Ανοιχτή επιστολή του τομεάρχη Υγείας του ΜέΡΑ25 στον κ. Τσιόδρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Απρ, 2020

Αξιότιμε κ. Σ. Τσιόδρα

Έχοντας υπηρετήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως γιατρός του ΕΣΥ για 35 χρόνια, ως συνδικαλιστής γιατρός για 35 χρόνια και ως διοικητής, αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αισθάνομαι την ευθύνη και υποχρέωση να σας επισυνάψω (ως επιστημονικό υπεύθυνο της κυβέρνησης) κάποιες δημόσιες προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε . Οι προτάσεις που κάνω παρακάτω ήδη έχουν εφαρμοσθεί σε δάφορες χώρες του κόσμου (Κίνα, Κορέα, Ιρλανδία, Βιετνάμ) με πολύ καλά αποτελέσματα ή πολύ καλές προοπτικές. Οι προτάσεις μου έγιναν με την αίσθηση ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία και ότι κοστίζει πολύ λιγότερο.

Αναμένοντας τα χειρότερα από τον κορονοϊό που δεν έχουν έρθει ακόμη θα πρέπει να σκεφτούμε και κάποια επί πλέον μέτρα τα οποία καλά είναι να τα πάρουμε τώρα πριν αναγκαστούμε να τα πάρουμε εκ των υστέρων.

  1.  Την ένταξη των Νοσοκομείων και Κλινικών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ (στο δημόσιο σύστημα υγείας) για όσο διάστημα χρειασθεί (όσο κρατάει η πανδημία) και την δωρεάν περίθαλψη περιλαμβανομένου και του test ανίχνευσης του ιού σε όλους. Ήδη η Ιρλανδία το εφαρμόζει.
  2.  Ένα πιο επιθετικό καθεστώς καραντίνας. Οι ήπιες περιπτώσεις ή ακόμη και τα ύποπτα απλώς κρούσματα, όπως και υγιείς στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να σταλούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία και προσωρινά κέντρα απομόνωσης. Ως τέτοια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα ξενοδοχεία της Ελληνικής επικράτειας τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κλειστά (και θα παραμείνουν κλειστά όπως φαίνεται και το καλοκαίρι) και τα άδεια κτίρια του δημοσίου τα οποία θα στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό και θα εξοπλισθούν καταλλήλως.
  3.  Αύξηση του αριθμού των εξετάσεων ανίχνευσης του ιού από μερικές εκατοντάδες ημερησίως που είναι σήμερα σε αρκετές χιλιάδες ημερησίως και χρήση των test τα οποία δίνουν αποτελέσματα σε λιγότερο από μια ώρα.
  4. Στήσιμο εργαστηρίων μακρυά από τα νοσοκομεία με χρήση προκατ κατασκευών (όπως αυτές του ΟΚΑΝΑ το 2011) οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν με γερανό και να στηθούν άμεσα σε ανοιχτούς χώρους πχ σε χώρους parking (πηγαίνει το ύποπτο περιστατικό/ασθενής με το αμάξι του, παρκάρει, δίνει το δείγμα στο προκατ εργαστήριο ή ακόμα μέσα από το αμάξι υπό τη επίβλεψη βιοπαθολόγου και περιμένει. Πολύ σύντομα ο υπάλληλος του πηγαίνει το αποτέλεσμα και ο ασθενής αποχωρεί), έτσι αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με τα νοσοκομεία.

Και μια και η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολείται με την χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και δεν ασχολείται σοβαρά με την ενίσχυση του δημόσιου τομέα με προσλήψεις, μηχανήματακαι υγειονομικό υλικό το ερώτημα πηγαίνει στον κ. Τσιόδρα να μας πει την άποψη του για τα παραπάνω τα οποία ήδη έχουν εφαρμοσθεί επιτυχώς αλλού.

Με τιμή

Γεώργιος Βέργουλας MD, PhD, Τομέαρχης Υγείας του ΜεΡΑ25

τ. Διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
τ. Διοικητής του ΔΝΕΠ Θεσσαλονίκης
τ. Αντιπρόεδρος του ΔΝΕΠΘ
τ. Μέλος του ΔΣ Ιπποκράτειου Ν.Θ.(εκλεγμένο)
τ. Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης
τ. Γραμματέας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας
Ιδρυτής του Διeθνούς ιατρικού περιοδικού ΗΙPPΟΚΡΑΤΙΑ
τ. Editor in chief του Περιοδικού ΗΙPPΟΚΡΑΤΙΑ (www.hippokratia.gr )

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο