Τομέας Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση θυσιάζει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Απρ, 2020

Σ’ αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνει η χώρα μας, κι όλος ο πλανήτης, από έναν πρωτοφανή ιό, αυτό που επιλέγει να θυσιάσει η κυβέρνηση είναι τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική πρόνοια, με τους εργαζομένους και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες να αναδεικνύονται στην πλέον ευπαθή ομάδα στο παρόν αλλά και στο εφιαλτικό οικονομικό μέλλον που ανατέλλει.

Υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργολαβικοί υπάλληλοι, οι λογιστές, αυτοί που έχουν μπλοκάκια, εργαζόμενοι στην καθαριότητα με σύμβαση έργου, εργαζόμενοι στην προώθηση προϊόντων, μικροί ή μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων τους και πολλοί άλλοι, ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Ο περιορισμός στη λίστα των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών αφήνει έξω επιστήμονες, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες και παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Ταυτόχρονα, οι μακροχρόνια άνεργοι και τα ΑμεΑ μένουν στο έλεος της πολύπλευρης κρίσης, χωρίς η πολιτεία να απλώνει το δίχτυ της κοινωνικής πρόνοιας για να τους προστατεύσει.

Μετά από τη σχετική ΠΝΠ, ο κύριος Βρούτσης εισάγει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβαίνουν σε μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, κάτι που στην ουσία ισοδυναμεί με μείωση της τάξεως του 50% στους μισθούς των εργαζομένων για τους επόμενους έξι μήνες. Είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να απαιτήσουμε:

1) Καμία απόλυση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η νέα κρίση.

2) Η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3) Να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα έγκαιρα σε όλους τους εργαζομένους των επιχειρήσεων , που έχουν πληγεί για το μεσοδιάστημα από 1/1/2020, ημερομηνία έναρξης της κρίσης, λόγω της πανδημίας.

4) Να επιδοτηθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ελάχιστο κατώτατο μισθό μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς.

5) Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

6) Αναστολή ποινικών κυρώσεων για τη σφράγιση των επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης σε 120 μέρες.

7) Η τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων δανείων σε τράπεζες, που ανακοινώθηκε, να συμπεριλάβει ρητά και τα φυσικά πρόσωπα,
που έχουν καθυστερήσει την πληρωμή των δόσεων και αυτή να γίνει εξάμηνη. Οι ασφαλιστικές εισφορές να κουρευτούν για το όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

8) Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για έξι μήνες.

9) Καμία έκδοση λογαριασμών κοινής ωφελείας και εταιρειών τηλεπικοινωνίας για τους επόμενους τρεις μήνες. Να μην «κοπεί» το ρεύμα και το νερό σε κανέναν.

10) Αναγκαστική επέκταση όλων των συμβολαίων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών με επιπλέον χρόνο σε εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές και ευπαθείς ομάδες, για ανεμπόδιστη επικοινωνία και για τη διατήρηση της online διδασκαλίας.

11) Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας.

12) Να ενισχυθούν άμεσα μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων με επιβολή των προστίμων, που έχουν προβλεφθεί, σε όσες επιχειρήσεις δεν τα τηρούν.

13) Υποχρεωτική παροχή όλων των μέσων προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά σε όλους τους πολίτες.

14) Έκτακτο επίδομα 800€ και στα ΑμεΑ για όσο διαρκεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

15) Έκτακτο επίδομα 800€ σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους.

Τομέας Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο