DiEM25: Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα πέρα από τα κέρδη των ολιγαρχιών τους

Συνεντεύξεις - videos
17 Δεκ, 2019

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και Συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης με αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 και του DiEM25 στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την οργάνωση του DiEM25 στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τούρκοι και Έλληνες συνοδοιπόροι κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιούνται για τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα αφού αφενός μεν τα ορυκτά καύσιμα θα έπρεπε απλώς να παραμείνουν στη γη (και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα επιζητά καμία από τις δύο φερόμενες ως αντιμαχόμενες πλευρές), αφετέρου δε γιατί σε τελική ανάλυση οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτή την ιστορία είναι οι ολιγαρχίες τόσο των δύο χωρών όσο και του παγκόσμιου κατεστημένου (μέσω των εξορύξεων από τη μια και των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την άλλη).

Αναλυτικότερα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας όπου οι Τούρκοι δημοκράτες συνοδοιπόροι υποδέχτηκαν με πολύ εγκάρδιο τρόπο τους Έλληνες και εν γένει Ευρωπαίους συντρόφους τους και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γείτονα. Την επόμενη μέρα συνεδρίασε το υπό σύσταση Εθνικό Συμβούλιο του DiEM25 Τουρκίας παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη και έγινε λόγος για τον τρόπο σύστασης και οργάνωσης του Κινήματος στην Τουρκία, για το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο του, καθώς και το Μανιφέστο του (όπου για αρχή θα περιλαμβάνει την “Νέα Πράσινη Συμφωνία” και θέματα όπως το προσφυγικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εργασιακά και τα προβλήματα του τουρκικού λαού).

Από την ομιλία στο Πανεπιστήμιο “Kadir Has”.

Την ίδια μέρα (Κυριακή 15/12) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 παρέθεσε ομιλία στο Πανεπιστήμιο “Kadir Has”, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για τον νεοφιλελευθερισμό στον οποίο οι αγορές από χρήσιμα εργαλεία κατέληξαν να συνιστούν έναν “θεϊκό αυτοσκοπό”, έχοντας παράλληλα τον θεωρητικό μανδύα της νομιμοποίησης αυτής της “λογικής”. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η “χρηματιστηκοποίηση” του συστήματος με την αχαλίνωτη ελευθερία για τις τράπεζες για τις οποίες ο νεοφιλελευθερισμός είναι άκρως “σοσιαλιστικός”, καθώς και τα αρνητικά επιτόκια στις αγορές που καταδεικνύουν ότι “κάτι σαθρό συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας” (στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο). Τέλος τονίστηκε η ανάγκη για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα, Τουρκία, Ευρώπη κ.α., καθώς οι “κακοί άνθρωποι” (οι ολιγάρχες, το σύστημα, η ακροδεξιά κλπ) είναι και “διεθνιστές” και ενωμένοι, ως εκ τούτου αρκετά αποτελεσματικοί στη δουλειά τους, σε αντίθεση με τους “καλούς ανθρώπους” που είναι συνήθως διχασμένοι.

Από την ομιλία στο Πανεπιστήμιο “Kadir Has”.

Την Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πληθώρα ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, πολιτικών, ανθρώπων της τουρκικής διανόησης και Τούρκων δημοκρατών ακτιβιστών. Στη συζήτηση που έλαβε χώρα έγινε αναφορά στην “Νέα Πράσινη Συμφωνία” και τις προοπτικές της για ειρήνη και συμφιλίωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον νέο πυλώνα πολιτικής του DiEM25 που αφορά τον “μετά-καπιταλισμό” και τα όσα αυτός συνεπάγεται για τα “δικαιώματα ιδιοκτησίας” (με την πρόταση του DiEM25 για την κατοχή μετοχών μιας επιχείρησης μόνο από όσους εργάζονται σε αυτήν). Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη “εξάλειψης” των υπερεξουσιών από τους λίγους και ανακατάληψης της “εξουσίας” από τους πολλούς, ένα νέο “Bretton Woods” (περιορισμοί και όρια δηλαδή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα), καθώς και οι νέες μορφές πάλης των κινημάτων -όπως αυτή της “ψηφιακής διαμαρτυρίας” ας πούμε (όπου λαμβάνουμε φερ’ ειπείν μια απόφαση για μη αγορά από την Amazon π.χ. για μία μέρα).

Συνάντηση με ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς και ανθρώπους της τουρκικής διανόησης.

Τέλος το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 παρέθεσε ομιλία στο Πανεπιστήμιο “Bogazici” για το μέλλον της Ευρώπης και για τα καρτέλ που την άγουν και την φέρουν (και τα οποία είχαν ανάγκη ένα κοινό νόμισμα χωρίς ένα κοινό κράτος). Για την παραδοξότητα της ΕΕ με την ύπαρξη της ΕΚΤ και την ανυπαρξία κοινού -ίσως ομοσπονδιακού- κράτους, και ως εκ τούτου και για τα ίδια εκείνα τα χαρακτηριστικά της ΕΕ με τα οποία σχεδιάστηκε με αποκλειστικό στόχο να αποτύχει. Για τον λόγο αυτό μάλιστα τονίστηκε η ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΕ, η οποία συνεχώς διολισθαίνει με την ακροδεξιά, το Brexit, την δήθεν Νέα Πράσινη Συμφωνία της, με όλα εκείνα που την απομακρύνουν από τους λαούς της και παράλληλα προωθούν με κάθε τρόπο την ολιγαρχία και τα συμφέροντα της.

Από την ομιλία στο Πανεπιστήμιο “Bogazici”.

 

Στην είσοδο του Πανεπιστημίου “Bogazici”.

Επιπλέον, ο Συνιδρυτής του DiEM25 έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε τουρκικά μέσα και επισκέφτηκε το Πατριαρχείο όπου έχαιρε θερμής υποδοχής από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συνομίλησαν για τα ζητήματα του Πατριαρχείου, της Ελλάδας, της Ομογένειας και της Τουρκίας, καθώς γενικότερα τις πολιτικές στην Ευρώπη και τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και της έντονης κλιματικής κρίσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο