Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο

Συνεντεύξεις - videos
16 Δεκ, 2019

Σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Προέδρου της Κ.Ο. και Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ.Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από την σύζυγο του και αν.εκπρόσωπο τύπου κ.Δανάη Στράτου επισκέφθηκε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο.

Στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντηση τους αναφέρθηκαν στα θέματα της επικαιρότητας και στη συμβολή του DiEM25 σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο στα θέματα της «πράσινης ενέργειας» όσο και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα οποία και το Πατριαρχείο δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον. Ο κ.Βαρθολομαίος υπογράμμισε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο πλαίσιο του διαχριστιανικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, ο οποίος στοχεύει στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των λαών στον κόσμο.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιανης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετικά σημαντική και ενεργό συμμετοχή τω Τούρκων Δημοκρατών στα πλαίσια του DiEM25 – κάτι που καταγράφηκε σε όλες τις ομιλίες και συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη – και όπως τόνισε το ΜέΡΑ25/DiEM25 υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές και δημοκρατικές ελευθερίες και ως εκ τούτου στηρίζει τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και επίσης συμπαρίσταται μαζί του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε δίκαια αιτήματα του όπως είναι η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης(και όχι μόνο).

Υπογραμμίσθηκε ο οικουμενικός ρόλος και η διεθνής σπουδαιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επισημάνθηκε από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι γι αυτό το λόγο και τα ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο δεν είναι διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και σημασίας.

Ο κ.Βαρθολομαίος από την πλευρά του αναφέρθηκε και στα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια της Πόλης αλλά και γενικότερα τους Ορθόδοξους πιστούς και ζήτησε την συμπαράσταση του ΜέΡΑ25.

Μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 παρακάθησε στην Πατριαρχική Τράπεζα όπου γευμάτισε με τον κ.Βαρθολομαίο και Μητροπολίτες. Κατά την ανταλλαγή των εθιμοτυπικών δώρων ο κ.Βαρουφάκης πρσέφερε στον κ.Βαρθολομαίο εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ένα γλυπτό – αντίγραφο από το μουσείο κυκλαδικής τέχνης – που ο Πατριάχης το τοποθέτησε στο γραφείο του και εκ μέρους του DiEM25 την «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου. Ο κ.Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην εορτή-αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που θα πραγματοποιήσει την 1η Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσκάλεσε επίσημα τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να παραβρεθεί στις σχετικές εκδηλώσεις.

Ακολούθως, μαζί με την σύζυγό του και τους συνεργάτες του, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκαν τον Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο