα είναι αρνητικό. Οπότε, ουσιαστικά όταν λέτε ότι θα πάρουν από το κοινωνικό μέρισμα της ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι αρνητική, παραδέχεστε κι εσείς ότι θα μειωθεί τουλάχιστον η αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού.

Και όσον αφορά στη διαδικασία που λέτε, τι είναι αυτή η διαδικασία; Αν πραγματικά θέλετε να μη μειωθεί η αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού, θα το κάνετε αυτόματα. Το ότι δεν το κάνετε αυτόματα, ξέρετε τι σημαίνει; Ένα πράγμα σημαίνει. Ότι υπολογίζετε ποιο κομμάτι της απώλειας της αγοραστικής αξίας του κατώτατου μισθού θα αποζημιώσετε.

Πείτε μου εσείς, κύριε Χατζηδάκη και κύριε Γεωργιάδη, το εξής: Στα σούπερ μάρκετ από τον Δεκέμβριο του 2019, από τον Γενάρη του 2020, τι αύξηση τιμών είχαμε στα βασικά αγαθά που αγοράζει ένας εργαζόμενος που ζει με τον κατώτατο μισθό; Ήταν αυτό που λέει η ΕΛΣΤΑΤ; Εγώ σας λέω ότι δεν ήταν αυτό. Κι εσείς δεν πιστεύετε, για παράδειγμα, ότι σε όλο το 2021 είχαμε 1,2% πληθωρισμό στο καλάθι των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει ο άνθρωπος που ζει με τον κατώτατο μισθό. Ξέρετε ότι είναι πιο κοντά στο 25% με 30%, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020. Οπότε, όταν λέτε για 6% και 8% και 10%, η διαδικασία την οποία περιγράφετε είναι η διαδικασία τού να αποφασίζετε εσείς οι κυβερνώντες πόσο κομμάτι της αγοραστικής αξίας του κατώτατου μισθού θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Αυτό κάνετε!

Μιλήσατε, επίσης, για την ανεργία. Δεν μου λέτε, κύριε Χατζηδάκη, ο ΟΑΕΔ λέει ψέματα; Διότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ δεν είναι στα επίπεδα της ΕΛΣΤΑΤ. Για πρώτη φορά στην ιστορία των μακροοικονομικών στατιστικών στοιχείων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα από το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τον ΟΑΕΔ να δηλώνει ότι έχει περισσότερους ανέργους, τους οποίους υπηρετεί, από αυτούς που λέει η ΕΛΣΤΑΤ ότι υπάρχουν. Οπότε, αποφασίστε: Ή ο ΟΑΕΔ λέει ότι δίνει επιδόματα ανεργίας σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να τα παίρνουν ή η ΕΛΣΤΑΤ λέει ψέματα. Εγώ σας λέω ότι η ΕΛΣΤΑΤ λέει ψέματα τα οποία σας βολεύουν, όπως βόλευαν και τον ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, από το 2018 και μετά.

Όμως, ας έρθω στο προκείμενο σήμερα, στο νομοσχέδιο για την επιτροπή ανταγωνισμού.

Στις αρχές του 2022 οι πολίτες μπαίνουν στον νέο αστερισμό της νέας λιτότητας, γιατί αυτό είναι η ακρίβεια. Εμείς από την αρχή μιλούσαμε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως μία από τις μεγάλες αμαρτίες του ελληνικού κράτους. Πάρτε για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ στα οποία αναφέρθηκα ξανά προηγουμένως.

Κύριε Γεωργιάδη, κύριε Χατζηδάκη, θέλω να μου πείτε ειλικρινά βάζοντας το χέρι στην καρδιά: Δεν συμφωνείτε μαζί μας, με το ΜέΡΑ25, ότι η αύξηση των μέσων τιμών στα σούπερ μάρκετ είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του μέσου κόστους των αγαθών χονδρικής στα σούπερ μάρκετ; Γιατί για μας είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό. Υπάρχει μία μεγάλη αύξηση της απόκλισης τιμής-κόστους των σούπερ μάρκετ. Και ξέρετε κάτι; Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ζήτημα πολιτικής διαφωνίας μέσα στη Βουλή. Αν είχαμε μια σοβαρή ΕΛΣΤΑΤ, θα είχαμε και σοβαρά στοιχεία γι’ αυτό το «price-cost margin», το περιθώριο ποσοστού κέρδους των σούπερ μάρκετ.

Ξέρουμε ότι τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα λειτουργούν ως ένα τρισάθλιο εκμεταλλευτικό καρτέλ. Γνωρίζουμε ότι είμαστε η μοναδική χώρα που αν είσαι ένας παραγωγός τυριών ή παραγωγός οποιουδήποτε είδους και πας να πουλήσεις την πραμάτεια σου μέσα από το σούπερ μάρκετ, το σούπερ μάρκετ έχει το δικαίωμα στην Ελλάδα να σου επιβάλλει -άκουσον, άκουσον!- να πληρώνεις στο σούπερ μάρκετ κόστος διαφήμισης του τυριού σου μέσα στο σούπερ μάρκετ. Όχι να σου δίνει την ευκαιρία, αλλά να σου το επιβάλλει! Αυτό είναι μία μονοπωλιακή πρακτική η οποία έπρεπε να χτυπάει καμπανάκια σε οποιαδήποτε σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού! Όμως, δεν υπάρχει σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οπότε, όταν εμείς στο ΜέΡΑ25 μάθαμε ότι θα φέρετε νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπαμε να δούμε τι θα φέρετε.

Και τι φέρατε εσείς; Τίποτα, το απόλυτο μηδέν!

Φέρατε -άκουσον, άκουσον!- μια διάταξη για να γίνονται, λέει, καταγγελίες από τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ. Αντί να είναι αυτεπάγγελτη η δίωξη των σούπερ μάρκετ που κάνουν κατάχρηση της καρτελικής μονοπωλιακής τους θέσης- δεσπόζουσας θέσης, εσείς μιλάτε για μια διαδικασία καταγγελιών.

Το άλλο που κάνετε είναι ότι μιλάτε για ανταγωνισμό στους σιδηροδρόμους. Εντάξει, εδώ πραγματικά αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση, θα βάζαμε τα γέλια! Δεν μου λέτε, πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να υπάρξει ποτέ ανταγωνισμός στους σιδηροδρόμους; Αυτό θα γίνει μόνο αν φτιάξετε δέκα ράγες, τη μία δίπλα στην άλλη και δέκα σταθμούς τρένου και έχουμε δέκα αμαξοστοιχίες και επιλέγουμε μεταξύ τους. Φτιάξτε και δέκα γεφύρια σε κάθε κοιλάδα! Τώρα που έρχεται και η προεκλογική περίοδος είναι μια καλή ιδέα για εσάς! Θα τους λέτε ότι θα σας φτιάξουμε δέκα γεφύρια και δέκα ποτάμια για να περνάτε!

 Δεν υπάρχει πιθανότητα ανταγωνισμού όταν έχεις μία γραμμή, έναν σταθμό. Ποιος θα πάρει το δρομολόγιο που ξεκινάει στις 8.00΄ το πρωί, το οποίο είναι όλα τα λεφτά, και πηγαίνει στο κέντρο της πόλης; Αυτός έχει το μονοπώλιο εκείνη τη στιγμή. Θα μου πείτε «Θα το κάνουμε με ένα χρηματιστήριο, στο οποίο θα προσομοιώνουμε τον ανταγωνισμό». Ναι, ακριβώς όπως κάνατε με το χρηματιστήριο ενέργειας, που βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Όταν έχεις ένα δίκτυο, είτε είναι ηλεκτρικό, είτε είναι σιδηροδρομικό, είτε είναι ύδρευσης, έχεις μονοπώλιο. Και όταν είναι ιδιωτικό, είναι καρτέλ, τελείωσε, τελεία και παύλα. Και απόδειξη; Αυτό που συμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα. Κατά τη διάρκεια του 2021 τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μάς λένε ότι το μέσο κόστος της μεγαβατώρας στη Γερμανία ήταν 97,5 ευρώ, στην Ιταλία ήταν 100,4 και στην Ελλαδίτσα μας 119. Η πλούσια χώρα που έχει και το πιο ακριβό ρεύμα!

Τι λέμε δηλαδή; Λέμε στους μικρομεσαίους «Θα πληρώνετε 20% πιο πολύ το ρεύμα σας, την ώρα που ο Γερμανός μικρομεσαίος έχει 19% ΦΠΑ κι εσείς έχετε 24% ΦΠΑ. Δηλαδή αυτό το κάνεις σε μια χώρα αν θέλεις να την πνίξεις, βάζεις τους μικρομεσαίους να πληρώνουν υψηλότερο ρεύμα και υψηλότερο ΦΠΑ. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε σήμερα. Κατά τα άλλα μιλάμε για Ένωση, για σύγκλιση κ.λπ.. Ποια σύγκλιση; Έχουμε μια όλο και αύξουσα απόκλιση των χωρών μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ρεύμα αυτήν τη στιγμή να παίζει τον ρόλο του Δούρειου Ίππου μιας νέας κατάρρευσης. Υπάρχουν εταιρείες σήμερα -το ξέρετε καλά- και από τον δικό σας χώρο –νεοδημοκράτες μου τα λένε αυτά, μικρομεσαίοι, άνθρωποι που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν με την κρίση από το 2010 και μετά, να μην έχουν χρέος και τώρα πάνε να κλείσουν λόγω των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Κοιτάξτε, μην έρθετε πάλι να μας πείτε ότι αυξάνεται το κόστος. Το ξέρουμε ότι αυξάνεται το κόστος. Έχουμε μάτια, διαβάζουμε τον διεθνή τύπο, βλέπουμε το Bloomberg και βλέπουμε πολύ καλά ότι πραγματικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου, στο οποίο δυστυχώς, λόγω κακών επιλογών του παρελθόντος, έχουμε βάλει όλα μας τα αυγά στη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης.

Όμως, αυτό που είπα πριν για τα σουπερμάρκετ θα το πω τώρα στη νιοστή για την ενέργεια. Κι εδώ έχουμε τα στοιχεία της ίδιας της ΡΑΕ. Πάρτε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μην πάμε πολύ παλιά, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε και τον Νοέμβρη που μας πέρασε. Τον Νοέμβριο είχαμε μια αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας από 229 ευρώ, που ήταν η χονδρική, σε λιανική τιμή 296, ένα περιθώριο κέρδους επί της χονδρικής της τάξης του 29%. Τον Δεκέμβριο, όταν αυξήθηκε κι άλλο το φυσικό αέριο και η λιανική πήγε στα 317, το ποσοστό κέρδους αυξήθηκε από το 29% στο 33%, από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο.

Αυτό είναι το χρηματιστήριο ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αυτήν τη στιγμή εσείς το συνεχίζετε. Είναι ένα στυγνό καρτέλ φυσικού αερίου πίσω από αυτήν την ιστορία. Δεν υπάρχει χρηματιστήριο ενέργειας, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ένα καρτέλ τριών ιδιωτικών εταιρειών και με τη ΔΕΗ μαζί, η οποία και αυτή πλέον είναι ιδιωτική.

Σε ποια άλλη χώρα, πείτε μου, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι Υπουργοί, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, σε ποια άλλη βιομηχανία, σε ποιον άλλο τομέα ξέρετε εσείς οι απώλειες των παραγωγών να πληρώνονται από τους καταναλωτές; Έχει ξαναγίνει αυτό; Αυτήν τη στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο χάνεται λόγω διαρροών, λόγω κλοπής, το πληρώνουν 100% οι καταναλωτές. Είναι μέσα στο σύστημα, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί τα παρελθόντα έτη, όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα.

Έτσι όπως πάτε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, θα βγαίνουν οι πολίτες στα μπαλκόνια, να χαιρετίζουν τους γενναίους πιλότους των RAFALE, ανεμίζοντας λογαριασμούς της ΔΕΗ, εκεί θα καταλήξουν.

Εμείς λέμε «όχι στην κρατική επιδότηση του καρτέλ». Εσείς τι κάνετε; Δανείζεστε χρήματα από την τρόικα –γιατί αυτό κάνετε, κάθε ομόλογο που βγάζετε το αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- παίρνετε λοιπόν χρήματα του ελληνικού λαού, τα οποία τα δανείζεται και τα φορτώνεται η επόμενη γενιά, για να κάνετε επιδότηση στο καρτέλ. Εμείς λέμε να σπάσει το καρτέλ, λέμε κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, λέμε κατάργηση της απαράδεκτης, παράλογης τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση, όχι του μέσου κόστους, αλλά στη βάση του οριακού κόστους, και εν τέλει λέμε, από τη στιγμή που είναι μονοπώλιο, ότι χρειάζεται ένας εξορθολογισμός του. Αυτά τα δήθεν περί ανταγωνισμού, που θα προσομοιώσετε, είτε είναι στους σιδηροδρόμους, είτε είναι στο νερό, είτε είναι στο ρεύμα, αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Η εθνικοποίηση είναι η μόνη λύση για φυσικά μονοπώλια.

Μιας και αναφέρθηκα, έστω και χιουμοριστικά, στα RAFALE, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αφού δεν θα τα χρησιμοποιήσετε, πώς, με ποιο δικαίωμα ζητάτε από τον ελληνικό λαό να σας δοξάσει που τα χρυσοπληρώνετε; Και γιατί δεν θα τα χρησιμοποιήσετε; Διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τολμάει να κουνηθεί χωρίς το ΟΚ της Ουάσιγκτον. Αυτό το έχουμε ξαναπεί, θα το ξαναπούμε κι άλλη φορά.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν υπάρχουν χρήματα για RAFALE, για τα καρτέλ, για τη FRAPORT, ε τότε υπάρχουν χρήματα και για τις ΜΕΘ, τις οποίες δεν έχουμε και γι’ αυτό θρηνούμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί. Και ρωτήστε τους ανθρώπους των ΜΕΘ, όπως τον κ. Καπραβέλο από τη Θεσσαλονίκη, να σας το πει αυτό.

Και δεν είναι μόνο ότι δεν ξοδεύετε για ΜΕΘ. Ακόμα και αυτά που έχουμε χτίσει από το υστέρημα του ελληνικού λαού τις δεκαετίες που πέρασαν και προπολεμικά, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης, ένα κόσμημα. Αυτό δεν μπορούμε να το ξαναφτιάξουμε. Έχουμε επενδύσει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο ως κοινωνία. Αυτό πάτε να το καταργήσετε και να το κάνετε εμβολιαστικό κέντρο. Αν είναι δυνατόν! Μόνο και μόνο για να το κλείσετε.

Από την πρώτη στιγμή εμείς στηρίξαμε και τα lockdown, στηρίζουμε και τον εμβολιασμό. Τι σας λέγαμε; Φτιάξτε ένα δημόσιο δίκτυο πολλών, χιλίων κέντρων μαζικών τεστ, που δεν τα έχουμε και τα οποία μετά θα γίνονται και κέντρα εμβολιασμού, έξω από τα νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν να αυξάνεις το ιικό φορτίο μέσα σε ένα νοσοκομείο, καλώντας τους πολίτες να πηγαίνουν μες στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, όταν μπορείς να τους έχεις απ’ έξω. Και αυτό το δίκτυο των κέντρων μαζικών τεστ και εμβολιασμού θα ήταν η ιδανική προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ήταν το μελλοντικό πρωτοβάθμιο δίκτυο, το οποίο όλοι λέμε ότι έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αλλά εσείς δεν το κάνετε αυτό. Μετατρέπετε το Παίδων της Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο, για να το κλείσετε. Έχετε παράδοση. Ο κ. Γεωργιάδης εδώ ήταν πάρα πολύ περήφανος που έκλεινε εκείνος νοσοκομεία το 2012 και δεν περίμενε η τρόικα να τα κλείσει. Τώρα ο κ. Πλεύρης, ομοϊδεάτης του, έρχεται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο κ. Γεωργιάδης. Είναι ένας δρόμος δυστοπικός, ένας δρόμος που οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι ιδιωτικοί κλινικάρχες, στους οποίους τα στέλνετε όλα αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους, από το Παίδων Πεντέλης, για να κερδίζουν οι κλινικάρχες σε βάρος της υγείας και σε βάρος και του πορτοφολιού. Διότι σε τελική ανάλυση αυτή η ιδιωτικοποίηση της υγείας – γιατί αυτό είναι, είναι μια ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση της υγείας με το πρόσχημα της μετατροπής τους σε εμβολιαστικά κέντρα – είναι ένα κομμάτι της νέας λιτότητας, που έρχεται μαζί με την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα να ροκανίσει ό,τι έχει μείνει από τα λαϊκά εισοδήματα.

Σκοντάφτετε συνεχώς πάνω σε ευκαιρίες ανάπτυξης, πέφτετε, σηκώνεστε, ξεσκονίζεστε και τις αγνοείτε σαν να μην έγινε τίποτα. Είχατε τόσες ευκαιρίες μέσα από την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σας είπε «Ξοδέψτε για την υγεία». Δεν το κάνατε για να στηρίξετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ας πάμε σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο είναι σχετικό όμως, όσον αφορά την ανάπτυξη ή μάλλον αυτό το οποίο έχουμε, συστηματικοποιημένη υποανάπτυξη. Θυμόσασταν, κύριε Γεωργιάδη και κύριε Χατζηδάκη, ότι μιλούσαμε εδώ για τον EastMed, που μας τον πρωτοέφερε ο κ. Τσίπρας με τις αγκαλιές με τον κ. Νετανιάχου; Μετά συνεχίσατε εσείς να έρχεστε εδώ, να γιορτάζετε ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος, ότι θα κάνουμε εξορύξεις από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι το Ισραήλ, θα έχουμε αγωγό από τον EastMed κ.λπ.

Ποιο ήταν το μοναδικό κόμμα σε αυτό το Κοινοβούλιο που είπε τρία πράγματα; Ο EastMed δεν θα γίνει, γιατί είναι αντιοικονομικός. Δεν πρέπει να γίνει, γιατί είναι αντιπεριβαλλοντολογικός και δεν θα μας αφήσουν να τον κάνουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί είναι ανταγωνιστικός προς το LNG που θέλουν να φέρουν από το Τέξας. Το ΜέΡΑ25 τα είπε.

Δυστυχώς ή ευτυχώς -ευτυχώς, θα έλεγα- δικαιωθήκαμε. Ο EastMed δεν θα γίνει, αλλά είναι αυτό που είπα πριν. Εσείς οδεύετε σε αυτόν τον δρόμο της μαύρης και άραχνης υπανάπτυξης. Είναι σαν αυτό που υπόσχεστε στον ελληνικό λαό, όταν του μιλούσατε για εξορύξεις είτε στο Αιγαίο, είτε στο Ιόνιο, είτε στην Αιτωλοακαρνανία, είτε στην Ήπειρο. Αυτό που του υποσχόσασταν ήταν ότι θα κερδίσετε τον περασμένο πόλεμο. Χάσαμε αυτό το τρένο της βιομηχανικής επανάστασης στη βάση των ορυκτών καυσίμων. Το θέμα είναι να μη χάσουμε το επόμενο -σας το λέμε εδώ και δύο χρόνια σε αυτό το Κοινοβούλιο- της «πράσινης» βιομηχανικής επανάστασης.

Θυμάστε που εμείς σας λέγαμε για πλωτές ανεμογεννήτριες οι οποίες να μη χαλούν τις βουνοκορφές και τα νησιά μας, να μη γίνονται λόγος οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκώνονται εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Θυμάστε που σας τα λέγαμε;

Λοιπόν, έχω κάποια νέα για εσάς. Δεν ξέρω αν διαβάζετε «Financial Times».

Την περασμένη Δευτέρα, κύριε Γεωργιάδη, έγινε μια δημοπρασία στο Εδιμβούργο από την Κυβέρνηση της Σκωτίας. Η Κυβέρνηση της Σκωτίας, όχι της Βρετανίας, εισέπραξε 700 εκατομμύρια λίρες, γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δημοπράτησε θαλάσσιες περιοχές της Σκωτίας που θα παράγουν 25 γιγαβάτ, το οποίο είναι 110% της συνολικής ανάγκης που έχει η Βρετανία, όχι η Σκωτία, σε ηλεκτρική ενέργεια, εκ των οποίων τα 13 γιγαβάτ μόνο πλωτές ανεμογεννήτριες. Είναι αυτό που λέγαμε εμείς εδώ, το ΜέΡΑ25.

Εβδομήντα εταιρείες πήραν τα δικαιώματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της British Petroleum, της Shell, της SSE, της ισπανικής Iberdrola, της σουηδικής Vattenfall και πολλές άλλες. Επένδυση 70 δισεκατομμυρίων ευρώ πέραν των 700 εκατομμυρίων λιρών που θα πάρει η σκωτσέζικη Κυβέρνηση, εκ των οποίων τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες πολλαπλασιαστικά, με στόχο την παραγωγή υδρογόνου, που λέγαμε εμείς, στο ΜέΡΑ25 εδώ και δύο χρόνια ότι η παραγωγή από πλωτές ανεμογεννήτριες «πράσινου» υδρογόνου θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της Ελλάδας, έτσι ώστε να γίνουμε πραγματικό «πράσινο» ενεργειακό κέντρο, όχι αυτά που λέτε εσείς, με τις εξορύξεις και τους EastMed, που τελικά είδατε ότι ήταν και εντελώς ανεδαφικά. Το μόνο που έκαναν ήταν να δίνουν στον Ερντογάν λόγους να αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο.

Εσείς σε αυτόν τον τομέα τι έχετε να δείξετε; Ένα υποτυπώδες καρτελάκι, μικρό καρτέλ μεταξύ της αγαπημένης σας Motorola και της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που λέει ότι θα φτιάξουν μια μικρή ποσότητα «πρασίνου» υδρογόνου. Μακάρι να το φτιάξουν.

Συγκρίνετε αυτά που κάνετε εσείς ή που δεν κάνετε με αυτά που συμβαίνουν στη Σκωτία σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να κλείνω, κακά τα ψέματα,

εδώ, σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης. Κύριε Γεωργιάδη, Υπουργός «Υπανάπτυξης» είστε.

Δεν έχετε κανέναν προγραμματισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η Ελλάδα «πράσινο» ενεργειακό κέντρο.

Επιτρέψτε μου να πω ότι το μόνο που λέτε και ξαναλέτε, ο κάθε Υπουργός σας, η κάθε Υπουργός σας, ο κάθε δημοσιογράφος της λίστας Πέτσα, το μόνο πράγμα που λέτε για να αποδείξετε ότι τα πάντα βαίνουν αισίως, ποιο είναι; Ποιο είναι το ένα που έχετε να δείξετε; Μη μιλάτε για ανάπτυξη. Πείτε μου πόσο είναι το ΑΕΠ σήμερα σε σχέση με αυτό που μας λέγατε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι είναι. Είναι λιγότερο, έτσι; Όμως, το χρέος είναι τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια, αν βάλετε τα 40 δισεκατομμύρια των ομολόγων και όλα τα άλλα τα οποία έχετε δανειστεί, τα 23 δισεκατομμύρια του ΗΡΑΚΛΗ ή όσα σας ζητάει να τα εντάξετε, θα τα εντάξετε κάποια στιγμή στο χρέος. Έχουμε μια εκτόξευση του χρέους στα ουράνια και έχουμε ουσιαστικά καθηλωμένο το ΑΕΠ στο επίπεδο της περιόδου 2014-2018. Αυτή είναι η κατάσταση η οποία ισχύει σε αυτή τη χώρα.

Το μόνο που έχετε να λέτε είναι ότι δανειζόμαστε φθηνά. Εκδώσατε ένα ομόλογο χθες και θριαμβολογεί ο φίλα προς εσάς προσκείμενος Τύπος, ότι έσπασαν τα καντράν των χρηματιστών από τις προσφορές. Πράγματι, έπεσαν πάνω να αγοράσουν όλοι το ομόλογό σας.

Ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Γεωργιάδης, προφανώς, θεωρούν ότι αυτό είναι εξαιρετικό. Δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρέος.

Ανοησίες, κύριε Χατζηδάκη!

Ανοησίες, κύριε Γεωργιάδη! Δεν υπάρχει καμμία εμπιστοσύνη. Ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το κράτος μας είναι πτωχευμένο. Θα μου πείτε: Γιατί το αγοράζουν; Διότι είναι πολύ απλό. Η κ. Λαγκάρντ τούς κλείνει το μάτι. Τι τους κλείνει το μάτι; Πρες κόνφερανς κάνει. Συνέντευξη στη Βουλή και λέει ότι μέχρι το 2024 δεν θα αγοράζουν.

Σκεφτείτε: Είστε οι καλύτεροι πελάτες των κερδοσκόπων. Γιατί; Επειδή είμαστε πτωχευμένοι, έχουμε spread με το γερμανικό ομόλογο 1,8%-1,9%, δηλαδή παίρνουν ένα κατιτίς, αγοράζοντας ελληνικό ομόλογο αντί για το γερμανικό. Ταυτόχρονα, δεν έχουν κανένα ρίσκο αγοράς, όταν η Λαγκάρντ τούς λέει ότι θα το αγοράσει.

Πράγματι, ξέρετε πολύ καλά ότι έχουν πάρει 40 δισεκατομμυριάκια ομολόγων, όλα αυτά που εκτυπώσατε και τα έχουν μεταφέρει στα ψηφιακά συρτάρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα μου πείτε: Ναι, δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό; Όχι, δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό. Κάποια στιγμή αυτές οι μουσικές καρέκλες θα σταματήσουν και εμείς, εσείς, ο λαός μας βασικά θα μείνει χωρίς την καρέκλα να κάτσει. Και το ξέρετε πολύ καλά αυτό.

Όμως, ακόμα και να συνεχίσουν να το κάνουν -έστω ότι συνεχίζουν να το κάνουν- ποια είναι η δηλητηριώδης εξάρτηση που χτίζεται εδώ και δύο, τρία, τέσσερα χρόνια σε αυτή τη χώρα;

Το ένα καλό που είχε η κρίση και ξεκίνησε το 2014 και συνέχισε το 2015 και λίγο στις αρχές του 2016, είναι ότι εξαφάνισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Με άλλα λόγια, η χώρα ζούσε ιδίαις δυνάμεις. Ό,τι εξάγαμε σε δολάρια, σε ευρώ, σε συνάλλαγμα, το εισάγαμε. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό είχαμε ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σήμερα είναι -7%.

Με άλλα λόγια, όσο μας δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα από την ποσοτική χαλάρωση που εξασφαλίσατε μέχρι το 2024, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας και όχι οι φτωχοί -ξέρουμε ποιοι είναι, αλλά δεν έχει σημασία- συνεχώς ζει με δανεικά από τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης παγκόσμια.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να μη μάθαμε τίποτα από το 2010. Είναι σαν να έχουμε τον κ. Σημίτη εδώ να μας μιλάει για την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, όταν ξέραμε πάρα πολύ καλά ότι όλα ήταν με θαλασσοδάνεια. Είναι σαν να έχουμε τον κ. Αλογοσκούφη εδώ λίγο πριν από το κραχ του 2008 να μας λέει ότι είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία, δεν πάνε να πνιγούν οι Αμερικανοί. Ας έχουν πρόβλημα. Εμείς είμαστε θωρακισμένοι.

Ε, δεν ήμασταν θωρακισμένοι και δεν είμαστε θωρακισμένοι. Εξάρτηση και υπανάπτυξη: Αυτό θα αφήσετε πίσω σας, όταν θα φύγετε μαύρη νύχτα από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει. Άλλη μια φορά μια μνημονιακή Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει σχέδιο για αυτή τη χώρα. Το μόνο της σχέδιο είναι χρέος και ξερό ψωμί.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο