Τομέας Ισότητας Φύλου & Λοατκι+ ΜέΡΑ25 για το φετινό Athens Pride: Θα περπατήσουμε φέτος περήφανα στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τον δρόμο προς την αποδοχή και την ισότητα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Ιούν, 2023

Κάθε χρόνο το Pride στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, έχει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή όχι μόνο από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και από τον κόσμο που τάσσεται στο πλευρό τους. Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 θα περπατήσει φέτος περήφανα στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τον δρόμο προς την αποδοχή και την ισότητα.

Φέτος το Athens Pride συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. Και όσο και αν το κεντρικό σύνθημα στέλνει το μήνυμα ότι όλα τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αφηγούνται ότι «μια φορά κι έναν καιρό, διεκδίκησα και πέτυχα», έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι εορτασμοί του φεστιβάλ υπερηφάνειας εκτοπίζονται για τη φετινή χρονιά στην πλατεία Κοτζιά, λόγω της παρουσίας του περιπτέρου της Νέας Δημοκρατίας στην πλατεία Συντάγματος. Η απερχόμενη κυβέρνηση ωστόσο δεν ευθύνεται μόνο για τη γεωγραφική μετατόπιση του φεστιβάλ. Ευθύνεται για πολλά περισσότερα.

Ενώ πολλές χώρες έχουν κάνει μεγάλα άλματα στην αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η Ελλάδα προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, κάτι που φάνηκε και στην καταγραφή της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης ILGA Europe και του Rainbow Europe Map για το 2023, που κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες και τα δικαιώματα της κάθε χώρας, βάζοντας την Ελλάδα στην 13η θέση.

Τι έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση για τις βασικές διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων; Για τον πολιτικό γάμο για όλους, την τεκνοθεσια και το δικαίωμα αναγνώρισης των τέκνων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την άρση στερεοτύπων και ομοφοβικών λεκτικών και σωματικών επιθέσεων, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος και της ταυτότητας, καθώς και την αποτροπή επεμβάσεων σε ίντερσεξ ανθρώπους; Απολύτως τίποτα.

Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκης Α.Ε. επιχείρησε να δείξει το πιο προοδευτικό της προφίλ ψηφίζοντας νομοσχέδια όπως αυτό για τις θεραπείες μεταστροφής που από την μια τις απαγορεύει, αλλά από την άλλη αφήνει στο απυρόβλητο άτομα που κάνουν τέτοιου είδους απάνθρωπες θεραπείες μεταστροφής όπως π.χ. οι Ιερείς. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός αρνείται την ισότητα στον γάμο δηλώνοντας ‘’κάθε πράγμα στον καιρό του’’(ΔΕΘ 2022).

Ο παραγκωνισμός των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την κεντρική προεκλογική σκηνή, για άλλη μια φορά είναι ηχηρός. Δεν γίνεται συζήτηση για τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σχεδόν όλα τα Κόμματα ακόμη αρνούνται να βάλουν ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφια άτομα να στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια τους, ενώ υπάρχουν και εκείνα τα Κόμματα που βρίσκουν την προεκλογική περίοδο, ως αφορμή για να δείξουν ότι νοιάζονται για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χωρίς όμως να έχουν κάποιο ουσιαστικό πρόγραμμα και χωρίς να έχουν στις πολιτικές τους θέσεις τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου& ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άτομα που τασσόμαστε στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, χαιρετίζουμε την ημέρα υπερηφάνειας. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή ομοφοβίας, τρανσφοβίας, αμφιβοβίας. Απαιτούμε:

• Ουσιαστική παύση του ορισμού της οικογένειας ως ζευγάρι αποτελούμενο από άτομα διαφορετικού φύλου. Άμεση επέκταση του γάμου και της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.). Όλοι οι νόμοι που ήδη υπάρχουν και αυτοί που θα θεσπίζονται μελλοντικά, να μην κάνουν ουδεμία διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια (φορολογία, δικαιώματα συζύγων, διαχείριση κληρονομιάς κ.λπ.).

• Την πλήρη κάλυψη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην διαδικασία φυλομετάβασης, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία και η πλειοψηφία των ατόμων που θέλουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Βελτιωτικές ρυθμίσεις στον νόμο, που επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα (τρανς) χωρίς προϋποθέσεις.

• Πλήρη αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς εις βάρος τους διακρίσεις. Εξάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.

Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη και για την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, για να σταματήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να θεωρούνται πολίτες Β’ κατηγορίας. Διεκδικούμε την ουσιαστική και ενιαία αναγνώριση για όλ@ χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

#stis25MeRA25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο