Οι γυναίκες και οι θηλυκότητες από την στιγμή που γεννιούνται και για όλη τους την ζωή, έρχονται αντιμέτωπες με πολλά στερεότυπα. Τα κορίτσια από την παιδική τους ακόμη ηλικία όταν θα πάνε να παίξουν θα έρθουν αντιμέτωπες με την κουλτούρα του σεξισμού και θα ακούσουν «δεν μπορείς να παίξεις μαζί μας γιατί είσαι κορίτσι», ενώ θηλυκότητες από την παιδική τους ηλικία θα έρθουν αντιμέτωπες με ρατσισμό και αποκλεισμό γιατί «δεν είναι» σαν τα άλλα κορίτσια. Μεγαλώνοντας και μπαίνοντας στην εφηβεία τους, και στην συνέχεια στην ενήλικη ζωή τους, έρχονται αντιμέτωπες με την κουλτούρα του βιασμού, «πρόσεχε πως θα ντύνεσαι, πως θα μιλήσεις, πως θα φερθείς, να μην προκαλείς». Ενώ πολλές από εκείνες που θα επιλέξουν να σπουδάσουν ή να κάνουν κάποιο αντικείμενο που θεωρείται «αντρικό» θα ακούσουν, πως «δεν είναι για γυναίκες αυτή η δουλεία».
Μαζί με όλα αυτά υπάρχουν και τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν την γυναίκα αντικείμενο, να συμβιβάζεται με συγκεκριμένα πρότυπα για να είναι αρεστή, να ακολουθεί τα θέλω κάποιου άντρα, να θεωρεί πως μόνο μέσα από την μητρότητα θα ολοκληρωθεί πραγματικά, να είναι σωστή σύντροφος, σύζυγος, μητέρα, βάζοντας της ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές της, θεωρώντας πως έτσι πρέπει να κάνει γιατί είναι γυναίκα. Ενώ οι θηλυκότητες μεγαλώνουν με τις λάθος στερεοτυπικές αντιλήψεις πως θα είναι μόνες και δυστυχισμένες, επειδή δεν είναι «κανονικές γυναίκες».
Πηγαίνοντας σε κάποια δουλειά, θα ερωτηθούν αν είναι παντρεμένες, αν έχουν παιδιά, κάτι που δεν θα ρωτήσουν ποτέ σε έναν άντρα. Στην δουλεία έρχονται αντιμέτωπες με δυσκολίες οικονομικές, έχουν την ίδια θέση με έναν άντρα , αλλά να πληρώνονται λιγότερο γιατί είναι γυναίκες. Δυσκολίες επαγγελματικής εξέλιξης γιατί δεν θα τις δοθούν οι ίδιες και ίσες ευκαιρίες που θα δοθούν σε έναν άντρα, σε περίπτωση ενδεχόμενης εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν της δουλεία τους. Σε δύσκολες περιόδους όπως οικονομικής κρίσης είναι οι πρώτες που θα χάσουν την δουλεία τους. Πολλές γυναίκες στην δουλειά τους αναγκάζονται να ακολουθούν αυστηρά πρότυπα, στο ντύσιμο, στην συμπεριφορά, για να δείχνουν πιο αυστηρές έτσι ώστε να τις «πάρουν στα σοβαρά» κάτι που οι άντρες δεν χρειάζεται να κάνουν. Πολλές από αυτές θα υποστούν κάποια σεξουαλική παρενόχληση είτε από κάποιον συνάδελφό τους, είτε από τον προϊστάμενο τους, φέρνοντας τες στην δύσκολη θέση να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν γιατί υπάρχει ο φόβος να χάσουν την δουλειά τους.
Ένας ακόμη δύσκολος χώρος για μια γυναίκα ή θηλυκότητα είναι ο χώρος της πολιτικής. Ακόμη και σήμερα μια γυναίκα που ασχολείται με την πολιτική, έρχεται αντιμέτωπη με διάφορα σεξιστικά σχόλια. Το πρώτο πράγμα που θα σχολιάσουν είναι η εμφάνιση της και έπειτα το τι θα πει. Έχουμε δει πολλές γυναίκες πολιτικούς να δέχονται από άντρες συναδέλφους τους επικριτικά σχόλια με πατροναριστικό τρόπο (mansplaining) ακόμη και από το βήμα της Βουλής.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία μας βρίσκει να μετράμε 17 γυναικοκτονίες για το 2021, ενώ πριν λίγο καιρό είχαμε και την πρώτη για το 2022, με όλο και πιο πολλά θύματα βιασμού και κακοποίησης να βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν. Μας βρίσκει με μια Κυβέρνηση να αρνείται την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων. Μας βρίσκει ένα χρόνο σχεδόν από την ψήφιση του απαράδεκτου Νομοσχέδιου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, όπου από την εφαρμογή του βλέπουμε κακοποιητικούς πατεράδες να παίρνουν την κηδεμονία των παιδιών.
Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπου μας θυμίζει τους αγώνες που έχουν δοθεί και δίνονται ακόμη και σήμερα για να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαιώματα, που για τους άντρες είναι αυτονόητα από την μέρα που γεννιούνται, στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες. Εναντιωνόμαστε σε κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση που δέχονται οι γυναίκες και οι θηλυκότητες και όλα εκείνα τα άτομα που δέχονται αποκλεισμούς και τους ασκείται η βία της πατριαρχίας!
Να γίνει η 8η Μάρτη αφορμή για την εξάλειψη της πατριαρχίας, του σεξισμού, της ομοφοβίας και τρανσφοβίας! Για μια κοινωνία όπου το καθέν@ καθορίζει την ζωή του και την αυτοδιάθεση του σώματος του όπως εκείνο επιθυμεί! Για να νιώθουν οι γυναίκες και θηλυκότητες στο σπίτι τους, στον δρόμο, το σχολείο, την σχολή τους, στον χώρο εργασίας ασφαλείς και όχι γενναίες!
Συμμετέχουμε μαζί με άλλες φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες στην φεμινιστική απεργία και καλούμε όλ@ να συμμετάσχουν την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 13:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.