Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Απρ, 2021

Στις 12-4-2021 σε διατομεακή διαδικτυακή συνάντηση των Τομέων Εργασίας, Υγείας και του Συνδικαλιστικού του ΜέΡΑ25 με τους εκπροσώπους του Σωματείου  Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας, τους οποίους το ΜέΡΑ25 είχε τη χαρά και τη τιμή να υποδεχθεί, διεξήχθη ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για τα φλέγοντα προβλήματα του νοσοκομείου αυτού. Η σωρεία, το μέγεθος και το είδος των προβλημάτων αποτελούν κορυφαία και εξέχοντα παράδειγμα κακοδιοίκησης σε όλα τα πεδία, εσωτερικά και εξωτερικά. 

Εγκληματική είναι η υποστελέχωση σε  τουλάχιστον 6 ειδικότητες ιατρών και ανυπαρξία κλινικών (νευρολογική, γαστρεντερολογική, γυναικολογική, μαιευτική, αιματολογική, πνευμονολογική), με μεγάλα κενά νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού ενώ είναι το μοναδικό γενικό νοσοκομείο της περιοχής με καθημερινές ορθοπεδικές εφημερίες για 30 χρόνια και σε γενική εφημερία ανά 4 μέρες. Η μονάδα ΜΕΘ έγινε  αποκλειστικά COVID-19 σχεδόν για όλο το διάστημα από πέρυσι το Μάρτιο 2020, χωρίς τις σωστές προϋποθέσεις με ευθύνη της Διοίκησης, με υπερπληρότητα και χωρίς επαρκή στελέχωση ειδικοτήτων για την πανδημία, προκαλώντας εξουθενωτικές καταστάσεις σε όλους τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με φαινόμενα αυταρχικής διοίκησης. 

Η πρόσφατη αναστολή της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας που έγινε χωρίς ενημέρωση κανενός εργαζομένου και κανενός άλλου νοσοκομείου από το Υπουργείο με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν έκτακτα περιστατικά του ΕΚΑΒ στην είσοδο εις βάρος των ασθενών. Αυτό αποδεικνύεται από την παράνομη μη εισαγωγή σε συζήτηση στα αρμόδια συμβούλια των αιτημάτων των εργαζομένων, για τα οποία κωφεύει η Διοίκηση του νοσοκομείου (δεν απαντά σε ερωτήματα και αποστερεί παρανόμως την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα)  και σιγοντάρει την κακή λειτουργία του την οποία η ίδια η Διοίκηση προκαλεί προκειμένου να απαξιωθεί σταδιακά και να βρεθεί πρόσχημα να κλειστεί ώστε να ωφεληθούν οι παρακείμενες ιδιωτικές κλινικές με κίνδυνο την απώλεια ανθρωπίνων ζωών μέχρι να το πετύχουν. 

Από το 2012 το ανεφάρμοστο οργανογράμματα παγιώθηκαν στους τότε αριθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά δεκάδων θέσεων σε γιατρούς και εκατοντάδων σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό τις οποίες τεχνηέντως δεν αφήνουν να προκηρυχτούν επειδή τις δεσμεύουν σε ποσοστό 1/3 με 1/2 του του κλάδου, με προκηρύξεις που έμειναν εκκρεμείς από δεκαετίες (σε σύνολο 403 οργανικών κενών τα 162 είναι δεσμευμένες θέσεις), παραβιάζοντας κάθε αρχή χρηστής διοίκησης και λογοδοσίας, καθυστερώντας ακόμη και τις κρίσεις προϊσταμένων με ευθύνες διαχρονικές του Υπουργείου. 

Ταυτόχρονα δηλώνονται ψευδώς μικρότεροι αριθμοί στις κλίνες και τις δομές. Οι ΜΕΘ καλύπτονται με προσωπικό ορισμένου χρόνου που μένει αναξιοποίητο γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος να εκπαιδευτούν και να αποδώσουν στις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται. Η ευθύνη για περίπου 1.000.000 πολιτών που φτάνει τα 2.000.000 το καλοκαίρι δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. 

Τα τεράστια κόστη ενοικίων προς τον Ερυθρό Σταυρό που το 2012 από 6.000.000 έγιναν 12.000.000 σε μια μέρα,  εκ των οποίων 9.000.000 αφορούν το Ασκληπιείο, τη στιγμή που μένουν απλήρωτα από το Υπουργείο για αρκετά έτη, σε συνδυασμό με τις δικαστικές διεκδικήσεις μέρους του οικοπέδου από την Εκκλησία αποκαλύπτει το διαχρονικό βάθος του παρασκηνίου και τη διαχρονικότητα των παρανομιών, αλλά και τη σκοπιμότητα της κακοδιοίκησης.

 Αυτή δεν είναι άλλη από την παράδοση του νοσοκομείου και του οικοπέδου “φιλέτου” σε ιδιώτες-αρπακτικά της δημόσιας περιουσίας και για να επιτευχθεί θα θυσιαστεί όχι μόνο το δημόσιο χρήμα και οι οικονομίες των πολιτών σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και η υγεία ή και οι ζωές αθώων πολιτών. 

Η υποστελέχωση, η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας, ανεφάρμοστα οργανογράμματα, τα φαινόμενα αυταρχικής διοίκησης  πλήττουν και συρρικνώνουν  την λειτουργία του Νοσοκομείο,  με στόχο την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του .  

Τέλος επειδή η  απόφαση της αναστολής της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου,  έχει σοβαρές συνέπειες  για την υγειονομική κάλυψη της  ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Αττικής  το Σωματείο καλεί  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει την Τετάρτη 21/04/2021 19:00 μπροστά την κεντρική πύλη του Ασκληπιείου.

ΘΟΒ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜέΡΑ25

ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο