Η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά την Ουγγαρία, να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες διεθνή προστασία που προέρχονται από πέντε συγκεκριμένα κράτη (Σομαλία, Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές). Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των αιτημάτων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, που μπορεί να φτάνει και το 70% του συνόλου των αιτημάτων, θα απορρίπτονται ως απαράδεκτα χωρίς να εξετάζονται στην ουσία τους και θα εκδίδεται απόφαση επανεισδοχής στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Τουρκία δε δέχεται επιστροφές αλλοδαπών τρίτων χωρών από την Ελλάδα ήδη από τον Μάρτιο 2020, συνεπώς δεν μπορεί να επιστραφούν οι απορριφθέντες αιτούντες διεθνή προστασία από την Ελλάδα στην Τουρκία τώρα και στο ορατό μέλλον.
Το δικαίωμα στο άσυλο και στη διεθνή προστασία ουσιαστικά καταργείται για τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί έτσι να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα, αποκλείοντάς τους από τη διαδικασία ουσιαστικής εξέτασης των ισχυρισμών τους χωρίς να εξασφαλίζεται νομικά και πρακτικά ότι θα την έχουν στην Τουρκία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως επιτάσσει το κοινοτικό δίκαιο.
Απαιτούμε την ανάκληση της προσφυγοκτόνας υπουργικής απόφασης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στα αιτήματα διεθνούς προστασίας, όπως έκανε και πέρσι το Μάρτιο με την αναστολή των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, δημιουργώντας μία κατάσταση εξαίρεσης του δικαιώματος διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Το ΜέΡΑ25 ζητά την καθιέρωση νόμιμων και ασφαλών διαδρόμων των αλλοδαπών τρίτων χωρών στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ένωσης, την υιοθέτηση μίας πολιτικής δίκαιου διαμοιρασμού των αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα στα κράτη μέλη της Ένωσης ανάλογα με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους, την ανεργία και τον πληθυσμό τους και ζητά να συμπεριληφθεί η πολιτική αυτή στο υπό ευρωπαϊκή συζήτηση νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.