Τομέας Περιβάλλοντος: Βίλα Δρακοπούλου, το «προδιαγεγραμμένο» τέλος ενός αρχιτεκτονικού μνημείου – η καταστροφή ενός ελεύθερου χώρου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Οκτ, 2021

Καθόλου έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί η εμφάνιση την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 συνεργείου κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη εκ κληροδοτήματος Ερυθρό Σταυρό, στο εναπομείναν κτιριακό τμήμα της -πρώην διατηρητέας στο σύνολό της- βίλας (κτήματος) Δρακοπούλου.

Η αρχή έγινε το 1991 όταν το υπουργείο Πολιτισμού αποχαρακτήρισε τα πρώην βιομηχανικά και εξοχικά κτίρια του συγκροτήματος από διατηρητέα (ΦΕΚ 282/Β/3.5.1991) και η συνέχεια δόθηκε δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2003 επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, τροποποιώντας το ρυμοτομικό σχέδιο αίροντας το χαρακτηρισμό του πρώην εργοστασίου ως χώρου πρασίνου.

Στην συνέχεια, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη στις 12/8/2009, εµφανίστηκαν µπουλντόζες που γκρέμισαν τμήματα του εργοστασίου.

Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται (είχε προηγηθεί και το πάρκο Κύπρου-Πατησίων), φυτεύουν δένδρα, κάνουν πορείες και σταματούν κάθε διαδικασία μετατροπής του πρασίνου σε πολυώροφο κτίριο με αντίστοιχο υπόγειο γκαράζ. Η «ανάπλαση» όμως σκέφτεται αλλιώς και η καταστροφή ενός ακόμη ελεύθερου χώρου, ενός ακόμη πνεύμονα πρασίνου, συνεχίζεται στην ήδη πολύ επιβαρημένη οικολογικά Αθήνα.

Και βέβαια ο νυν δήμαρχος Αθηναίων κύριος Μπακογιάννης δεν κάνει καμία ενέργεια να σταματήσει αυτήν την καταστροφή, απαλλοτριώνοντας το κτήμα, όπως κλήθηκε να κάνει, από τους πολίτες που αντιδρούν.

Το ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα ο τομέας Προστασία Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου θεωρεί πως η «σαλαμοποίηση» του πρασίνου και των διατηρητέων της Βίλας Δρακοπούλου μόνο οικοδομικά συμφέροντα εξυπηρετεί.

Στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης από την οποία ιδιαίτερα οι ελληνικές μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα υποφέρουν (καύσωνες, τσιμεντοποίηση) δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τις επιτροπές των αυτοοργανωμένων πολιτών που αντιδρούν.

Στο πρόγραμμά μας για τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα του πρασίνου στην Αθήνα αλλά και στις ελληνικές πόλεις γενικότερα.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο