Πλέον, η ΕΥΠ σε βλέπει σε high definition

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Αυγ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, νομοθετεί πρωτίστως με τροπολογίες, προσθήκες, και τη διαδικασία του επείγοντος και του κατεπείγοντος – όχι δια της κανονικής θεσμικής οδού. Έτσι, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις», αρχικά για τα διπλώματα οδήγησης των υπερηλίκων, προστέθηκε τροπολογία για το κρίσιμο ζήτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – ΕΥΠ, η οποία πλέον υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό.

Θυμάστε το πρόσφατο νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων; Ε, η νέα τροπολογία το ακυρώνει πλήρως, αφού διαφαίνεται πως η ΕΥΠ δύναται να ζητήσει οποιοδήποτε στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή φορέα, σε μια απελευθέρωση των δυνατοτήτων της, δια της «σύναψης μνημονίων συνεργασίας» με λοιπούς φορείς: «παρέχοντάς της ρητά τη δυνατότητα να συνεργάζεται με το σύνολο των δημοσίων φορέων, για την εκπλήρωση της αποστολής της» (θυμίζουμε την αόριστη πρόβλεψη για «εθνικούς λόγους» στο νομοσχέδιο περί προσωπικών δεδομένων). Δεδομένης και της υπαγωγής της υπηρεσίας απ’ ευθείας και προσωποπαγώς στον Πρωθυπουργό, η τροπολογία αυτή δυνητικά καθιστά κάθε πολίτη απολύτως «γυμνό» έναντι του κράτους κατά πρωτοφανή τρόπο, χωρίς να απαιτείται εξήγηση για τη συλλογή ακόμα και των φαινομενικά πιο άσχετων δεδομένων του από την πρωθυπουργική ΕΥΠ.

Θυμάστε τη συζήτηση για το εάν ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ διαθέτει την απαραίτητη και αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση για να αναλάβει τον υψηλό θώκο του; Ε, και αυτό επιλύθηκε (ΙΙ. Προτεινόμενες διατάξεις, τροποποίηση ν. 3649/2008, παράγραφος 2): η τροπολογία ορίζει ότι ο Διοικητής της ΕΥΠ οφείλει να διαθέτει, διαζευκτικά, είτε πανεπιστημιακούς τίτλους και διοικητική πείρα είτε απλώς «δεκαετή επαγγελματική εμπειρία» – χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις, επί παραδείγματι μια δεκαετής επαγγελματική εμπειρία ως κηπουρός ή σερβιτόρος πληροί τα τυπικά προσόντα για τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης έχει λαμπρά σχέδια για τη λειτουργία της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργία του – ελπίζουμε όχι στο πλαίσιο του ρεβανσισμού που εξαγγέλλουν καθημερινά οι οπαδοί του. Δεδομένης της ουσιαστικής ακύρωσης ενός νομοσχεδίου που ήλθε μόλις προχθές, καθώς και της ακύρωσης της απαίτησης πανεπιστημιακού πτυχίου για τη διοίκηση της ΕΥΠ επί κυβέρνησης της Αριστείας, όλα αυτά θα ήταν κωμικά, υλικό για σάτιρα – εάν δεν επηρέαζαν άμεσα τη ζωή μας, με τρόπο ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο