Τομέας Πολιτισμού: Το ΜέΡΑ25 αφουγκράζεται τις ανάγκες των μουσικών – «Τώρα που κλείνουν τα μικρόφωνα, οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν παντού»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Σεπ, 2020

Η Κυβέρνηση με απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου σταμάτησε κάθε συναυλιακή και άλλη μουσική εκδήλωση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων covid-19, ιδιαίτερα στην Αττική. Από την άλλη η κυβέρνηση επιβάλει αντιδημοκρατικά όρια στις συναθροίσεις περιορίζοντας το δικαίωμα των μουσικών να διαδηλώνουν. Ωστόσο το 80% των εργαζόμενων στον Πολιτισμό δεν λαμβάνει καμία κρατική επιδότηση και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε απλές ανάγκες καθημερινής επιβίωσης.

Την ίδια περίοδο συνωστισμός επικρατεί στα Μέσα Μεταφοράς και στις σχολικές τάξεις εκθέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές! Το ΕΣΥ αγκομαχεί καθημερινά, ανήμπορο να ακολουθήσει τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις! Άνθρωποι στοιβάζονται στη Λέσβο σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής!

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Κανένα φως δεν διαφαίνεται μπροστά μας αναφορικά με την αναχαίτιση της πανδημίας. Η κατάσταση το χειμώνα που έρχεται θα είναι αβίωτη για τους μουσικούς. Είναι πασιφανές ότι, όπως μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι μουσικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, την εφορία, τις τράπεζες, τους λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, το νοίκι τους, την υγεία της οικογένειάς τους, τη μόρφωση των παιδιών τους. Και αυτά μέσα σε ένα κύμα απόλυτων υποχωρήσεων μπροστά στις απαιτήσεις της ολιγαρχίας που καρπώνεται τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις επιδοτήσεις, τα βοηθήματα, τις απαλλαγές, ακόμα και τα ψιχία ενσυναίσθησης του ΠΘ!

Ο κλάδος των μουσικών έχει υποστεί τρομερή υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας του, της κοινωνικής ασφάλισης και του συνταξιοδοτικού του από τη σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υφίσταται, επίσης, τη μεροληψία, την απαξίωση και την αδιαφορία των ΜΜΕ που κατ’ επιλογήν προβάλουν τους καλλιτέχνες-φίλους του ΠΘ και των στελεχών της κυβέρνησης.

Το ΜέΡΑ25 στέκεται στο πλευρό των μουσικών, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδας. Στηρίζει τα αυτονόητα δίκαια αιτήματά του για ίση μεταχείριση θεάτρων και συναυλιών, επιδότηση όλων ανεξαιρέτως των άνεργων μουσικών, αναστολή των χρεών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Το ΜέΡΑ25 από κοινού με τους δεκάδες καλλιτέχνες που έχει στους κόλπους του επεξεργάζεται διαρκείς και βιώσιμες λύσεις για την επιβίωση και την άνθιση του Πολιτισμού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο