Άκης Σωτηρόπουλος: Παλλαϊκή συμμετοχή στη γενική απεργία της 10 Ιουνίου κατά του νομοθετικού εκτρώματος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούν, 2021

Σύσσωμος ο εργατικός κόσμος με τη γενική απεργία της 10ης Ιουνίου εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοθετικό «έκτρωμα» που προωθεί η κυβέρνηση για την εγκαθίδρυση ενός πραγματικού εργασιακού μεσαίωνα. Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, Άκης Σωτηρόπουλος, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυτό το σχέδιο νόμου είναι ένα αυθεντικό πισωγύρισμα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά διατρανώνει και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην περάσει:

Επιτέλους καταφέρνουμε να κάνουμε την πανεργατική απεργία στις 10 Ιουνίου, μετά από πολλές συνδικαλιστικές παλινωδίες. Η ΑΔΕΔΥ είχε αρχικά προκηρύξει απεργία για τις 3 Ιουνίου. Για την ίδια ημερομηνία προκήρυξαν απεργία το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και πολλά άλλα. Όμως, την προηγούμενη Δευτέρα η ΓΣΕΕ έκανε στην ουσία ένα «συνδικαλιστικό πραξικόπημα» και όρισε απεργία για τις 10 Ιουνίου.

Κατά συνέπεια, οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και των ΕΚ αναγκάστηκαν δυστυχώς να μεταφέρουν την απεργιακή τους κινητοποίηση μια βδομάδα αργότερα.

Εμείς θεωρούμε ότι αν η απεργία είχε πραγματοποιηθεί στις 3 του μηνός, στο πλαίσιο που είχε προσδιοριστεί, δηλαδή να είναι μια απεργία προειδοποιητική πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να δώσει ένα στίγμα και να διαμορφώσει ένα κινηματικό πλαίσιο, τα πράγματα σήμερα θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικά. Είχε ήδη διαμορφωθεί μια αγωνιστική διάθεση στους εργαζόμενους και αυτή η μετάθεση της απεργίας σίγουρα δεν έκανε καλό.

Ωστόσο, δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε περαιτέρω αυτή τη διάσταση. Πρόκειται γα ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις διαδικασίες του. Αυτό που προέχει τώρα είναι να υπάρχει παλλαϊκή συμμετοχή στην απεργία της 10 Ιουνίου ενάντια σε ένα νομοθετικό έκτρωμα που έρχεται να αλώσει το σκληρό πυρήνα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Είναι ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεθεμελιώσει όποιο εργασιακό ή συνδικαλιστικό δικαίωμα έμεινε όρθιο μετά τη μνημονιακή λαίλαπα, όπως την κατάργηση του 8ωρου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης των απολυμένων που δικαιώνονται δικαστικά. Παράλληλα, εκτοξεύει τις επιτρεπόμενες υπερωρίες, μονιμοποιεί την τηλε-εργασία και οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική ιδιότητα και χτυπώντας το ιερό όπλο των εργαζομένων, την απεργία.

Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. Κάθε παράγραφος είναι διατυπωμένη με τρόπο που διευρύνει τα δικαιώματα των εργοδοτών και συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξεπληρώνει τα γραμμάτια σε όλους εκείνους που έβαλαν πλάτη για να εκλεγεί.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο