Γιάνης Βαρουφάκης στο STAR: Έχουμε ένα τρισάθλιο καρτέλ το οποίο κερδοσκοπεί εις βάρος των καταναλωτών

Συνεντεύξεις - videos
20 Ιαν, 2022

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο μεσημεριανό δελτίο του Star για τα Rafale, την πανδημία, τους εμβολιασμούς και την ακρίβεια

Rafale

Το αμυντικό σύστημα είναι χρήσιμο, το θέαμα του κ. Μητσοτάκη, όμως, χθες ήταν μία προεκλογική φιέστα που δεν τιμάει την πολιτική σκηνή. Παράλληλα, θα μου επιτρέψετε εμείς ως ΜέΡΑ25 να έχουμε βασικά ερωτήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή δυνατότητα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η αγορά. Άκουσα πράγματα που πραγματικά είναι εξοργιστικά. Να μιλάει ο κ. Μακρόν και ο κ. Μητσοτάκης για ευρωπαϊκή άμυνα; Ποια ευρωπαϊκή άμυνα;

Στη Λιβύη έχεις τη Γαλλία, τον κ. Μακρόν να υποστηρίζει τον έναν πολέμαρχο και τη Γερμανία να υποστηρίζει τον άλλον πολέμαρχο.

Στα ζητήματα της Ρωσίας δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκλιση Παρισίων και Βερολίνου.

Στα ζητήματα του Αιγαίου, είναι δεδομένο για εμάς στο ΜέΡΑ25 ότι, κουμάντο έκανε, κάνε και θα κάνει η Ουάσιγκτον με τον κ. Μακρόν να είναι από μακριά και απλά να πουλάει Rafale.

Δεν υπάρχει ευρωστρατός. Είναι κύμα κάποιας φαντασίας. Και δεν μπορεί να υπάρξει ευρωστρατός. Για σκεφτείτε το. Έστω και να τον φτιάξουμε. Ποιος θα δώσει εντολή στον στρατό αυτό να πάει σε πόλεμο; Κυβέρνηση δεν έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει ομοσπονδιακό κράτος στην ΕΕ.

Τα Rafale είναι ένα προϊόν το οποίο το πούλησε ο κ. Μακρόν στον κ. Μητσοτάκη χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη στην Ελλάδα.

Εσείς πιστεύετε ότι σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, ο κ. Ερντογάν κάνει μία κίνηση στο Αιγαίο ότι θα έρθει το γαλλικό ναυτικό και η γαλλική αεροπορία; Σε καμία των περιπτώσεων.

Πανδημία – εμβολιασμοί

Εμείς, το ΜέΡΑ25, θέλουμε να εμβολιαστούν όλοι. Το εμβόλιο είναι μεγάλο όπλο και ίσως το μοναδικό βασικό όπλο με το οποίο διασώζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Δυστυχώς, η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό της, με αυτό το απαράδεκτο και παράλογο πρόστιμο των 100 ευρώ/ μήνα σε συνταξιούχους, σε ανθρώπους οι οποίοι -ως επί το πλείστον- απλά φοβούνται αντί να τους πάρουμε με το καλό, με στοιχεία. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν έναν προεμβολιαστικό έλεγχο στο ΕΣΥ, πριν κάνουν το εμβόλιο τους βάζουμε ένα πρόστιμο που είναι και βαθιά ταξικό, το οποίο στρέφει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί εναντίον των εμβολίων.

Είδατε καμιά σοβαρή καμπάνια για το εμβόλιο; Για το πώς να πλένουμε τα χέρια μας είδα, για το εμβόλιο εγώ δεν είδα.

Αυτό που ζητάει το ΜέΡΑ25 είναι να δώσουμε τη δυνατότητα για έναν προεμβολιαστικό έλεγχο.

Ακρίβεια

Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση. Εμείς το λέμε «νέα λιτότητα». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόστος της ενέργειας αυξάνει παντού. Έχουμε αύξηση του κόστους, η αύξηση της τιμής γιατί είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα από ότι είναι η αύξηση του κόστους; Το έχετε παρατηρήσει αυτό; Εγώ κοίταζα τα στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  τα οποία παρουσίασα στη Βουλή, για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Είδα να αυξάνεται η χονδρική τον Νοέμβριο κατά 29% και να αυξάνεται η λιανική κατά 33%. Έχουμε ένα τρισάθλιο καρτέλ το οποίο τι κάνει; Αυξάνει τα ποσοστά κέρδους, αυτό είναι κερδοσκοπία εις βάρος των καταναλωτών, και η λύση δεν είναι να έρθει ο κ. Σταϊκούρας να πάει στην Τρόικα, στην ΕΚΤ να δανειστεί και άλλα χρήματα εκ μέρους των πολιτών του μέλλοντος για να τα δώσει σε αυτό το τρισάθλιο καρτέλ. Η λύση είναι η κατάργηση αυτού του καρτέλ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο