Το θέμα των παρακολουθήσεων δεν τελειώνει σε ένα διοικητή και ένα γενικό γραμματέα

Πολιτική
06 Αυγ, 2022

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία».

Πριν από 3 ολόκληρα χρόνια, τον Αύγουστο του 2019, το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη όταν η κυβέρνηση με τροπολογία πέρασε την ΕΥΠ απ’ ευθείας και προσωποπαγώς στον πρωθυπουργό. Η ΕΥΠ απεκτησε μάλιστα την δυνατότητα να ζητήσει οποιοδήποτε στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή φορέα , καθιστώντας έτσι κάθε πολίτη απολύτως «γυμνό» έναντι του κράτους κατά πρωτοφανή τρόπο.

Τον Ιούλιο του 2021, μετά τις αποκαλύψεις για χιλιάδες υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών μέσω του λογισμικού Pegasus της Ισραηλινής εταιρείας NSO για λογαριασμό κυβερνήσεων, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορίας και εγκατάστασης σε οποιοδήποτε ψηφιακό πληροφορικό σύστημα στην επικράτεια οποιουδήποτε λογισμικού κατασκοπείας, το οποίο δύναται να «μεταδοθεί» σε άλλες συσκευές, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Tο χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τη δημοκρατία μας είναι να πνίγει το θέμα στα βαλτόνερα της περιπτωσιολογίας και της «ασπίδας προστασίας του πρωθυπουργού». Το θέμα δεν τελειώνει σε ένα διοικητή κι ένα γενικό γραμματέα. Δεν τελειώνει καν στον περαστικό Μητσοτάκη. Το Κράτος Δικαίου πρέπει να ξανακτιστει πέτρα πέτρα. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο