Τομείς Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Καρατόμηση των δέντρων = Η συνήθης εγκληματική πρακτική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Απρ, 2022

Ώστε λοιπόν οι νεραντζιές κλαδεύονται πάνω στην ανθοφορία τους από τον κύριο Μπακογιάννη; Είναι άλλη μια επιτυχία των αρίστων.

Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, όπως και πολίτες διαμαρτύρονται για τις παράλογες, αντιεπιστημονικές και τελικά αντιοικολογικές, εγκληματικές παρεμβάσεις από τον δήμο Αθηναίων αλλά και από άλλους δήμους απέναντι στα αστικά δέντρα. Το ελάχιστο πράσινο που υπάρχει στις ελληνικές πόλεις αντιμετωπίζει μια συμπεριφορά αδιαφορίας και μείωσης του από τις τοπικές αρχές. Στην Αττική, το Κουκάκι, η Κυψέλη, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Πειραιάς είναι λίγα μόνο παραδείγματα.

Τα δέντρα κλαδεύονται λάθος εποχή και με υπερβολικό, δηλαδή καταστροφικό τρόπο, τρόπο που αντιτίθεται και σε ευρωπαϊκές οδηγίες. Για αυτούς τους λόγους δεν αναφερόμαστε σε κλάδεμα που θα ανανεώσει τα δέντρα αλλά σε μαζική καρατόμηση που θα τα καταστρέψει.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στη δαπάνη για τις υπηρεσίες πρασίνου για τον Δήμο Αθηναίων η οποία ανέρχεται στο ποσό των 35 εκατ. εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια. Δηλαδή ο δήμος Αθηναίων αντί να ενισχύσει την υπηρεσία του ή τις κοινωνικές ομάδες, αποφάσισε πως έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ τον μήνα για τρία χρόνια στην ιδιωτική επιχείρηση UNISON—επιχείρηση που επί δημαρχίας Μπακογιάννη φέρεται να έχει προνομιακή σχέση με τον Δήμο Αθηναίων. Αυτό αντιστοιχεί σε 30.000€ την ημέρα ή 5 εκατομμύρια για κάθε ένα από τα επτά δημοτικά διαμερίσματα. Πολλά λεφτά για μια καταστροφή.

Το αστικό πράσινο που είναι ήδη πολύ λίγο στον αστικό ιστό της Αθήνας (αλλά και αλλού) και ιδιαίτερα τα μεγάλα δέντρα αποτελούν βασικό στοιχείο βιοποικιλότητας, μικροκλίματος απέναντι στους καύσωνες, προστασίας απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και αποτελούν οάσεις αναψυχής για τους πολύπαθους πολίτες των ελληνικών πόλεων.

1. Όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος δέντρων από τους δήμους πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση – να έχουν διδαχθεί τεχνικές δενδροκομίας. Άραγε τηρεί αυτές τις προδιαγραφές η UNISON;

2. Να καταρτιστεί ένας οδηγός για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει:

α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας,

β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (ρύθμιση μικροκλίματος, σκίαση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διατήρηση των αισθητικών και οικολογικών τους λειτουργιών).

3. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να απαγορευτεί οποιοδήποτε κλάδεμα δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Το ΜέΡΑ25 στο πρόγραμμα του τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου έχει σαφείς θέσεις για το πράσινο στον αστικό ιστό και , όπως και για τις τοπικές κοινωνίες στο πρόγραμμα του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών που αντιτίθενται στην καρατόμηση των αστικών δέντρων, καλώντας τους πολίτες των αφόρητων ελληνικών μεγαλουπόλεων να αντιδράσουν για την προστασία του πρασίνου, του κλίματος και της ποιότητας ζωής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο