Κοινωνικοποίηση Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Ενημέρωσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Ιαν, 2023

Τομή 5: Κοινωνικοποίηση Δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Ενημέρωσης

(7+1 Τομές του ΜέΡΑ25)

Ούτε κρατισμός-κομματισμός, ούτε ιδιωτικοποίηση.

Ο σχεδιασμός και έλεγχος της δημόσιας παιδείας, υγείας και ενημέρωσης στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών και η διοίκησή τους στα χέρια των εργαζόμενων σε αυτά.

***

(Αποσπάσματα από το «Γιατί ΜέΡΑ25; 77 σκληρά ερωτήματα – 77 ειλικρινείς απαντήσεις»)

Γιατί δεν θέλετε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα υγείας με το ΕΣΥ; Δεν θα βοηθούσαν;

Όχι μόνο δεν βοηθά αλλά κάνει μεγάλο κακό καθώς ο ιδιωτικός τομέας κανιβαλίζει τον δημόσιο χωρίς να προσφέρει.

Τα πράγματα είναι απλά: Ο ιδιωτικός τομέας, σε κάθε χώρα και ανέκαθεν, προσφέρει πανάκριβες και κατά μέσον όρον κάκιστες υπηρεσίες υγείας. Μέσα από ληστρικά Διαγνωστικά Κέντρα και ιδιωτικές κλινικές με καλές ξενοδοχειακές υποδομές, που στερούνται όμως τη δυνατότητα να θεραπεύουν σοβαρά περιστατικά, οι κλινικάρχες αποσπούν τεράστια ποσά από τα δημόσια ταμεία. Έτσι, οι δημόσιοι πόροι «μεταναστεύουν» από το δημόσιο ΕΣΥ στους ιδιώτες κλινικάρχες ενώ τα σοβαρά περιστατικά πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση: από τις ιδιωτικές κλινικές προς το δημόσιο ΕΣΥ το οποίο, έτσι, καλείται να προσφέρει όλο και περισσότερα με όλο και λιγότερα. Το είδαμε αυτό στην πανδημία: Τεράστια ποσά δίνονταν στους ιδιώτες που συνεισέφεραν το απόλυτο μηδέν στην διάσωση των συνανθρώπων μας, στην ανίχνευση, στον εμβολιασμό, σε όλα εκείνα που απαίτησε η μάχη εναντίον του covid. Δεν ήταν τυχαίο.

Η επικερδής αποτυχία των ιδιωτών θεμελιώνεται στα κίνητρά τους: Ο εφιάλτης του ιδιώτη της υγείας είναι η πρόληψη, το να μην αρρωσταίνει ο κόσμος!

Μήπως η εχθρότητά σας στις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου & ιδιωτικού τομέα) στον χώρο της υγείας αντανακλά τις ιδεοληψίες σας;

Εκ πρώτης όψεως ηχεί καλή η ιδέα μιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπέρ των ασθενών, των μαθητών, του δημόσιου συμφέροντος. Έως ότου κατανοήσει κανείς ότι οι ΣΔΙΤ δεν είναι συμμαχίες ιδιωτών και Δημοσίου υπέρ του κοινού καλού αλλά κάτι άλλο, κάτι χυδαίο. Όπου στον κόσμο έχουν εφαρμοστεί ΣΔΙΤ, συμβαίνει το εξής: Το κράτος εγγυάται τα κέρδη των ιδιωτών που αναλαμβάνουν να χτίσουν κάποια κτήρια, να παρέχουν κάποιες διαγνωστικές υπηρεσίες κλπ. Όλα εκείνα που έχουν σημασία για την δημόσια υγεία, και κοστίζουν πολύ χωρίς να φέρνουν κέρδη (π.χ. το προληπτικό έργο, οι ανίατες ασθένειες, τα δύσκολα χειρουργεία), τα επωμίζεται το Δημόσιο και, συγκεκριμένα, οι κακοπληρωμένοι, απαξιωμένοι, χωρίς μέσα, γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Τομή 1: Άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας & Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ

Τομή 2: Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού, μείωση ΦΠΑ και Φόρων

Τομή 3: Κατάργηση Ηρακλή – Προστασία πρώτης κατοικίας – Ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης

Τομή 4: Καμία Εξόρυξη – Κανένας Αγωγός – Τεράστιο Επενδυτικό Πρόγραμμα

Τομή 6: Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο Κράτος και στη Δημόσια Περιουσία

Τομή 7: Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στις Συναλλαγές, τον δανεισμό Αγροτών, Βιοτεχνών & Start-ups

Τομή +1: Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Εξωτερική Πολιτική

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο