Τομέας Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25: Να ληφθούν μέτρα για τους αιτούντες διεθνή προστασία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Απρ, 2020

Η κρίση δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19 ξανάφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά ζητήματα υγείας (και όχι μόνο), τα οποία υφίστανται οι αιτούντες διεθνή προστασία κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς και στις υπόλοιπες δομές στην χώρα.Τα περιστατικά κρουσμάτων COVID-19 στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα αποδεικνύουν την άμεση ανάγκη λήψης των ακόλουθων μέτρων:

  • Να εκκενωθούν από τους αιτούντες διεθνή προστασία τα κέντρα υποδοχής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προς αξιοπρεπή κέντρα μικρότερης κλίμακας στην ηπειρωτική χώρα καθώς και σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες υγείας του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και, γενικά, στα ευάλωτα άτομα (άτομα με χρόνιες ασθένειες, άτομα με αναπηρία, έγκυες, μονογονεικές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης).
  • Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να λάβουν αμέσως τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, σύμφωνα με το νόμο, καθώς παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην υγεία από τον Ιούλιο 2019 και να υιοθετηθούν μέτρα κατάλληλης πρόσβασης των αιτούντων στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της θεραπέιας για τον COVID-19.
    Να επιβληθούν κανόνες φυσικής αποστασιοποίησης των αιτούντων διεθνούς προστασίας στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, ως μέτρο πρόληψης της διασποράς του κορωνοιού, με αξιοποίηση ξενοδοχείων και ενοικίαση διαμερισμάτων.
  • Να παρασχεθούν στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα επαρκή προϊόντα προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής, να διασφαλιστούν το τρεχούμενο νερό, η τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους, τα λουτρά και τις τουαλέτες, καθώς και η έγκαιρη συλλογή και διακομιδή των απορριμμάτων.
  • Να παρασχεθούν πληροφορίες σε όλους τους διοικητικά κρατούμενους αλλοδαπούς σε κέντρα κράτησης καθώς και σε όσους διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στους άτυπους καταυλισμούς δίπλα στα κέντρα υποδοχής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αναφορικά (α) με την πρόληψη του COVID-19 και (β) με το τι πρέπει να κάνουν και πώς να ζητήσουν βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα COVID-19, σε ευρύ φάσμα γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται λιγότερο. Σε άτομα με αναπηρία οι πληροφορίες θα πρέπει να δοθούν σε κατανοητή σε αυτά μορφή.
  • Να διασφαλιστεί, μέχρι την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ότι διατίθεται κατάλληλο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σύμφωνα με τις οδηγίες υγείας του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τομέας Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο