Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, είναι μια μέρα που μας θυμίζει πως η πατριαρχία συνεχώς κακοποιεί, βιάζει και δολοφονεί, όχι μόνο τις γυναίκες αλλά όλες τις θηλυκότητες που δεν ακολουθούν τα πρότυπα και τις νόρμες που επιβάλει η πατριαρχία και πως κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν γυναίκες που κακοποιούν ή ασκούν βία σε άλλες γυναίκες ή θηλυκότητες, (εσωτερικευμένος μισογυνισμός). Η φετινή αυτή ημέρα μας βρίσκει με ένα κίνημα Metoo που έχει πάρει αρκετά μεγάλη διάσταση και πολλά θύματα να βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν την βία που τους έχει ασκηθεί. Μας βρίσκει να έχει ενταχθεί πλέον ανοιχτά στον δημόσιο διάλογο το θέμα της (όποιας μορφής) κακοποίησης και βίας. Και βρίσκει μια κοινωνία -ακόμη και τα συστημικά ΜΜΕ- να αρχίζουν να σπάνε το ταμπού του όρου γυναικοκτονία. Μας βρίσκει όμως να μετράμε και δεκατρείς γυναικοκτονίες για το 2021 με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερες, καθώς λείπουν οι δολοφονημένες.
Παράλληλα μας βρίσκει με έναν Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι γυναίκες είναι για το σπίτι και να καλύπτει τον σύμβουλο του ο οποίος καταζητούταν από την Ιντερπόλ για εμπλοκή του σε κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας (υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη). Την Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα να κάνει απαράδεκτες δηλώσεις σχετικά με τις γυναικοκτονίες. Έναν Υπουργό Δικαιοσύνης που αρνείται να καταθέσει Νόμο που να συμπεριλαμβάνει τον όρο γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, αλλά αντιθέτως καταθέτει Νομοσχέδια που αφήνουν έκθετα τα θύματα απέναντι στους κακοποιητές τους (Νομοσχέδιο Υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας) και τον συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας να βγαίνει και να δίνει οδηγίες στους γναικοκτόνους τι θα πουν στην αστυνομία για να πάρουν μικρότερη ποινή.
Η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την μέριμνα των θυμάτων. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι Υπουργοί του δεν κάνουν κανένα έλεγχο για το αν η Ελληνική Αστυνομία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες όταν κάποιο θύμα πάει να κάνει κάποια καταγγελία,(την περίοδο της πρώτης μεγάλης καραντίνας έχουν υπάρξει πολλές μαρτυρίες από θύματα πως όταν πήγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν το συμβάν, αντιμετώπισαν άρνηση και αποτροπή από την μεριά της αστυνομίας). Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος Υπουργός δεν επεμβαίνουν με ουσιαστικό τρόπο σε περιστατικά στα οποία έχει υπάρξει συγκάλυψη από την μεριά της αστυνομίας. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις που καταλήξανε να γίνουν γυναικοκτονίες αποδείχθηκε πως όταν έγινε καταγγελία από τα θύματα η αστυνομία αδιαφόρησε.
Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, δηλώνουμε την στήριξη μας σε όλ@ τα θύματα της πατριαρχίας και του σεξισμού και καλούμε την Κυβέρνηση και την Πολιτεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και κακοποίησης. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να εντάξει στον Ποινικό Κώδικα τον όρο γυναικοκτονία. Την άμεση φροντίδα και προστασία των θυμάτων από τους κακοποιητές τους, που η Κυβέρνηση και η Πολιτεία έχουν την υποχρέωση να κάνουν. Οφείλουν να παρέχουν στα θύματα υποστήριξη από ψυχολόγους και λειτουργούς καθώς επίσης και για τα παιδιά των θυμάτων. Να δημιουργήσουν δομές φιλοξενίας όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και στις πόλεις της Περιφέρειας. Την κάλυψη για τα νομικά έξοδα και οικονομική κάλυψη των θυμάτων όπου υπάρχει ανάγκη, διότι το κόστος των εξόδων είναι μεγάλο. Να μην είναι τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες που ακολουθούνται όταν ένα θύμα πάει να κάνει καταγγελία. Να φροντίσει με αυστηρό έλεγχο την αστυνομία, έτσι ώστε να ακολουθείται σωστά η διαδικασία.
Να εξαλείψουμε κάθε πτυχή της πατριαρχίας, της κουλτούρας του σεξισμού και του βιασμού που ασκείται στις γυναίκες και στις θηλυκότητες. Οφείλουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυ@ σε όλ@ τα θύματα και να μην κλείνουμε τα μάτια μας στη βία και στην κακοποίηση που δέχονται τα θύματα.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.