Μ. Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: Πρέπει να υπάρξει πολιτική επενδύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Ράδιο ΜέΡΑ
20 Απρ, 2022

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και επιχειρηματίες απέναντι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά με αφορμή το κόστος της ενέργειας περιγράφει στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης:

Σύμφωνα με τις έρευνές μας, οι καταναλωτές σκέφτονται να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις επείγουσες και βασικές τους ανάγκες, όπως η θέρμανση και η σίτιση. Αποτυπώνεται έτσι η δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και οι περικοπές που αναγκάζονται να κάνουν. Κατ’ επέκταση, αυτή η τάση διαμορφώνει και το περιβάλλον που θα κινηθούν οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του μεταποιητικού τομέα, αντιμετωπίζουν και αυτές το μεγάλο κόστος στην ενέργεια που έχει προκύψει και λόγω του γενικότερου κλίματος δεν είναι σε θέση να το περάσουν στις τιμές των τελικών προϊόντων. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που δεν μπορεί να βρει εύκολα λύση, η οποία δεν μπορεί επ’ άπειρον να βασίζεται στις εισοδηματικές ενισχύσεις, που όσο καλό και να κάνουν δεν προσφέρουν λύση μακροπρόθεσμα. Άρα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές και να δρομολογηθεί μια πολιτική που να δείχνει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ότι θα ληφθούν μέτρα και θα γίνουν επενδύσεις ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Είναι προφανές ότι όσο και να διαρκέσουν οι ενισχύσεις, δεν πρόκειται να επηρεαστεί από αυτές το ενεργειακό κόστος, το οποίο θα παραμείνει και θα το ξαναβρούμε μπροστά μας εφόσον δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο