Τομέας Πολιτισμού: Επίσπευση στην καταστροφή των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό «Βενιζέλου» στην Θεσσαλονίκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Σεπ, 2020

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΟΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καταγγέλλει με επιστολή του την οργανωμένη καταστροφή αρχαιοτήτων στο σταθμό μετρό «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη που αναρτήθηκε στις 21/9/2020, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου εισάγεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για συζήτηση “η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό «Βενιζέλου», στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης”. Τα μέλη του ΚΑΣ θα κληθούν σε μια τηλεδιάσκεψη να αποφασίσουν για το μέλλον του εξαιρετικής σημασίας μνημειακού συνόλου που έχει βρεθεί στις ανασκαφές του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.
Θα κληθούν να σχηματίσουν άποψη επί μιας μελέτης που δεν έχει δημοσιευτεί ανοιχτά και εκπονήθηκε μετά από ανάθεση της Αττικό Μετρό σε αμφισβητούμενης ουδετερότητας μελετητή.

Σημειωτέον ότι τα μέλη του ΚΑΣ θα κληθούν να γνωματεύσουν, ενώ εκκρεμούν στο ΣτΕ τρεις προσφυγές για την απόφαση απόσπασης. Η επίσπευση της διαδικασίας στο ΚΑΣ, ενώ η εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου, δείχνει ξεκάθαρα κατά τους καταγγέλλοντες ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ επιθυμεί να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν η υπόθεση εξεταστεί από το ΣτΕ.

Οι επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου.
Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ καθώς και τους φορείς, τα σωματεία και τις συλλογικότητες που έχουν αναλάβει την προστασία και ανάδειξη του βυζαντινού σταυροδρομιού της Θεσσαλονίκης ώστε η πόλη να καταλάβει στο ιστορικό τοπίο την σημαντική θέση που της αναλογεί.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο