Η περίπτωση της ΚΥΑ338/12.12.2019 για τη στήριξη των εφημερίδων Πανελλήνιας κυκλοφορίας που μπήκε σε εφαρμογή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποσύρθηκε αστραπιαία κατόπιν της δριμείας κριτικής που δέχθηκε ο τρόπος εφαρμογής της, συνιστά μια καλή ευκαιρία να θέσουμε επί τάπητος το πρόβλημα της Ενημέρωσης στην Ελλάδα και τον τρόπο που μια Δημοκρατική Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή του.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό. Η περίπτωση του Mega Channel έδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι πολλά ΜΜΕ έχουν πλουσιότατους ιδιοκτήτες που απλά αρνούνται να βάλουν το χέρι στη δικιά τους τσέπη, προτιμώντας σκανδαλωδώς ευνοϊκό (και αγύριστο) Τραπεζικό δανεισμό, βυθίζοντας στα χρέη και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και τις Τράπεζες . Το να βάλουν το χέρι στην τσέπη του φορολογούμενου δεν είναι λύση, είναι διόγκωση του προβλήματος.
Ο χάρτινος Τύπος δεν αιμορραγεί αναγνώστες επειδή του λείπουν λεφτά. Αιμορραγεί αναγνώστες επειδή του λείπει αξιοπιστία. Οι περισσότερες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας συνεχίζουν να κυκλοφορούν παρ’ ό,τι ζημιογόνες μόνο και μόνο επειδή προσφέρουν υπηρεσίες ξένες προς τη δημοσιογραφική αποστολή: άτυπα γραφεία Τύπου κομμάτων, βαποράκια πολυεθνικών, newsletters Τραπεζών. Moνοπωλιακές πρακτικές στη Διανομή του Τύπου και υπερσυγκεντρώσεις ΜΜΕ σε χέρια ολιγαρχών είναι η νέα πραγματικότητα της εημέρωσης στην Ελλάδα, μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στην αποκαρδιωτικά χαμηλή θέση της χώρας μας στις λίστες ελευθερίας του Τύπου. Τί απ’ όλα αυτά είναι αναστρέψιμο με ένα φιλοδώρημα που θα εξαφανιστεί στις μαύρες τρύπες των ζημιογόνων επιχειρήσεων;
H ΛΥΣΗ ΤΟΥ
H πρότασή μας είναι εξαιρετικά απλή: αντί να δοθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις που εκδίδουν τις εφημερίδες, με όλες τις στρεβλώσεις που προαναφέραμε, να δοθεί απευθείας στους ίδιους τους παραγωγούς της ενημέρωσης: τους δημοσιογράφους.
Αυτό που προτείνουμε είναι η απευθείας χρηματοδότηση δημοσιογραφικών θεμάτων και ερευνών, που θα προτείνονται από τους δημοσιογράφους και θα φιλτράρονται μέσα από μια σειρά κριτηρίων και ασφαλιστικών δικλίδων που θα εξασφαλίζουν τόσο το ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί, όσο και το ότι θα δημοσιευτεί.
Με το ποσό που ήδη είδαμε να έχει εγκριθεί προς διανομή στις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, μπορείς να εξασφαλίσεις εκατοντάδες μεγάλες έρευνες, δίνοντας στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να τις εκκινήσουν και φέρουν εις πέρας, δυνατότητα που ούτε καν να ονειρευτούν μπορούν στο σημερινό τοπίο της υποπληρωμής και υπερεκμετάλλευσης, όπου οι περισσότεροι αμοίβονται 500 ευρώ για να ανεβάζουν 500 κακοαντιγραμμένα click-bait θέματα τη μέρα.
Με μια δεκάδα τέτοιες έρευνες το χρόνο, μπορείς να αλλάξεις ριζικά το τοπίο της Ενημέρωσης, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας και δίνοντας στους πολίτες αυτό που αξίζουν: Ενημέρωση προς όφελος του κοινού καλού και όχι προπαγάνδα ολιγαρχικών συμφερόντων.
ΔΙΑΣΚΕΠ: H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και η επίλυση του συνόλου των θεμάτων της Ενημέρωσης, είναι ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνατότητες οποιασδήποτε κυβέρνησης και απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας των Πολιτών.
Γι αυτό το λόγο το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία Διαβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ)
Ο θεσμός του ΔΙΑΣΚΕΠ αποτελεί την πρόταση του ΜέΡΑ25 για πραγματικά αντιπροσωπευτική και αμεσοδημοκρατική αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ευρείες συναινέσεις.
Τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Δικαιοσύνη, θα έχουν έτσι την αντιμετώπιση που τους αρμόζει: όχι ευκαιριακές και βραχύβιες «μεταρρυθμίσεις» υπουργών και κυβερνήσεων που αλλάζουν κάθε δύο τρία χρόνια, ούτε επικάλυψη εξουσιών , όπως με το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Τα ΔΙΑΣΚΕΠ θα στελεχώνονται με τρόπο που τα καθιστά απολύτως αντιπροσωπευτικά της κοινωνίας και αδιάβλητα σε συντεχνιακά, ολιγαρχικά και κομματικά συμφέροντα. Θα αποτελούνται από 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη). Οι κληρωτοί θα προέρχονται κατά το ήμισυ από τον γενικό πληθυσμό, το εκλογικό σώμα φερ’ ειπείν, και κατά το έτερο ήμισυ, από τους επαγγελματίες του εκάστοτε κλάδου.
Ένας τέτοιος θεσμός είναι ο μόνος τρόπος να μην τορπιλιστεί μια καλή και χρήσιμη ιδέα από εύλογες υποψίες για προσπάθεια επέμβασης του Κράτους στον ευαίσθητο τομέα της Ενημέρωσης που ρόλος του είναι ακριβώς ο Έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.