Τομέας Δικαιοσύνης: Έντονη ανησυχία για το διορισμό Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με ρατσιστικές, αντισημιτικές και φιλοναζιστικές απόψεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Σεπ, 2022

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον διορισμό από την Κυβέρνηση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Μαριάνθης Παγουτέλη. Υπενθυμίζουμε ότι ως Εφέτης, το 2007 σε πρώτο βαθμό, η κυρία Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει με σκεπτικό 32 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε την αθώωση του Κωνσταντίνου Πλεύρη για τις ρατσιστικές, αντισημιτικές και φιλοναζιστικές απόψεις, που εξέφραζε στο βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η Αλήθεια». Ταυτόχρονα όπως έχει αποκαλυφθεί στον Τύπο διατηρούσε με ψευδώνυμο ιστοσελίδα στο blogspot.com όπου έδινε «ανταποκρίσεις» από την ακροαματική διαδικασία, τις οποίες σχολίαζε με εξίσου απαράδεκτο τρόπο.

Το εν λόγω βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη περιείχε φράσεις όπως :

«Το βιβλίον μου που τώρα διαβάζετε είναι μια απλή απόδειξις ότι εμείς δεν υπολογίζουμε τους Εβραίους. Τους καταφρονούμε δια την ηθικήν των, δια την θρησκείαν των, δια τας πράξεις των που όλα μαζί αποδεικνύουν ότι είναι υπάνθρωποι.»

«Η ιστορία της ανθρωπότητος θα καταλογίσει στον Αδόλφο Χίτλερ ότι δεν απήλλαξε, ενώ ηδύνατο, την Ευρώπην από τους Εβραίους.»

«Στο ερώτημα μπορεί εις Εβραίος να θεωρηθεί Έλλην απαντώ ευθέως, όχι».

Πιστεύουμε ότι, εφόσον η επιλογή των δικαστών στα ανώτατα αυτά αξιώματα της Δικαστικής Εξουσίας γίνεται από την κυβέρνηση, είναι απαράδεκτο τα κριτήρια για την επιλογή αυτή να μην περιέχουν σημεία της γενικότερης στάσης ενός δικαστή.

Ρατσιστικές , αντισημιτικές και φιλοναζιστικές απόψεις θα έπρεπε να αποκλείουν χωρίς άλλη συζήτηση την ανάρρηση στα υψηλά αξιώματα της δικαστικής εξουσίας.

Ο έλεγχος της τρίτης εξουσίας στις λοιπές εξουσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται από πρόσωπα που δεν εγκολπώνονται θεμελιώδεις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτισμού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο