Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για να διασώσουν την ιστορική ψυχή της πόλης

Συνεντεύξεις - videos
17 Δεκ, 2019

Κάτω από το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου έχει βρεθεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα για τα παγκόσμια δεδομένα: ένα ιστορικό σταυροδρόμι που έχει επιβιώσει για περισσότερους από 16 αιώνες, από την εποχή του Γαλερίου όταν σχεδιάστηκε μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, μαζί με τα παρακείμενα κτίρια που στέγαζαν εμπορικές δραστηριότητες. Μια «διαδρομή» στο χώρο αυτό, στην Μέση Οδό των βυζαντινών χρόνων –που ταυτίζεται με την Εγνατία οδό- και το μαρμαρόστρωτου cardo -που βρίσκεται κάτω από την Βενιζέλου- μας ταξιδεύει στην εποχή όπου η Θεσσαλονίκη αποτελούσε ένα ανθηρό εμπορικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Και πρόκειται για εξαιρετική τύχη που βρέθηκε το σταυροδρόμι αυτό ακριβώς στα όρια του σχεδιαζόμενου σταθμού μετρό στη Βενιζέλου: φανταστείτε στην πορεία τους για την αποβάθρα του σταθμού οι επιβάτες να διασχίζουν διαφορετικές χρονικές περιόδους και να βλέπουν την ιστορία της πόλης να ζωντανεύει μπροστά από τα μάτια τους!

Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε ήδη προειδοποιήσει για την αρχαιολογική σημασία του σημείου αυτού πριν την έναρξη των εργασιών για το μετρό –αλλά όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προβλέψεις τους για τα ευρήματα και το κόστος της αρχαιολογικής ανασκαφής αγνοήθηκαν. Όταν οι προβλέψεις των αρχαιολόγων επιβεβαιώθηκαν, χρειάστηκε κοινό αγώνα των αρχαιολόγων με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ώστε να στηριχθεί μια τεχνική μελέτη για το Μετρό Θεσσαλονίκης που θα συμπεριλάμβανε την ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος.

Η ανάδειξη του αρχαίου ιστού της πόλης είναι όχι μόνο ηθική μας υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και το μέλλον της πόλης, αλλά και η μοναδική λογική λύση σε σχέση με τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η διατήρηση των ευρημάτων στη θέση όπου βρέθηκαν θα δημιουργήσει ένα σημείο μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, συνεπώς μπορεί να αποφέρει και οικονομικά οφέλη στο μέλλον.

Δυστυχώς η ψυχή της πόλης κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από τα μπετά, καθώς ο δήμαρχος κ. Ζέρβας με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βλέπουν μια διαφορετική «λύση» για τη συνέχιση των έργων στο σταθμό Βενιζέλου: την μετακίνηση των αρχαίων σε κομμάτια και την αμφίβολη επανασυναρμολόγησή τους μετά την περάτωση του έργου. Εκτός από το ότι η κίνηση αυτή θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος, θα κατέστρεφε και την μοναδική ιστορική αξία του ευρήματος. Δεν είναι το ίδιο να έχεις ένα αυθεντικό σταυροδρόμι με το να φτιάχνεις μια αναπαράστασή του επαναχρησιμοποιώντας ορισμένα από τα αρχικά υλικά. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία προτιμάει να θάψει την ιστορία της πόλης, προφανώς για να υποκύψει στα συμφέροντα του εργολάβου του έργου.

Σε αυτά τα πολιτικά συμφέροντα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αντιστέκονται με σθένος. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θέλουν να δουν μια λύση στο συγκοινωνιακό δράμα της πόλης αλλά γνωρίζουν ότι οι αμέτρητες καθυστερήσεις στην περάτωση του μετρό δεν οφείλονται στον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης, αλλά στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας.

Λέμε όχι στη μεταφορά των αρχαίων που βρέθηκαν στον σταθμό της Βενιζέλου και στηρίζουμε την συνέχεια του έργου με βάση τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές μελέτες, που προβλέπουν ότι ο αρχαίος ιστός της πόλης θα αναδειχθεί μέσα στον σταθμό.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων:

την Τρίτη στις 7μμ στο Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

την Τετάρτη στη 1μμ στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο