Τομέας Παιδείας: Αυταρχική και νομικά διάτρητη η αντιμετώπιση των μαθητών από την κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Οκτ, 2020

Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία έχει γίνει εκρηκτική και την ευθύνη για αυτή έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Αφού παρήλθε όλη η θερινή περίοδος χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία για άνοιγμα των σχολείων με υγειονομικά ασφαλείς και εκπαιδευτικά αποτελεσματικούς όρους, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με καθυστέρηση 14 ημερών σε σχέση με την αρχική εξαγγελθείσα πρόθεση και με συνθήκες που εύλογα προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο δελτίο τύπου στα μέτρα που θεωρούμε ότι έπρεπε να έχουν ληφθεί προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστού σχεδιασμού για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι αφενός η ραγδαία ήδη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που ασκεί πλέον μεγάλη πίεση σε ένα επίσης ανέτοιμο σύστημα υγείας, αφετέρου δε το διαρκώς αυξανόμενο κύμα καταλήψεων στα σχολεία με δίκαια αιτήματα από πλευράς μαθητών.

Και ενώ η κοινωνία βράζει, η εκπαιδευτική διαδικασία σε πολλά σχολεία έχει ανασταλεί, και ενώ έχουν προκληθεί και πολλές υλικές καταστροφές στα σχολεία, έρχεται η κατασταλτικού και ρεβανσιστικού χαρακτήρα απόφαση της υπουργού, με την ευθύνη ασφαλώς ολόκληρης της κυβέρνησης, να επιβάλει πρωτάκουστα αυταρχικά και αμφίβολης νομιμότητας μέτρα που δεν μπορεί παρά να δυναμιτίσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία. Και όλα αυτά με επίκληση της ανάγκης να προστατευθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Η επίκληση αυτή είναι εντελώς υποκριτική. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί την παντελή απουσία μέτρων για την αναπλήρωση της ύλης που δεν διδάχθηκε κατά το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων την άνοιξη. Η υποτιθέμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη που έχει διαταχθεί πάσχει από πολλές πλευρές όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν και το υπουργείο κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών δεν φρόντισε να εισακούσει.

Η τιμωρητική δε αντιμετώπιση των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις με απαγόρευση συμμετοχής στην τηλεκπαίδευση και καταχώρηση απουσιών από το σχολείο είναι πρωτάκουστα αυταρχική και νομικά διάτρητη. Αυτή η αντιμετώπιση δεν μπορεί παρά να ρίξει λάδι στη φωτιά, επιτείνοντας το πρόβλημα που με την ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργηθεί. Και βέβαια αυτό υποβαθμίζει κυρίως τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής, κάτι που ίσως διόλου τυχαία είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική ή της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο