Τομέας Αθλητισμού: Για την Εθνική ομάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους νοιάζεται κανείς;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Αυγ, 2021

Με θλίψη και οργή παρακολουθούμε όλοι οι φίλαθλοι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Superleague 1 τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα η έναρξη του πρωταθλήματος να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα ενώ πλησιάζει ο Σεπτέμβριος και οι ομάδες μας είναι σε ευρωπαϊκες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες – Πρόεδροι των συλλόγων συμπεριφέρονται με γνώμονα το συμφέρον τους, όποιο και αν θεωρούν ότι είναι αυτό. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο όμως ποιος ενδιαφέρεται; Σίγουρα όχι η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης και οι εντολείς του επιχειρηματίες – Πρόεδροι.

Σύμφωνα με την Ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA, το ελληνικό ποδόσφαιρο, κάθε χρόνο πέφτει όλο και πιο χαμηλά και η χώρα μας είναι πλέον στην 20η θέση, ανάμεσα σε 55 χώρες, της κατάταξης της UEFA, βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υποχωρώντας σταδιακά από την 8η θέση που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προγραμματισμού έτσι ώστε οι ομάδες μας να είναι έτοιμες όταν ρίχνονται στις μάχες των ευρωπαικών αγώνων και έχει ως συνέπεια να αναλογούν στις ομάδες μας ολοένα και λιγότερες θέσεις για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, με δύσκολους προκριματικούς γύρους και κληρώσεις με αντιπάλους από ισχυρότερα πρωταθλήματα.

Οι συνέπειες όμως είναι άμεσες και στο οικονομικό επίπεδο. Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως αναφέρεται και στην Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA, τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων έχουν αυξηθεί την τελευταία 10ετία, με ετήσιο μέσο όρο αύξησης 8%. Την ίδια περίοδο τα έσοδα των ελληνικών συλλόγων μειώθηκαν κατά 28%, ενώ τη τελευταία 10ετία οι ελληνικές ομάδες καταγράφουν ζημιές, κατά μέσο όρο, περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλήθεια, αυτό το γεγονός δεν «ενοχλεί» τους επενδυτές – Προέδρους ή κατέχουν αυτές τις θέσεις για να εξυπηρετούν άλλες τους δραστηριότητες οι οποίες προφανώς τους αποδίδουν πολλαπλάσια κέρδη;

Η Εθνική μας ομάδα, η οποία το 2004 κατέκτησε της κορυφή της Ευρώπης, βρίσκεται στην 51η θέση (ανάμεσα σε 210 χώρες) της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Να αναφέρουμε εδώ ότι μετά το 2004 και για περίπου μία δεκαετία είμασταν σταθερά εντός της πρώτης 20άδας παγκοσμίως. Η ομάδα μας στις αρχές Σεπτέμβρη θα δώσει δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια με το Κόσοβο και τη Σουηδία για το δεύτερο γκρουπ των European Qualifiers και αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά δεν θα έχουμε πιθανότητες επιτυχίας. Δυστυχώς, κινδυνεύει να δώσει τους δύο αυτούς κρίσιμους αγώνες χωρίς να έχει ξεκινήσει επίσημα τo πρωτάθλημα και μιλάμε για μία Εθνική ομάδα που έχει να παίξει σε τελική φάση διοργάνωσης από το 2014, αλλά αυτό μάλλον δεν απασχολεί ούτε τους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των ομάδων αλλά δυστυχώς δεν απασχολεί ούτε τη Πολιτεία, η οποία παρακολουθεί αμέτοχη.

Αφήσαμε για το τέλος τους φιλάθλους, τους ποδοσφαιρόφιλους που τόσο καιρό περιμένουν με αγωνία να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα είτε από κοντά, έχοντας ξοδέψει χρήματα για την αγορά εισιτηρίων διαρκείας, είτε τηλεοπτικά. Η Superleague 1 και η Πολιτεία δεν σέβονται με τη συμπεριφορά τους το φίλαθλο κοινό και το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομακρύνουν τον κόσμο από τον αθλητισμό με τα πεπραγμένα τους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κρύβονται πίσω από το αυτοδιοίκητο, αδιαφορούν για την κατρακύλα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και απλώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εντολοδόχων τους επιχειρηματιών – Προέδρων, ενώ η Ε.Π.Ο. απλά παρακολουθεί.

Για την Εθνική ομάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους τελικά, νοιάζεται κανείς;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο