Τομέας Περιβάλλοντος: Ο Υμηττός πάλι στο μάτι του κυκλώνα!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Απρ, 2021
Εν όψει της έκδοσης νέου ΠΔ για την «προστασία» του Υμηττού, η Κυβέρνηση στη λογική της «αξιοποίησης» εισάγει μια σειρά νέα καταστροφικά σχέδια. Βέβαια αυτά «εξυπηρετούν» και τις Αρχές των γύρω απ’ τον Υμηττό Δήμων.
Πυρκαγιές, αυθαιρεσίες ιδιωτικές, δημοτικές και κρατικές είναι μόνο μερικά από όσα έχει να «αντιμετωπίσει» ο Υμηττός.
Ειδικά στην περιοχή της Ηλιούπολης, τα σχέδια Κυβέρνησης- Δημοτικής Αρχής-Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, συναγωνίζονται για τη μεγαλύτερη καταστροφή.
Παραθέτουμε τις νέες αυτές επιβουλές:
1.Η Κυβέρνηση προκειμένου να παρακάμψει το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική Νομολογία του «άπαξ δάσος-πάντα δάσος» κατατέμνει τις υπάρχουσες δύο ζώνες προστασίας του Υμηττού σε έξι και προτίθεται να επεκτείνει τις γεωργικές χρήσεις(!) σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις προσφέροντας κίνητρα για εμπορευματοποίηση της γης, νέες πυρκαγιές και νέα αυθαίρετα.
2.Δεν υπάρχει πρόβλεψη για απομάκρυνση του παράνομου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ (ΚΥΤ), αντιθέτως η Κυβέρνηση επιθυμεί να το μεγεθύνει, παρά την απόφαση του ΣτΕ (2005) και του Εφετείου.
3. Νομιμοποιείται «προσωρινά», για 3 χρόνια, ο Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων ενώ παραμένει το παράνομο και αυθαίρετο γκαράζ του Δήμου συνολικής έκτασης 13 στρεμμάτων σε δασικό και αναδασωτέο χώρο. Η δημοτική αρχή, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας ζητά τη μονιμοποίησή του ισχυριζόμενη πως «δεν υπάρχει άλλη λύση», χωρίς φυσικά να απαντά στο ερώτημα τι κάνουν άλλοι Δήμοι που δεν συνορεύουν με βουνό.
4. Η Κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία νεκροταφείων στον Υμηττό, και ο Δήμαρχος, μειοψηφικά προς το παρόν, ζητά διαδημοτικό νεκροταφείο στην περιοχή του ΚΥΤ. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  επιβλήθηκε από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για τη μη δημιουργία νεκροταφείου σε δασικό και αναδασωτέο χώρο.
5. Η Κυβέρνηση θέτει εκτεταμένες περιοχές αυθαιρέτων οικισμών στον Υμηττό σε ζώνες χαμηλότερης περιβαλλοντικής προστασίας ώστε να επιτραπεί η βήμα προς βήμα αστικοποίηση των περιοχών αυτών.
Το ΜέΡΑ25 ζητάει ΚΑΜΙΑ επιπλέον επιβάρυνση στον Υμηττό. Ούτε συνολική, ούτε τοπική, ούτε πρόσκαιρη. Συμπορευόμαστε με τις τοπικές οργανώσεις που προχωρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια λεηλασίας και καταστροφής του Υμηττού την Κυριακή 18 Απριλίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο