ΜέΡΑ25: Ποιος ο λόγος που δεν αποσύρει η κυβέρνηση τον “Ηρακλή”;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Απρ, 2020

Tο ΜέΡΑ25 κατέθεσε χτες τροπολογία που προβλέπει πάγωμα του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και επέκταση της προστασίας πρώτης/κύριας κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πλειστηριασμούς, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου 2020.

Αν η κυβέρνηση δεν παγώσει τον «Ηρακλή», ακόμα και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για κάποιους μήνες, θα ενεργοποιηθεί η δημόσια εγγύηση για τα «ταμεία» και τότε το Δημόσιο θα αναγκαστεί να δανειστεί από την τρόικα άλλα 12 δις  που απλά θα φουσκώσουν τις τσέπες των κερδοσκόπων – χωρίς κανένα όφελος ούτε για τους δανειολήπτες ούτε και για τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση χτες απέρριψε την τροπολογία αυτή του ΜέΡΑ25. Τα αποτελέσματα;

  1. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μην είναι σίγουροι για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούν να κάνουν πράξη το… «μένουμε σπίτι» (καθώς οι πλειστηριασμοί καραδοκούν)
  2. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να κινδυνεύουν να επωμιστούν άλλα 12 δις Μνημονιακού χρέους τη στιγμή που, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση λέει όχι στο να ενισχύσει το ΕΣΥ με 1 δις (καθώς, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τέτοιες «παροχές» θα έφερναν νέο Μνημόνιο!)
  • Το να αφήνει η κυβέρνηση να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων που χάνουν τα πάντα τον τρόμο να βρεθούν στο δρόμο είναι απάνθρωπο.
  • Το να διακινδυνεύει η κυβέρνηση να προστεθούν άλλα 12 δις στο δημόσιο χρέος υπέρ των «ταμείων» αποτελεί έγκλημα εναντίον της λογικής.

Με την απόρριψη της τροπολογίας του ΜέΡΑ25 εγείρεται εύλογα το αμείλικτο ερώτημα:

Δεδομένου ότι κανένα συμφέρον της χώρας και του κράτους δεν εξυπηρετεί πλέον ο νόμος «Ηρακλής», καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα φουσκώσει το δημόσιο χρέος κατά 12 δις, ποια συμφέροντα δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να παγώσει την αύξηση του δημόσιου χρέους υπέρ των ταμείων κατά 12 δις; Ποιοι κύκλοι της κυβέρνησης έχουν σχέσεις εξάρτησης από τα «ταμεία»;

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ειλικρινή απάντηση δεν θα πάρουμε. Το ΜέΡΑ25 όμως θα προχωρήσει καταθέτοντας  πλήρες Σχέδιο Νόμου που θεραπεύει μιας δια παντός την πληγή των κόκκινων δανείων και μάλιστα με τρόπο που αφ’ ενός τερματίζει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου βοηθά τις τράπεζες – αφήνοντας μόνους χαμένους τους ιδιοκτήτες των «ταμείων».

Ακολουθεί η Τροπολογία του ΜέΡΑ25:

2020-04-02_Ηρακλής Πρώτη Κατοικία

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο