Άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Ιαν, 2023

Τομή 1: Ηλεκτρικό Ρεύμα

(7+1 Τομές του ΜέΡΑ25)

Πρώτο βήμα:  Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας (που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και διαχειρίζεται η «Μητσοτάκης ΑΕ» με αποτέλεσμα την χονδρική τιμή να ορίζουν οι ολιγάρχες πάνω από το κόστος της πιο ακριβής κιλοβατώρας) με άμεση εισαγωγή διαφορετικών πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας παραγωγής.

Δεύτερο βήμα: Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικοποιημένης Ένωσης Πράσινης Ενέργειας.

***

(Αποσπάσματα από το «Γιατί ΜέΡΑ25; 77 σκληρά ερωτήματα – 77 ειλικρινείς απαντήσεις»)

Τι θα έκανε το ΜέΡΑ25 ώστε τις πραγματικές, παραγωγικές επενδύσεις να μην τις καρπωθούν οι ίδιοι ολιγάρχες;

Θα τους στερήσουμε τόσο την ιδιοκτησία, όσο και την διαχείριση των δικτύων που αποτελούν φυσικά μονοπώλια.

Νέες μορφές συνεταιριστικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας θα αναλάβουν τα μεγάλα αυτά έργα-δίκτυα, με διοικητικά συμβούλια που διορίζονται και λογοδοτούν σε Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (τα ΔΙΑΣΚΕΠ), δηλαδή το νέο θεσμό, με τον οποίο το ΜέΡΑ25 αναζωογονεί την έννοια της Δημοκρατίας και με τον οποίο σπάει τη διαπλοκή του κράτους με την ολιγαρχία.

Μιλάτε για κοινωνικοποίηση υποδομών και δικτύων. Αν υποθέσουμε ότι θα κυβερνήσετε εσείς, πώς θα το κάνετε αυτό, πώς θα ακυρώσετε τις σχετικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με εγχώριους ολιγάρχες και ξένες εταιρείες (π.χ. Ελληνικό, αυτοκινητόδρομοι, δίκτυο ηλεκτρισμού, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.);

Αυτό θα γίνει σταδιακά, με πρόγραμμα και καθιερώνοντας νέα μορφή δημόσιας διαχείρισης, που θα λογοδοτεί σε κληρωτούς και εκλεγμένους πολίτες.

Θα αρχίσουμε από τις εύκολες περιπτώσεις, π.χ. την σύμβαση για την Αττική Οδό που λήγει έτσι κι αλλιώς: κανείς δεν επιβάλλει στο κράτος να την ανανεώσει. Κατόπιν, βήμα-βήμα, και καθώς θα αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να ιδρύσουμε αποτελεσματικούς νέους δημόσιους φορείς που λογοδοτούν, όχι στον υπουργό, αλλά σε Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ). Και όταν χρειαστεί, θα προχωράμε σε νομική καταγγελία των συμβάσεων, στη βάση του δημόσιου συμφέροντος.

Μπορεί το Δημόσιο να είναι πιο αποτελεσματικό από τους ιδιώτες;

Ναι, το έχει αποδείξει. Και μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερο, αν αντικαταστήσουμε τον κρατισμό με δημόσιους φορείς που λογοδοτούν απ’ ευθείας στην κοινωνία.

Γιατί δημιουργήθηκε η ΔΕΗ; Επειδή ο ιδιωτικός τομέας απέτυχε να ηλεκτροδοτήσει αποτελεσματικά την χώρα. Ο ΟΤΕ; Το ίδιο. Η ΕΥΔΑΠ; Το ίδιο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΕΣΥ είναι αποτελεσματικότερο στην παροχή υπηρεσιών υγείας (ιδίως κατά την πανδημία) από τον ιδιωτικό τομέα; Καμία! Τα αγαθά κοινής ωφέλειας παρέχονται πιο αποτελεσματικά από δημόσιους φορείς. Θέση του ΜέΡΑ25 είναι αυτοί οι δημόσιοι φορείς να μην ελέγχονται ούτε από τον υπουργό ούτε από τον ιδιώτη-ολιγάρχη, αλλά να τους διαχειρίζονται συμμετοχικά τα στελέχη τους που, με τη σειρά τους, θα λογοδοτούν σε Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ).

Τομή 2: Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού, μείωση ΦΠΑ και Φόρων

Τομή 3: Κατάργηση Ηρακλή – Προστασία πρώτης κατοικίας – Ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης

Τομή 4: Καμία Εξόρυξη – Κανένας Αγωγός – Τεράστιο Επενδυτικό Πρόγραμμα

Τομή 5: Κοινωνικοποίηση Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Ενημέρωσης

Τομή 6: Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο Κράτος και στη Δημόσια Περιουσία

Τομή 7: Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στις Συναλλαγές, τον δανεισμό Αγροτών, Βιοτεχνών & Start-ups

Τομή +1: Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Εξωτερική Πολιτική

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο