Κλέων Γρηγοριάδης – Ομιλία στη Βουλή για την Δημόσια Υγεία και το ΕΣΥ 02/04/2020

Ομιλίες ολομέλειας
03 Απρ, 2020

ΚΛΕΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, κύριε Σταϊκούρα, μιας και είστε εδώ, αρπάζω την ευκαιρία να ξεκινήσω απευθυνόμενος σε εσάς. Είμαι τριάντα έξι χρόνια ηθοποιός και τυχαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι τον τρόπο που υποαμείβονται όλοι οι Έλληνες ηθοποιοί από τον καιρό ακόμα πριν αρχίσουν τα μνημόνια. Είναι μια κατάσταση που κατά τη διάρκεια των μνημονίων μετατράπηκε στο να μην αμείβονται πια.

Οι Έλληνες ηθοποιοί έπαψαν να αμείβονται σχεδόν τελείως. Και τώρα, μετά τη λήξη των μνημονίων και το χτύπημα του φοβερού κορωνοϊού, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου ηθοποιών είναι πια επί ξύλου κρεμάμενοι. Λαμβάνω και γίνομαι αποδέκτης συνεχώς δεκάδων, εκατοντάδων τηλεφωνημάτων συναδέλφων μου, που μου λένε αγωνιωδώς ότι δεν τους βλέπει το σύστημα, είναι αόρατοι, καθώς δουλεύαν σε συνθήκες που δεν είχαν ένσημα, καθώς δούλευαν κρυφά ή με «μαύρα». Τα ξέρετε όλα αυτά. Είναι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας γνωστές εδώ και χρόνια.

Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί. Γενικά να ξέρετε ο χώρος του θεάματος πάσχει. Είναι αόρατος ο τρόπος που πάσχει. Δεν φωτογραφίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, ακριβώς γιατί δουλεύουν παράνομα οι περισσότεροι από αυτούς. Πραγματικά σας εκλιπαρώ, κύριε Υπουργέ, να βρείτε έναν τρόπο να φτιάξετε έναν δίαυλο επικοινωνίας εσείς ή οι άνθρωποι που συνεργάζεστε με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Ελλήνων Ηθοποιών, όπως και των μουσικών και των χορευτών.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξεκινώντας την πραγματική ομιλία μου τώρα, καθώς η χώρα μας κλείνει πια την πέμπτη εβδομάδα μάχης με τον κορωνοϊό, τα μέχρι τώρα αποτελεσματικά πρέπει να πω- για τον περιορισμό της νόσου μέτρα της Κυβέρνησης αρχίζουν, δυστυχώς, σιγά-σιγά να συνοδεύονται από την εμφάνιση αντιδημοκρατικών και ανελεύθερων πρακτικών, όπως είναι η συστηματική χρήση ευρυγώνιων φακών και τηλεφακών από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να μας μεταφερθεί μια -επιτρέψτε μου να πω- εντελώς μαγική εικόνα. Πρόκειται για μια μαγική εικόνα που μόλις χθες οικειοποιήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που εκφράζει φαντάζομαι και την Κυβέρνησή σας, δηλώνοντας -διαβάζω, πάντα το κάνω αυτό-:

«Η τηλεόραση…» -είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης προχθές- «…μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση» -από εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον» -«Καλά έκανε η τηλεόραση, γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη».

Αυτή η δήλωση θυμίζει άλλες εποχές. Επίσης, αντιδημοκρατική είναι η πρακτική της ενοχοποίησης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ τους άτακτους υπερήλικες μας, οι οποίοι δεν βάζουν μυαλό και έχουν το θράσος να συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες, προκειμένου να κάνουν -τι άλλο; – να εισπράξουν τα χρήματα των συντάξεων τους, ώστε απλώς να μπορέσουν με αυτά να συνεχίσουν να επιβιώνουν, να συνεχίσουν να ζουν, χωρίς, βεβαίως, οι αρμόδιοι, που τόσα χρόνια γνωρίζουν καλά την εικόνα που παρουσιάζουν όλες οι τράπεζες αυτές τις ημέρες της καταβολής των συντάξεων, να λάβουν από πριν κανένα ουσιαστικό μέτρο ως όφειλαν, αλλά αντιθέτως και μόνο αφού συνέβη πια ο συνωστισμός, αποφάσισαν να κατακεραυνώσουν δια μέσου του γνωστού κ. Χαρδαλιά, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Είναι αντιδημοκρατικές πρακτικές, βεβαίως, που μας θυμίζουν άλλες πασίγνωστες αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπως ήταν αυτή του σημερινού Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος -θυμάστε- ως Υπουργός Υγείας τότε της Κυβέρνησης Σαμαρά απειλούσε -σπάνιο αυτό- και ταυτοχρόνως επαίρετο στα κανάλια ότι «αν χρειαστούν απολύσεις γιατρών, παρακαλεί πολύ όλους τους δημοσιογράφους να μην γράψουν ποτέ ότι τον ανάγκασε κάποια τρόικα ή κανένας Τόμσεν να προβεί σε αυτές τις απολύσεις και ότι μια τέτοια υπόθεση, μάλιστα, θα του στερούσε την τιμή…» -τα λόγια του διαβάζω- «…ότι αυτός ο ίδιος μόνος του αποφάσισε, γιατί αυτό είναι το αυτονόητο, αυτό είναι ο σωστό». Ήταν, άραγε και τόσο σωστό, αγαπητέ κύριε Γεωργιάδη, τον Νοέμβριο του 2013 κι ενώ ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας είχε ξεκληριστεί από γιατρούς και νοσηλευτές μετά από τεσσεράμισι χρόνια εφαρμογής δύο διαφορετικών κυβερνήσεων μνημονίων, να συζητάει ο Υπουργός Υγείας τότε για απολύσεις γιατρών περαιτέρω και, μάλιστα, να τις ονομάζει αυτές «αυτονόητες» και «σωστές»;

Τώρα –κοιτάξτε τι παράξενα που είναι τα πράγματα, σε μία από τις γνωστές φάρσες που συχνά παίζει η ιστορία σε πολιτικούς- ο κ. Γεωργιάδης ανήκει στους τρεις συμπαρακαλούντες επαίτες Υπουργούς που εκλιπαρούν τους άνεργους γιατρούς και νοσηλευτές μας να συστρατευθούν στην προσπάθειά τους να προλάβουν αυτά που δεν προλαβαίνονται και, μάλιστα, δωρεάν, γιατί τι άλλο από δωρεάν μπορεί να είναι το «Έλα να βοηθήσεις. Ενδεχομένως και να πεθάνεις. Εγώ πάντως σε προειδοποιώ ότι δεν προτίθεμαι σε καμία περίπτωση να λάβω απολύτως κανένα μέτρο για να το αποτρέψω αυτό και, τελικά, αν εσύ τα καταφέρεις από μόνος σου και επιβιώσεις, κανένα χρόνο μετά τη λήξη της πανδημίας θα σου κουνήσω και πάλι το μαντήλι και θα σε στείλω και πάλι στο σπίτι σου».

Αυτά σας τα θυμίζω για να μην αναφέρεστε στη γνωστή δικαιολογία της παθογένειας του τομέα της υγείας στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γιατί αν και όντως κατά τις τελευταίες δεκαετίες με τα μνημόνια η υγεία στη χώρα μας αποδεκατίστηκε, δεν πρέπει να
ξεχνάμε ότι αυτοί που την αποδεκάτισαν έχουν κάποιο ονοματεπώνυμο. Και όταν αυτό το ίδιο ονοματεπώνυμο συναντάται στην παρούσα Κυβέρνηση –και, μάλιστα, σε ρόλο «κλειδί»- τότε αυτή η Κυβέρνηση παύει αυτομάτως να μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι αμέτοχη σε όλη αυτήν την παθογένεια, γιατί είναι αντιθέτως δημιουργός όλης αυτής της ανωμαλίας, μαζί βεβαίως με όλες τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια.

Το «ΜέΡΑ25» έχει ήδη καταθέσει απολύτως συγκεκριμένη πρόταση εδώ και πολλές μέρες για άμεση πρόσληψη επτά χιλιάδων γιατρών και νοσοκόμων στο ΕΣΥ με κόστος 220 εκατομμύρια ευρώ, άμεση προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ και δομικές υποδομές υγείας σε όλη τη χώρα με κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ. Το όλον είναι 520 εκατομμύρια ευρώ. «Σταγόνα στον ωκεανό» θα το έλεγε κανείς μέσα στον πακτωλό των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας εξασφαλίσατε, κύριε Σταϊκούρα, από την ποσοτική χαλάρωση, συν τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ από το «μαξιλαράκι» που μας είχε ήδη εξασφαλίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σταγόνα στον ωκεανό, λοιπόν, αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Γιατί δεν το διαθέτετε, επιτέλους, το ένα πεντηκοστό από τα «μαξιλαράκια» σας στην υγεία μας; Γιατί; Διότι ακόμα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, η Κυβέρνησή σας δεν απεμπολεί το βασικό της μέλημα, ότι δηλαδή η δημόσια υγεία πρέπει πάση θυσία να απαξιωθεί και να μετατραπεί σε ιδιωτικό προνόμιο, ώστε να καταστεί έτσι τελικά ένα προνομιακό πεδίο κερδοφορίας για τους ολιγάρχες εντολείς σας, πράττοντας έτσι ακριβώς όπως έπραξε και όταν δώρισε τα 12 εκατομμύρια ευρώ σε άλλους γνωστούς ολιγάρχες εντολείς της, ιδιοκτήτες καναλιών και εκδοτικών συγκροτημάτων, δύο από τους οποίους –για να μην ξεχνάμε και τα ονοματεπώνυμα στα οποία, όπως έχετε καταλάβει, έχω αδυναμία- είναι ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και ο κ. Σωκράτης Αλαφούζος, οι οποίοι μάλιστα –να το σημειώσουμε- αν και είναι γνωστό τοις πάσι το πόσο εύποροι άνθρωποι είναι, δεν είχαν καν την τσίπα να αρνηθούν υπό τέτοιες συνθήκες κρίσης αυτό το δωράκι. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Από την άλλη πλευρά –θα τελειώσω αμέσως, κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά θέλω ακόμα- υπάρχει πάντα και το «ΜέΡΑ25» -το λέω για να το ακούει ο ελληνικός λαός- το κίνημά μας που εκφράζει τους Έλληνες που δεν υποτάσσονται, δεν παραδίδονται και δεν παρακαλούν. Στο όνομά τους, λοιπόν, καταθέσαμε σήμερα στην Ολομέλεια τροπολογία για την αναστολή του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και την επ’ αόριστον προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους δανειολήπτες, το τραπεζικό μας σύστημα και το δημόσιο ταμείο, βεβαίως, καθώς αν επιτραπεί η συνέχιση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, νομοτελειακά –και το ξέρετε, κύριε Σταϊκούρα- θα εκπέσουν οι εγγυήσεις και αυτομάτως θα μας έρθει ο λογαριασμός ύψους ακριβώς 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Μητσοτάκη, αν η Κυβέρνησή σας δεν παγώσει αμέσως τώρα το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει ψηφίζοντας απλώς την τροπολογία που μόλις καταθέσαμε, θα ζημιώσει συνειδητά στο προσεχές μέλλον το δημόσιο ταμείο και την πατρίδα μας με 12 δισεκατομμύρια ευρώ, εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο έτσι τα αρπαχτικά ταμεία σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας μας και, μάλιστα, εν μέσω αυτής της σαρωτικής υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη, αλήθεια, αρνείστε ακόμα να δώσετε 520 εκατομμύρια ευρώ και να λύσετε έτσι μονομιάς τα βασικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας μας, αλλά επιλέγετε την ίδια στιγμή, αλήθεια, να δωρίζετε 12 δισεκατομμύρια ευρώ σ’ αυτά τα αρπαχτικά ταμεία; Θα πρέπει να μας απαντήσετε, γιατί αν απαντάτε «Ναι», θα πρέπει αυτομάτως τότε να συνδεθείτε μέσα στις καρδιές και στο μυαλό όλων των Ελλήνων με τη θαυμάσια συνάνθρωπό μας –αλβανικής καταγωγής, αν έχω καταλάβει καλά- η οποία κατοικεί στα Γρεβενά. Εκείνη όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα του Νοσοκομείου Γρεβενών που της παράγγελνε να ράψει εξακόσιες μάσκες με τα χεράκια της και της ζητούσε προσφορά τιμής ανά τεμάχιο, απάντησε περήφανα ότι δεν θέλει χρήματα για ένα τέτοιο έργο και πως αυτά που θα χρειαστεί για την αγορά πρώτων υλών θα τα βάλει η ίδια από τη φτωχική της τσέπη, αν και μοδίστρα.

Εσείς από την άλλη, κύριε Πρωθυπουργέ, αν και Πρωθυπουργός, αρνείστε σκανδαλωδώς τρεις εβδομάδες τώρα να βάλετε το χεράκι σας στην τσέπη και να δώσετε όχι από τα δικά σας, αλλά από τα δικά μας, από τα δημόσια χρήματα, αυτά που μήνες τώρα μας
διατυμπανίζετε πως χάρη στα μνημόνιά σας υπάρχουν τάχα στον κουμπαρά μας και είναι τούτη τη στιγμή απολύτως απαραίτητα, σας διαβεβαιώνω, για τη θωράκιση του ΕΣΥ και τη μάχη μας με την πανδημία. Κύριε Πρωθυπουργέ, αν δεν τα δώσετε αυτά τα χρήματα στο ΕΣΥ τώρα αμέσως, θα πρέπει εμείς να σας παραδώσουμε τώρα αμέσως στη σύγκριση με την κυρία Ελόνα Αγκόλι από τα Γρεβενά, όπως και στην κρίση των ψηφοφόρων σας, αλλά και της ιστορίας.

Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τον χρόνο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο