Το ΜέΡΑ25 για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Ιούν, 2022

Το ΜέΡΑ25 την Παρασκευή, 3-6-22, συμμετείχε και τοποθετήθηκε  στην 4η συνάντηση που διοργάνωσε το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα πλαίσια ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας, μέσω του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας κ.Μαρίας Κλουτσινιώτη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση:

«Ο σκοπός της παρουσίας μου απόψε, εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ 25, είναι σαφής και ξεκάθαρος. Ερχόμαστε με σαφή ερωτήματα και ξεκάθαρες θέσεις προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της Β.Εύβοιας. 

Τον Αύγουστο του 2021 η κυβέρνηση με την παντελή της απραξία επέτρεψε το ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας. Μετά από δέκα μήνες η ίδια κυβέρνηση με τα μεγαλόπνοα σχέδιά της δεν παρουσιάζει τίποτα ουσιαστικό για την αναγέννηση της Β.Εύβοιας, ειδικά όσον αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Είμαστε εδώ γιατί ζητάμε απαντήσεις. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε με τις θέσεις μας την καταστροφή που συντελείτε. Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους πολίτες για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι σωτήρες του νησιού, που είναι τόσοι πολλοί που δεν ξέρουν ποιον να πρωτοδιαλέξουν.

Σας ρωτάμε ευθέως, λοιπόν:

1) Ποιο θεσμικό και νομικό πλαίσιο διέπει τις συμβάσεις; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα μελετητικά γραφεία που εκπονούν τις μελέτες;

2) Ποιος ελέγχει τη διαφάνεια της διαδικασίας;

3) Οι μελέτες ανασυγκρότησης οι οποίες μας παρουσιάζετε αποτελούν την μελλοντική πολεοδόμηση της Β.Εύβοιας και γίνονται παράτυπα και εκτός κάθε θεσμικού πλαισίου., καθώς δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Ποιο νομικό και θεσμικό πλαίσιο λοιπόν διέπει τις δικές σας μελέτες; 

4) Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί το γεγονός ότι καθορίζετε τις μη επιτρεπόμενες χρήσεις γης, ενώ την ίδια στιγμή θα ήταν πιο απλό και κατανοητό στους πολίτες να διαβάζουν κατευθείαν την δραστηριότητα που επιτρέπεται να εγκαταστήσουν;

5) Κε Μπένο στην προηγούμενη συνάντηση είπατε ότι θα φθάσετε τη διαδικασία μέχρι τέλους. Τί δέσμευση υπάρχει από εσάς και πώς νομιμοποιείστε να το κάνετε, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία επίβλεψη από δημόσιο φορέα για την πορεία των μελετών και όπως πολύ καλά γνωρίζετε η έγκριση των Ε.Π.Σ. γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και προϋποθέτει την έγκριση πολλών επιμέρους μελετών. Ποιός δημόσιος φορέας θα εισηγηθεί τις εν λόγω μελέτες και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν αυτές δεν θα εγκριθούν, επειδή σε αυτή τη μορφή που μας τις παρουσιάζετε δεν είναι ικανές να εγκριθούν σε καμία περίπτωση.

5) Ο χρόνος δεν επαρκεί για να θίξουμε την πρόταση χάραξης του οδικού άξονα, που και πάλι για λόγους σκοπιμότητας επελέγη καθώς εξυπηρετεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων (βλ.ΛΑΡΚΟ κτλ.). Θα αναφέρουμε όμως ενδεικτικά ότι ο οδικός αυτός άξονας αδιαφορεί για την ανάπτυξη ιδιαιτέρως του Γ’γενούς τομέα και αφήνει εκτός ενδιαφέροντος την Ανατολική και Βόρεια Εύβοια από τη Στροφιλιά και πάνω, καθώς δεν προβλέπεται καμία αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και πρόσβαση στις εκπληκτικές παραθαλάσσιες περιοχές.

7) Είναι γεγονός ότι έχετε αφήσει στο έλεος τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή εν μέρει, δίχως μέχρι σήμερα να δώσετε αποζημιώσεις. Και τα προγράμματα στήριξης που τώρα ξεκινούν θα δώσουν χρήματα το Σεπτέμβριο. Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές τη σαιζόν που ξεκινά; Και ας μην παραβλέψουμε ότι για να συνταχθεί ο φάκελος της αίτησης πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1000ευρώσε ειδικά γραφεία που ως δια μαγείας εμφανίστηκαν στη Β.Εύβοια.

8) Τι σκοπεύετε να κάνετε με τον Α’γενή τομέα; Θα δώσετε κίνητρα στους αγρότες να κάνουν κοινωνικές συνεργατικές ομάδες και μεταποιητικές μονάδες, ώστε η προστιθέμενη αξία να πηγαίνει στους ίδιους και όχι στους ολιγάρχες; Μιλάτε επίσης για ευφυή γεωργία. Όσο ευφυής και να είναι δεν μπορεί να κάνει θαύματα πάνω σε καμένη γη.

8) Πώς θα εξασφαλίσετε υγεία για όλους όταν 1. αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός στη Β.Εύβοια συμβεβλημένος με το ΕΣΥ, 2. όταν το νέο νομοσχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ΕΣΥ και 3. ακόμα και οι έχοντες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στην υγεία εφόσον δεν εξασφαλίζετε τις αναγκαίες υποδομές οδικού δικτύου, στελεχωμένων κέντρων υγείας κτλ.

Το αρχικό μεγαλόπνοο σχέδιό σας ξεκίνησε με την παροιμία “να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι” και καταλήγει μ’ εκείνη που λέει ¨όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι”.

 Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διάττοντες σωτήρες, αλλά αγάπη και σεβασμό.»

                                                                        ΜΕΛΗ ΜέΡΑ 25 ΕΥΒΟΙΑΣ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο